ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών

Τα Ηνωμένα Εθνη στη Λευκωσία ανακοίνωσαν επίσημα ότι επαναρχίζουν σήμερα το πρωί οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Μπράιαν Κέλι, ο κ. ντε Σότο, ο κ. Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς θα συναντηθούν σήμερα στις 11 το πρωί στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στον ίδιο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι απευθείας συνομιλίες.

Δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο στη σημερινή συνάντηση και στο γεύμα θα παρακαθήσουν και σύμβουλοι των δύο ηγετών και του κ. ντε Σότο. Ενδεχομένως να είναι παρόντες σύμβουλοι για σκοπούς καταγραφής των πρακτικών.

Η σημερινή επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών πραγματοποιείται σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη αυτής της προσπάθειας των ΗΕ για επίτευξη λύσης. Οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό άρχισαν με κοινή συνάντηση στις 16 Γενάρη πέρσι, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι τον «στεναχώρησαν» οι δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ότι οι δύο πλευρές έχουν προσεγγίσει πολύ η μια την άλλη.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ρ. Ντενκτάς είπε: «Δεν μπόρεσα να καταλάβω πού έχουμε προσεγγίσει ο ένας τον άλλο. Αυτά τα λέει τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε επίσης πως «η ΕΕ Θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί μαζί του γιατί επιθυμεί την ένταξη του συνόλου της Κύπρου στην Ενωση». «Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχουμε υπομονή και αποφασιστικότητα. Δε θα πρέπει να διασπαστεί ο λαός μας», κατέληξε ο Ρ. Ντενκτάς.

Διάσταση απόψεων Κληρίδη - Μαρκίδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου παραδέχτηκε ότι υπάρχει διαφορά στις εκτιμήσεις Κληρίδη και Μαρκίδη κατά πόσο είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον μια λύση του Κυπριακού, αλλά πρόσθεσε ότι ο γενικός εισαγγελέας δεν αμφισβητεί την πολιτική Κληρίδη.

Ο Μ. Παπαπέτρου σχολίαζε τη δήλωση Μαρκίδη ότι όσο ο Ντενκτάς βρίσκεται στην εξουσία δεν πρόκειται το Κυπριακό να επιλυθεί.

Αφού επισήμανε ότι Κληρίδης και Μαρκίδης είναι αδύνατον να συμπίπτουν στα πάντα, ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά πως αν αποτύχει η παρούσα προσπάθεια, η λύση θα μετατεθεί σε βάθος χρόνου, σε άλλες συγκυρίες, με πιθανότατα δυσμενέστερα δεδομένα.

Ο Μ. Παπαπέτρου είπε επίσης ότι σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Κληρίδης επανεκλεγεί και διαπιστώσει πως δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης, θα παραιτηθεί.

Μεγάλο συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα

Μαζικά οι Τουρκοκύπριοι πήραν μέρος στο χτεσινό συλλαλητήριο που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το συλλαλητήριο ήταν το μεγαλύτερο σε όγκο και το εντονότερο σε παλμό που έγινε ποτέ, με αξίωση είτε την υπογραφή συμφωνίας για λύση του Κυπριακού από το Ραούφ Ντενκτάς, είτε την απομάκρυνσή του.

Ολοι οι ομιλητές επέκριναν την πολιτική Ντενκτάς, ενώ στο συλλαλητήριο επικρατούσε το γαλάζιο χρώμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το καθεστώς Ντενκτάς είχε πάρει αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο χώρο του συλλαλητηρίου και στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας».

Σε αντιπερισπασμό οι υποστηρικτές του Ντενκτάς οργανώνουν σήμερα δικό τους συλλαλητήριο για στήριξη της πολιτικής του κατοχικού ηγέτη.

Οι κατοχικές δυνάμεις απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στα Κατεχόμενα για να καλύψουν το συλλαλητήριο εναντίον του Ντενκτάς. Οι δημοσιογράφοι που πήγαν στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας», πέρασαν από το σημείο ελέγχου και έφθασαν ως το τουρκικό φυλάκιο, για να βρεθούν όμως αντιμέτωποι με την άρνηση των κατοχικών δυνάμεων, που δεν τους επέτρεψαν τη διέλευση.

Πιέζουν οι Αμερικανοί

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Τόμας Ουέστον κάλεσε χτες στην Αγκυρα τις ενδιαφερόμενες πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιλυθεί το Κυπριακό πριν από το τέλος Φλεβάρη.

«Ολος ο κόσμος πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για το Κυπριακό, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασέρ Γιακίς.

«Πρέπει να πω ότι βγήκα με αναπτερωμένο ηθικό από τις συναντήσεις μου», πρόσθεσε.


ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αντιδράσεις από την απόφαση του ΚΙΣΟΣ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, υποψήφιος για την προεδρία Τάσος Παπαδόπουλος, χαιρέτισε την απόφαση του πολιτικού γραφείου του ΚΙΣΟΣ για συμπόρευση. Από την αρχή, είπε, είχε την άποψη ότι όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν την αλλαγή. Με την απόφαση του ΚΙΣΟΣ, πρόσθεσε, γυρίζει η σελίδα, ξεχνιούνται εκείνα που χώρισαν προσωρινά τα τρία κόμματα και επικεντρώνονται σε όσα τα ενώνουν.

Ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τις υποψηφιότητες Γλαύκου Κληρίδης και Αλέκου Μαρκίδη όψεις του ιδίου νομίσματος. Είπε επίσης, ότι ο μεν Πρόεδρος δηλώνει ότι υποβάλλει υποψηφιότητα γιατί επίκεινται άμεσες και δραματικές εξελίξεις, ο δε Μαρκίδης κάνει την πρόβλεψη ότι δεν προβλέπονται ούτε ραγδαίες εξελίξεις, ούτε άμεσες.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, προσθέτοντας ότι θα δώσει νέα δυναμική στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα δώσουν τη μάχη η οποία θα είναι νικηφόρα και θα φέρει την αλλαγή.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν προβλέπονται ραγδαίες εξελίξεις, εκτίμηση που, όπως είπε, συμμερίζεται και ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχτηκε παραινέσεις, πιέσεις, ακόμα και μια μορφή εκβιασμού για να κατέλθει ως υποψήφιος και τελικά ενέδωσε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι παραμένει ως βάση για διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, ώστε να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο.

Είπε επίσης ότι την ανάγκη για αλλαγές στο σχέδιο υιοθετεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γι' αυτό και παρά τις προτροπές μεσολαβητών και συμβούλων του αρνήθηκε να το υπογράψει.

«Στενοχωρήθηκε» ο Μαρκίδης

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι ο κ. Ομήρου ανήκει σε μια καινούρια γενιά πολιτικών και θα μπορούσε να είχε γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής σε μια σωστή αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό το τόπου.

Είπε επίσης ότι με την απόφαση να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ο κ. Ομήρου θα χάσει μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσει την εσωτερική πολιτική ζωή του τόπου και το χειρισμό του Κυπριακού σε καλύτερα επίπεδα για το μέλλον του τόπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ