Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Δημοψήφισμα για τον εργατικό νόμο

ΡΩΜΗ.--

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε χτες να εγκρίνει το αίτημα των ιταλικών εργατικών συνδικάτων να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην ιταλική εργατική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι Ιταλοί θα κληθούν να απαντήσουν στο δημοψήφισμα αν επιθυμούν να επεκταθεί η χρήση του άρθρου 18 του ιταλικού εργατικού νόμου και στις επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 15 ατόμων. Σύμφωνα με το άρθρο 18 (που ισχύει για επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 15 ατόμων) αν ανεξάρτητη δικαστική επιτροπή κρίνει ότι κάποιοι εργαζόμενοι απολύθηκαν χωρίς «σοβαρό λόγο» τότε η εταιρία είναι αναγκασμένη να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους και να τους καταβάλλει χρηματική αποζημίωση.

Το αίτημα των συνδικάτων (που μάζεψαν και τις περισσότερες υπογραφές) για την επέκταση της χρήσης του άρθρου 18, ήταν η απάντηση στα σχέδια της υπέρ-συντηρητικής κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να καταργήσει το άρθρο 18 στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε - γεγονός που θα επέτρεπε στους εργοδότες να απολύουν τους εργαζόμενους πολύ πιο εύκολα. Τα σχέδια αυτά είχαν πυροδοτήσει και την πρώτη γενική απεργία της χώρας τα τελευταία είκοσι χρόνια, πέρυσι την άνοιξη, κατά την οποία 13 εκατομμύρια Ιταλοί απέργησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ