Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Κλιμακώνονται ένταση και προετοιμασίες

Επίσημο αμερικανικό αίτημα στο ΝΑΤΟ για παροχή διευκολύνσεων, ενώ άρχισε η συγκέντρωση Ιρακινών αντιφρονούντων σε αμερικανικές βάσεις

Βρετανοί πεζοναύτες ετοιμάζονται για την επέμβαση

Associated Press

Βρετανοί πεζοναύτες ετοιμάζονται για την επέμβαση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ο κόσμος θα είναι καλύτερος, αν ο Σαντάμ εγκαταλείψει το Ιράκ», υποστήριζε, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ κατέθετε επίσημο αίτημα προς τη Συμμαχία να παράσχει «έμμεσες» στρατιωτικές διευκολύνσεις και ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθούσε να κάμψει τις διαφωνίες των βουλευτών του κόμματός του, προειδοποιώντας τους ότι «οι επόμενες γενιές θα κατατρέχονται από τις συνέπειες μιας εκδήλωσης αδυναμίας εκ μέρους μας απέναντι στα απαγορευμένα όπλα του Ιράκ». Η Μόσχα, πάντως, επανέλαβε ότι επιμένει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης και σε ολοκλήρωση του έργου των επιθεωρητών, που χτες, εκτός των άλλων, έλεγξαν και δεύτερο προεδρικό μέγαρο.

Το ενδεχόμενο εξοστρακισμού του Σαντάμ από την εξουσία επανέφερε στο προσκήνιο ο Λευκός Οίκος, τη στιγμή που ο αμερικανικός Τύπος έβριθε από αναφορές ανώνυμων αξιωματούχων της CIA, που υποστήριζαν ότι η Ουάσιγκτον έχει χάσει, πλέον, την ευκαιρία να οργανώσει πραξικόπημα κατά του Σαντάμ. Εντούτοις, πολλοί αναλυτές συνέδεσαν την αναφορά του Φλάισερ με τις προσπάθειες που φέρονται, παρά τις διαψεύσεις, να διεξάγουν Τουρκία και αραβικές χώρες, με στόχο να πείσουν τον Σαντάμ να εγκαταλείψει το Ιράκ και να του δοθεί καταφύγιο σε κάποια αραβική χώρα σαν μέσο αποτροπής μιας στρατιωτικής επίθεσης στη χώρα.

Αντιπολεμική εκδήλωση, σε σχολείο της Οκλαχόμα

Associated Press

Αντιπολεμική εκδήλωση, σε σχολείο της Οκλαχόμα
Στο μεταξύ, πηγές προσκείμενες στην ιρακινή αντιπολίτευση διέρρεαν ότι άρχισε, από χτες, η προσέλευση Ιρακινών αντιφρονούντων σε στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, από όπου θα μεταφερθούν στη βάση Ταστζάρ στην Ουγγαρία. Οπως έχει ανακοινώσει το Πεντάγωνο αναμένει 3.000 Ιρακινούς αντιφρονούντες, τους οποίους θα εκπαιδεύσει ως μεταφραστές, οδηγούς και πράκτορες, προκειμένου να βοηθήσουν το έργο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Παράλληλα, ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, άρχισε, χτες, διήμερες διαβουλεύσεις με στρατηγούς του, στην Τάμπα της Φλόριντα.

Τέλος, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωναν ότι η Ουάσιγκτον κατέθεσε, πλέον, επίσημο αίτημα προς τους συμμάχους «για παροχή έμμεσης στρατιωτικής βοήθειας» σε περίπτωση επίθεση στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατατέθηκαν 6 προτάσεις για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι σύμμαχοι, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η χρήση των βάσεων, των αεροδρομίων και των λιμανιών τους, η ελεύθερη πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους, η παροχή προστασίας με μεταφορά πυραύλων και κατασκοπευτικών AWACS προς την Τουρκία και η παροχή διευκολύνσεων ανεφοδιασμού.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρώην στρατιωτικός διοικητής της Συμμαχίας στην Ευρώπη, Γουέσλεϊ Κλαρκ, εκτιμούσε ότι μια επίθεση στο Ιράκ θα αρχίσει στα μέσα ή στα τέλη Φλεβάρη. Εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δε θα επιδιώξουν και δε θα περιμένουν νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διαβεβαιώσεις Μπλερ...

«Ψέμα» χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, τις «θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες ένα πλήγμα στο Ιράκ σχετίζεται μόνο με το πετρέλαιο». Ο Τόνι Μπλερ, που νωρίτερα είχε μιλήσει σε κλειστή συνεδρίαση βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, αποπειράθηκε για πολλοστή φορά να κατευνάσει τις αντιρρήσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «επιθυμεί» μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ, αλλά αποφεύγοντας επισταμένα να δεσμευτεί ότι η Βρετανία δε θα συμμετάσχει σε μονομερή επίθεση.

Εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο, στο Βέλγιο

Associated Press

Εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο, στο Βέλγιο
Δριμύ «κατηγορώ» κατά της βρετανικής, και της αμερικανικής, κυβέρνησης εξαπέλυσε, χτες, ομοφώνως, η Εκκλησία της Αγγλίας, κατηγορώντας τες ότι επιθυμούν να έχουν το ρόλο «του δικαστή, των ενόρκων και του δημίου». «Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», χαρακτήρισαν μια μονομερή επίθεση και 130 διακεκριμένοι καθηγητές Διεθνούς Δικαίου και νομικοί από ολόκληρο τον κόσμο, μετά από συνάντησή τους υπό την αιγίδα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Παρά τις διαφωνίες, η Βρετανία συνεχίζει τις πολεμικές προετοιμασίες. Χτες, 3.000 πεζοναύτες αναχώρησαν με το αεροπλανοφόρο «Οσιαν» για τον Κόλπο. Την ίδια στιγμή, σε λιμάνι της Σκοτίας, εκατοντάδες φιλειρηνιστές μπλόκαραν για αρκετή ώρα το δρόμο ανεφοδιασμού του αεροπλανοφόρου «Αρκ Ρουαγιάλ», που σταμάτησε για να παραλάβει πολεμοφόδια μεταβαίνοντας προς τον Κόλπο.

Ρωσική ανησυχία

Στη Μόσχα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, ολοκλήρωνε τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι τάσσεται υπέρ της παροχής χρόνου στους επιθεωρητές. Τόσο ο Ιβανόφ, όσο και ο Πρόεδρος Πούτιν, που συναντήθηκε με το Σύρο αντιπρόεδρο, επανέλαβαν την κάθετη αντίθεσή τους σε μια στρατιωτική επιχείρηση. Χτες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σαλτάνοφ, μετέβη στη Βαγδάτη «για να ακούσει την ιρακινή άποψη» και θα συνεχίσει με επισκέψεις σε Λίβανο - Ιορδανία. Χτες, επίσης, η Μόσχα διέψευσε κατηγορηματικά ότι αποστέλλει στρατιωτικά πλοία στον Κόλπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ