ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ
Στην ΕΛ.ΑΣ. κατ' απαίτηση των Αμερικανών

Καταψήφισε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο το ΚΚΕ

Καταψήφισε χτες στην ολομέλεια της Βουλής, το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει τη μεταφορά της αρμοδιότητας της έκδοσης διαβατηρίων από τις Νομαρχίες σε ειδική υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μιλώντας για ευθεία σύνδεση του μέτρου με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και το αντιδημοκρατικό «πλέγμα» που συνιστούν η συνθήκη Σέγκεν και οι κάθε είδους «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι.

«Οταν έρχονται τέτοιου είδους νομοσχέδια που αφορούν ορισμένα από τα άρθρα τους στα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα, εμείς τα βλέπουμε μέσα από μια γενικότερη θεώρηση», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι «με την ευκαιρία της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και στο όνομα της τρομοκρατίας χρησιμοποιείται η συνολική νομοθεσία, ώστε σε μια πορεία να μπορεί να στραφεί κατά πολιτικών αντιπάλων και λαϊκών κινημάτων» και «δημιουργείται νομοσχέδιο το νομοσχέδιο ένας μηχανισμός θωράκισης του συστήματος». Παράλληλα, επικαλέστηκε δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία «οι Αμερικανοί βάζουν όρους για να καταργήσουν τη βίζα για τους Ελληνες πολίτες».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της μετάθεσης της αρμοδιότητας έκδοσης διαβατηρίων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναρωτήθηκε: «Υπάρχει πρόβλημα με τα διαβατήρια; Δε θεωρείτε ότι οι νομαρχίες κάνουν καλά τη δουλιά τους. Να πάρουμε μέτρα γι' αυτό!» παρατηρώντας ότι «τα χρήματα και ο μηχανισμός που εξαρχής ετοιμάζει η Αστυνομία αρκούν για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες των Νομαρχιών». «Τι το ιδιαίτερο έχει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από μια άλλην κεντρική υπηρεσία;» επισήμανε, τονίζοντας πως «έχει την καλύτερη πληροφόρηση. Εχει σχέση με το ηλεκτρονικό φακέλωμα, έχει σχέση με τη Σέγκεν, έχει σχέση με την Αντιτρομοκρατική. Γι' αυτό πάει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Είναι απαίτηση των Αμερικανών».

Κατέληξε σημειώνοντας πως «ανησυχούμε και είμαστε εντελώς αντίθετοι, δεν έχει δουλιά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με αυτή την υπόθεση». Μάλιστα χαρακτήρισε συνολικά την ύπαρξη υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην Ελλάδα «κατάλοιπο του εμφύλιου πολέμου»! Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ με άλλα άρθρα του νομοσχεδίου τα οποία ορίζουν «περισσότερες αρμοδιότητες που δίνονται εκτός εισαγγελέα», αφού «τα όργανα εσωτερικού ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούν να κάνουν έρευνα χωρίς εισαγγελέα».

«Είναι θέμα ασφάλειας το ζήτημα των διαβατηρίων», δήλωσε στην παρέμβασή του ο υπουργός Δ. Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θυμίζοντας ότι «συμμετέχουμε στη συνθήκη Σέγκεν που έχει κατοχυρωθεί σε 12 χώρες - μέλη της ΕΕ». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα έγγραφα εκδίδουν οι Νομαρχίες που δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα και καμιά δουλιά σε σχέση με την ασφάλεια της χώρας». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Βόλτα» στα δυτικά Βαλκάνια

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ως προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς όσο και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, αλλά και ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σημείωσαν στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών την επιθυμία τους να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική στην περιοχή, με απώτερο στόχο την ένταξη της χώρας στη νέα διευρυμένη ΕΕ.

Και οι δυο πλευρές αναγνώρισαν ότι το Κόσσοβο αποτελεί μείζον πρόβλημα, το οποίο - όπως δήλωσαν - θα πρέπει να επιλυθεί βάσει των ευρωπαϊκών κριτηρίων, αρχών και αξιών.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε, ότι η Ελληνική Προεδρία θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και γι' αυτό κατά τη διάρκεια της παράλληλης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση και ξεκάθαρο μήνυμα από τις βαλκανικές χώρες ότι προωθούν τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοκρατία, την ασφάλεια, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελπίζουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, των διμερών σχέσεων, η Ελλάδα θα χορηγήσει στη Γιουγκοσλαβία το ποσό των 265 εκατ. ευρώ μέσω του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

Στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης της Γιουγκοσλαβίας και να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και ο νέος καταστατικός χάρτης για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ώστε να προχωρήσουν αυτές οι χώρες στον ευρωπαϊκό δρόμο, επιλύοντας παράλληλα το πρόβλημα του Κοσσόβου.

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα είναι στο Σαράγεβο όπου θα παρευρεθεί στην τελετή ανάληψης της αστυνομικής ειρηνευτικής δύναμης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί την ίδια ημέρα με την επίσκεψή του στην Πρίστινα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση για τα 85χρονα του ΚΚΕ και την υποδοχή νέων μελών

Εκδήλωση για τα 85χρονα του ΚΚΕ, για τα νέα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ διοργανώνει την Τετάρτη, 22 Γενάρη και ώρα 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, η ΚΟΑ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει:

- Χαιρετισμό από το σύντροφο βετεράνο του Κόμματος Σ. Τσαμπή.

- Ομιλία από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΚΟΑ Δημήτρη Ζάχαρη, με θέμα: «ΚΚΕ 1918 - 2003 85 χρόνια αδιάκοπης επαναστατικής πάλης».

- Θεατρικό αναλόγιο με απόδοση του ποιήματος «Το φως που καεί» του Κώστα Βάρναλη.

- Μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, με τους καλλιτέχνες Βασίλη Λέκκα και Ειρήνη Σακκαλή.

- Υμνος της Διεθνούς - κλείσιμο εκδήλωσης.

Στο φουαγιέ της αίθουσας συνεδρίων θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίων των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» με Ιστορικό - Θεωρητικό περιεχόμενο, με ειδική τιμή προσφοράς ειδικά για τους νέους συντρόφους που θα συμμετάσχουν στη σημαντική αυτή εκδήλωση. Επίσης, θα διατεθούν τα έξι τεύχη της «ΚΟΜΕΠ» του 2002 σε ειδική τιμή.

Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει και έκθεση ιστορικών υλικών από την πορεία του ΚΚΕ και του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρουσίαση του βιβλίου «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ Ιστορικός Τόπος»

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν εκδήλωση την Παρασκευή 17/1, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, για την παρουσίαση του βιβλίου «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, Ιστορικός Τόπος».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Σωτήρης Κωστόπουλος, ιστορικός, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, και Σωκράτης Δεληβογιατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Μανόλη Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτη Καραδημήτρη, Ανθή Τατσιούλη.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Συνέλευση φιλειρηνιστών

Γενική Συνέλευση και εκλογή νέας Γραμματείας θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τετάρτη 15 Γενάρη, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου στην αίθουσα του δήμου στη Λόντζια στις 6.30 το απόγευμα.

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί όλα τα μέλη της και τους φιλειρηνιστές να πάρουν μέρος προκειμένου να συζητηθούν θέματα ειρήνης και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παρθούν για το επόμενο διάστημα, καθώς και για την εκλογή της νέας Γραμματείας.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Συνεστίαση των ΚΟ του ΚΚΕ

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην περιοχή Αμπελοκήπων και Ανω Αμπελοκήπων προσκαλούν στη συνεστίαση που διοργανώνουν την Παρασκευή 17 Γενάρη στις 9μ.μ., στην ταβέρνα «ΣΟΥΦΑΛΑ» (Λ. Ριανκούρ 75, έναντι ΜΕΤΡΟ Πανόρμου).

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.00 «Οι δρόμοι της λογοτεχνίας». Ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί τον συγγραφέα Αρη Σφακιανάκη, με αφορμή το βιβλίο του «Μπέιμπι σίτινγκ» των εκδόσεων «ΚΕΔΡΟΣ».
  • Στις 17.00 «Εις Υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον Δημήτρη Καραμανώλη, διευθυντή γαστρεντερολογικής κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου και γγ του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής.
  • Στις 22.00 «Εντός, εκτός και επί των γεγονότων». Ο Γιάννης Ευσταθίου συζητά με τους καλεσμένους του με θέμα: «ΗΠΑ - Ιράκ, πόλεμος στον Περσικό Κόλπο. Ελληνική εμπλοκή και οικονομικές επιπτώσεις».
ΡΕΘΥΜΝΟ
Εκδήλωση για το σοσιαλισμό

Εκδήλωση με θέμα «Η επικαιρότητα του σοσιαλισμού σήμερα» διοργανώνουν οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Ρεθύμνου της ΚΝΕ, σήμερα, Τετάρτη, 15 Γενάρη, στις 2.30 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο Δ7 του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Ρεθύμνου της ΚΝΕ καλούν τους φοιτητές να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση και να συζητήσουν για το σοσιαλισμό και την πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία με λαϊκή οικονομία, για το σοσιαλισμό.

«Ρεαλιστικό και εφικτό είναι ό,τι είναι αναγκαίο για το λαό και τη νεολαία» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Γι' αυτό ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ο δρόμος της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού είναι ο μόνος ρεαλιστικός. Απέναντι στη μιζέρια και την απαισιοδοξία γνωρίζουμε ότι το μέλλον χωρίς εκμετάλλευση βρίσκεται στα χέρια μας, είναι υπόθεση της δικής μας συνειδητής δράσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ