Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διεργασίες και κινήσεις

ΚΑΡΑΚΑΣ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το έκρυθμο σκηνικό στη Βενεζουέλα συνεχίζεται παράλληλα με την απεργία-λοκάουτ, αν και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει χώρα σήμερα η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες. Θέμα της η σύσταση της «ομάδας των φίλων» για διέξοδο από την κρίση, πρόταση που έχει γίνει από τον ίδιο τον Τσάβες, υιοθετήθηκε και προωθήθηκε με τις «αναγκαίες» αλλαγές από την αμερικανική κυβέρνηση και τον ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα του Ούγο Τσάβες είναι πραγματικά εξαιρετικά βαρύ, καθώς χτες είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με Λατινοαμερικανούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου του Εκουαδόρ, Λούσιο Γκουτιέρες, που ήδη έχει χαρακτηριστεί «ο νέος Τσάβες της Λατινικής Αμερικής». Σήμερα ο Τσάβες θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας της Ομάδας των 77 (αναπτυσσόμενων κρατών) στο Μαρόκο και κατόπιν θα έχει συνάντηση με τον Κόφι Ανάν. Οι χτεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα με ανησυχία και συνέστησε στην αντιπολίτευση να σεβαστεί το Σύνταγμα και τα δημοκρατικά ιδεώδη, φανερώνουν και τις τάσεις που υπάρχουν για τη διευθέτηση της κρίσης, μετά την αποτυχία της αντιπολίτευσης να επιτύχει το στόχο της, δηλαδή την ανατροπή χωρίς πολλά προβλήματα και περιπλοκές.

Στην ίδια τη Βενεζουέλα, εν απουσία του Τσάβες, ο αντιπρόεδρος Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ δήλωσε χτες, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί μία ενδεχόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για εκλογές στις 2 του Φλεβάρη, αν και πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση θα καθορίσει την τακτική της. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες για διεργασίες μεταξύ των κομμάτων που εντάσσονται και στο Κίνημα της 5ης Δημοκρατίας για προσφυγή στις κάλπες.

Τέλος, επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε σε παράνομη δεξαμενή καυσίμων στην πόλη Μέριδα, όπου η συνεχιζόμενη «απεργία» έχει προκαλέσει σοβαρή έλλειψη πετρελαίου. Σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Χοσέ Μάρι Ουσκατέγκουι, ένας σπινθήρας προκάλεσε την έκρηξη στη δεξαμενή, την οποία κάποιοι είχαν εγκαταστήσει σε οικία, με σκοπό να προωθήσουν καύσιμα στη μαύρη αγορά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρετός διαβουλεύσεων (2010-04-29 00:00:00.0)
«Εμπόδια» Ουρίμπε (2007-10-05 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν επέμβαση (2005-10-21 00:00:00.0)
Απειλές «αγνώστων»... (2004-12-01 00:00:00.0)
Φουντώνει το κίνημα αλληλεγγύης (2003-01-15 00:00:00.0)
Πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές (2000-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ