Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πάλι νεκροί, πάλι συλλήψεις

ΡΑΜΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΤΖΕΝΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αλλοι τρεις Παλαιστίνιοι προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των νεκρών, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ισραηλινές αρχές, πάντως, απέφυγαν να σχολιάσουν τις καταγγελίες της ανθρωπιστικής νομικής οργάνωσης LAW, περί αθλιότατων απάνθρωπων συνθηκών κράτησης για τους αιχμαλώτους Παλαιστινίους, που πλέον έχουν φτάσει τις 8.000.

Δύο 16χρονοι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά, με διαφορά λίγης ώρας, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ. Παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρώτος ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα νεαρών που πετούσε πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες, και ότι ο δεύτερος, απλώς παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί, τουλάχιστον, τον πρώτο ότι εκτόξευε βόμβες μολότοφ εναντίον του.

Νωρίτερα, στο χωριό Καμπάτιγια, της Τζενίν, ένας 40χρονος Παλαιστίνιος με νοητικά προβλήματα σκοτώθηκε από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν περικυκλώσει το κτίριο που κατοικούσε, αναζητώντας μέλη των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα». Η επιχείρηση άρχισε από τη νύχτα, οπότε τανκς και στρατιωτικά οχήματα ενεπλάκησαν σε μάχη στη βιομηχανική ζώνη της Τζενίν, πριν περικυκλώσουν το κτίριο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, παραδόθηκαν 2 καταζητούμενοι, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Δ. Οχθη, έγιναν 34 συλλήψεις.

Οι Παλαιστίνιοι συλληφθέντες, ιδιαίτερα τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τον Απρίλη έως σήμερα, έχουν φτάσει τις 8.000, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία κρατείται υπό το μέτρο της «διοικητικής κράτησης» που επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να παρατείνουν την αιχμαλωσία, χωρίς να έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. Για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν κάπου οι χιλιάδες συλληφθέντες επαναλειτούργησαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που είχαν κλείσει μετά την 1η Ιντιφάντα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν, επανειλημμένως, καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης, με τελευταία την περίπτωση των νομικών της LAW. Οπως καταγγέλλουν, εκτός από την παρεμπόδιση που υπέστησαν πριν καταφέρουν να προσεγγίσουν τους κρατούμενους, κρατούμενοι με χρόνιες ασθένειες δε λαμβάνουν καμία θεραπεία και δεν τους έχουν δοθεί κουβέρτες ή χειμωνιάτικα ρούχα, αν και κοιμούνται σε σκηνές στην ύπαιθρο.

Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε την καταγγελία. Αντίθετα, προχώρησε στο κλείσιμο, μετά από πολύωρες συγκρούσεις, του Ισλαμικού Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου της Χεβρώνας, χαρακτηρίζοντάς τα «φυτώρια τρομοκρατίας». Επίσης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεδαφίστηκε ένα σπίτι και σφραγίστηκαν άλλα 3. Ανήκουν σε 4 Παλαιστινίους με ισραηλινή υπηκοότητα που, κατά τις ισραηλινές αρχές, τοποθέτησαν, για τη «Χαμάς», βόμβα στην καφετερία του εβραϊκού Πανεπιστημίου τον Ιούλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Αμερικανοί και 2 Ισραηλινοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ