ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διεργασίες και κινήσεις

ΚΑΡΑΚΑΣ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το έκρυθμο σκηνικό στη Βενεζουέλα συνεχίζεται παράλληλα με την απεργία-λοκάουτ, αν και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει χώρα σήμερα η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες. Θέμα της η σύσταση της «ομάδας των φίλων» για διέξοδο από την κρίση, πρόταση που έχει γίνει από τον ίδιο τον Τσάβες, υιοθετήθηκε και προωθήθηκε με τις «αναγκαίες» αλλαγές από την αμερικανική κυβέρνηση και τον ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα του Ούγο Τσάβες είναι πραγματικά εξαιρετικά βαρύ, καθώς χτες είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με Λατινοαμερικανούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου του Εκουαδόρ, Λούσιο Γκουτιέρες, που ήδη έχει χαρακτηριστεί «ο νέος Τσάβες της Λατινικής Αμερικής». Σήμερα ο Τσάβες θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας της Ομάδας των 77 (αναπτυσσόμενων κρατών) στο Μαρόκο και κατόπιν θα έχει συνάντηση με τον Κόφι Ανάν. Οι χτεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα με ανησυχία και συνέστησε στην αντιπολίτευση να σεβαστεί το Σύνταγμα και τα δημοκρατικά ιδεώδη, φανερώνουν και τις τάσεις που υπάρχουν για τη διευθέτηση της κρίσης, μετά την αποτυχία της αντιπολίτευσης να επιτύχει το στόχο της, δηλαδή την ανατροπή χωρίς πολλά προβλήματα και περιπλοκές.

Στην ίδια τη Βενεζουέλα, εν απουσία του Τσάβες, ο αντιπρόεδρος Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ δήλωσε χτες, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί μία ενδεχόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για εκλογές στις 2 του Φλεβάρη, αν και πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση θα καθορίσει την τακτική της. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες για διεργασίες μεταξύ των κομμάτων που εντάσσονται και στο Κίνημα της 5ης Δημοκρατίας για προσφυγή στις κάλπες.

Τέλος, επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε σε παράνομη δεξαμενή καυσίμων στην πόλη Μέριδα, όπου η συνεχιζόμενη «απεργία» έχει προκαλέσει σοβαρή έλλειψη πετρελαίου. Σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Χοσέ Μάρι Ουσκατέγκουι, ένας σπινθήρας προκάλεσε την έκρηξη στη δεξαμενή, την οποία κάποιοι είχαν εγκαταστήσει σε οικία, με σκοπό να προωθήσουν καύσιμα στη μαύρη αγορά.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Στο αίμα βάφτηκαν οι κινητοποιήσεις

ΛΑ ΠΑΣ - ΚΟΤΣΑΜΠΑΜΠΑ.--

Μέχρι στιγμής η εθνική κινητοποίηση και οι αποκλεισμοί δρόμων που έχουν αποφασίσει οι αγροτικές, αλλά και εργατικές και λαϊκές οργανώσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα, 13 Γενάρη, από την περιοχή της Κοτσαμπάμπα και η συγκέντρωση των κατοίκων και των αγροτών πολύ σύντομα μετατράπηκε σε αποκλεισμό των εθνικών οδών που συνοδεύουν την Κοτσαμπάμπα με τη νοτιότερη πόλη Σάντα Κρους, αλλά και την πρωτεύουσα Λα Πας. Το δεύτερο μέτωπο των κινητοποιήσεων αφορούσε τους φοιτητές. Πρώτο το Πανεπιστήμιο Σαν Σιμόν της Κοτσαμπάμπα καταλήφθηκε από τους φοιτητές. Και στις δύο περιπτώσεις οι προειδοποιήσεις των κυβερνώντων, περί βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων, αποδείχτηκε απολύτως αληθινή.

Ηδη από το απόγευμα της Δευτέρας, οι συγκρούσεις μεταξύ των αγροτών και εργατών στα μπλόκα των οδών ήταν αναπόφευκτες, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις. Παράλληλα, στρατός και αστυνομία με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες επιτέθηκαν κατά των φοιτητών που είχαν αποκλείσει και τους τέσσερις δρόμους που οδηγούσαν στο Πανεπιστήμιο και τελικά εισέβαλαν και στον πανεπιστημιακό χώρο. Μέχρι αργά τη νύχτα της Δευτέρας, οι συγκρούσεις μαίνονταν.

Ομως όπως αποδείχτηκε χτες, η Τρίτη ήταν μέρα που οι κινητοποιήσεις διογκώθηκαν, αλλά και βάφτηκαν στο αίμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Los Tiempos» αλλά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στα μπλόκα των διαδηλωτών. Οπως δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης Αλμπέρτο Γκάσερ, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στην Κοτσαμπάμπα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Κοτσαμπάμπα - Λα Πας. Δύο δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ με σφαίρες στο κεφάλι και το στέρνο, στην περιοχή Καραγιάνι, 55 χλμ. από την Κοτσαμπάμπα, και άλλος ένας κατά τον ίδιο τρόπο στην περιοχή Αγκίρε. Μέχρι στιγμής μόνο το όνομα του ενός δολοφονηθέντος έχει γίνει γνωστό. Πρόκειται για τον 18χρονο, Ρόμουλο Γκονσάλες.

Χάρτα διεκδικήσεων

Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα συνεχιστούν, είναι μέρος του συνεχιζόμενου πολυετή αγώνα των πάμπτωχων καλλιεργητών κόκας (κοκαλέρος) αλλά και εργατικών και φοιτητικών ενώσεων, κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης.

Κύριος στόχος σε αυτή τη φάση του αγώνα είναι ο αποκλεισμός του οδικού δικτύου που συνδέει τη Χιλή με την Παραγουάη και διασχίζει εγκάρσια τη Βολιβία, προκειμένου να διεκδικήσουν και να επιτύχουν τους στόχους, όπως έχουν περιγραφεί στη χάρτα των 15 σημείων που υπογράφτηκε στις 24 Δεκέμβρη, από εκπροσώπους αγροτών, εργατών και ανέργων, όπως ο Εβο Μοράλες, βουλευτής, ηγετικό στέλεχος των κοκαλέρος και ηγέτης του δεύτερου σε δύναμη κόμματος «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» - MAS και περιλαμβάνει τον τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών εταιριών και βιομηχανιών και την επανακρατικοποίηση όσων έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί, την ακύρωση των συμβολαίων που δόθηκαν στις πολυεθνικές για την εκμετάλλευση και εξαγωγή του φυσικού αερίου, την υιοθέτηση των προτάσεων για τη διανομή της γης σύμφωνα με το κίνημα των ακτημόνων και ιθαγενών (Movimiento Sin Tierra, Colonizadores e Indigenas), τη δωρεάν παιδεία και περίθαλψη, εθνικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την αναθεώρηση του νόμου που ορίζει ότι τα φύλλα κόκας στη φυσική τους μορφή είναι ναρκωτικό και άλλα.

Η κυβέρνηση, που φυσικά απέρριψε τη χάρτα των αιτημάτων, προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει αποκλεισμούς δρόμων και προειδοποίησε ότι ο στρατός θα αναλάβει... Στο πλευρό του στρατού τάσσονται και 300 Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι στάλθηκαν στη Βολιβία, χάρη του πρόσφατου νόμου της χώρας, που τους παρέχει το δικαίωμα «να αναμειγνύονται και να παρεμβαίνουν σε εσωτερικά ζητήματα».

ΙΤΑΛΙΑ
Δημοψήφισμα για τον εργατικό νόμο

ΡΩΜΗ.--

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε χτες να εγκρίνει το αίτημα των ιταλικών εργατικών συνδικάτων να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην ιταλική εργατική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι Ιταλοί θα κληθούν να απαντήσουν στο δημοψήφισμα αν επιθυμούν να επεκταθεί η χρήση του άρθρου 18 του ιταλικού εργατικού νόμου και στις επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 15 ατόμων. Σύμφωνα με το άρθρο 18 (που ισχύει για επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 15 ατόμων) αν ανεξάρτητη δικαστική επιτροπή κρίνει ότι κάποιοι εργαζόμενοι απολύθηκαν χωρίς «σοβαρό λόγο» τότε η εταιρία είναι αναγκασμένη να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους και να τους καταβάλλει χρηματική αποζημίωση.

Το αίτημα των συνδικάτων (που μάζεψαν και τις περισσότερες υπογραφές) για την επέκταση της χρήσης του άρθρου 18, ήταν η απάντηση στα σχέδια της υπέρ-συντηρητικής κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να καταργήσει το άρθρο 18 στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε - γεγονός που θα επέτρεπε στους εργοδότες να απολύουν τους εργαζόμενους πολύ πιο εύκολα. Τα σχέδια αυτά είχαν πυροδοτήσει και την πρώτη γενική απεργία της χώρας τα τελευταία είκοσι χρόνια, πέρυσι την άνοιξη, κατά την οποία 13 εκατομμύρια Ιταλοί απέργησαν.

ΗΠΑ
Ανθρακας και πάλι...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέο κρούσμα με επιστολή που περιείχε ίχνη του θανατηφόρου βακτηριδίου του άνθρακα σημειώθηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον. Μέγας πανικός προκλήθηκε και πάλι, αν και οι αρχές δε συνδέουν το περιστατικό με την επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι τα κρούσματα άνθρακα δε συνιστούν κανενός είδους «τρομοκρατική επίθεση».

Οσον αφορά στο περιστατικό, όπως ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία των Αμερικανικών Ταχυδρομείων, η επιστολή εστάλη στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα και το πρώτο τεστ που διενεργήθηκε ήταν θετικό. Η επιστολή εστάλη στον αντιπρόεδρο της Fed, Ρότζερ Φέργκιουσον, όμως ο φάκελος δεν έφτασε στο κτίριο της Fed.

ΠΕΡΟΥ
Πολύνεκρες συγκρούσεις αγροτών

ΛΙΜΑ.-

Μία αμφισβητούμενη και διεκδικούμενη αρόσιμη έκταση, προκάλεσε αιματηρότατη σύγκρουση. Αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 17 να τραυματιστούν, μερικοί εκ των οποίων σοβαρά, σύμφωνα με τον Ρεϊνάλδο Φατζιάνι, επικεφαλής της αστυνομίας στο Τσαγιαλτί, πόλη όπου έλαβαν χώρα τα επεισόδια, 390 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Περού, Λίμα.

Οι συγκρούσεις ήταν ανάμεσα στα μέλη ενός αγροτικού συνεταιρισμού ζάχαρης και σε καταπατητές γης. Οι περίπου 300 αγρότες, οπλισμένοι με ματσέτες και αιχμηρά εργαλεία, προσπάθησαν να εκδιώξουν τους 40 καταπατητές από το συνεταιρισμό, κοντά στην περιοχή Τσικλάγιο, υποστηρίζοντας πως η γη τους ανήκει.

Εντούτοις, η συγκεκριμένη έκταση διεκδικείται από τις δύο πλευρές στα δικαστήρια, ενώ ο βουλευτής Γουίλμερ Ρεντζίφο, επικεφαλής της αγροτικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ο αγροτικός συνεταιρισμός έχει κλείσει προ διετίας, ενώ οι ιδιοκτήτες είναι ακόμη στην αναζήτηση επενδυτών ώστε να επαναλειτουργήσει. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών καταπατητές, πιθανώς ακτήμονες, εγκαταστάθηκαν και καλλιεργούν τη γη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ