Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Ακαρπες οι προεδρικές ψηφοφορίες

ΠΡΑΓΑ.-- Μετά από τρεις ψηφοφορίες η Τσέχικη Βουλή δεν κατάφερε χτες να εκλέξει το νέο Πρόεδρο της Τσέχικης Δημοκρατίας, που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ.

Ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Βάτσλαβ Κλάους, και ο γερουσιαστής Πετρ Πίτχαρτ του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (που συμμετέχει στην κυβέρνηση) ήταν τελικά οι δύο υποψήφιοι που επικράτησαν και προχώρησαν στον τελικό τρίτο γύρο, χωρίς όμως κανένας από τους δύο τους να καταφέρει να εκλεγεί. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο γύρων για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος απαιτείται να έχει την πλειοψηφία των ψήφων σε κάθε ένα από τα δύο σώματα της Βουλής (των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας), ενώ στον τρίτο ο Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία μεταξύ των βουλευτών και των δύο σωμάτων. Στον τρίτο γύρο ο Κλάους έλαβε 113 ψήφους (από 141 που χρειαζόταν για να εκλεγεί), ενώ Πίτχαρτ έλαβε 84.

Το Τσέχικο Σύνταγμα τώρα προβλέπει τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας μετά από 30 ημέρες, ενώ η θητεία του Προέδρου Χάβελ λήγει στις 2 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ