ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Εφυγε για να μην τους ακούσει...

Από τη χτεσινή περιοδεία των συνδικαλιστών του Συντονιστικού της Αθήνας στο ΙΚΑ
Από τη χτεσινή περιοδεία των συνδικαλιστών του Συντονιστικού της Αθήνας στο ΙΚΑ
Την προκλητική άρνηση του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου να ακούσει και να συζητήσει τα προβλήματά τους, αντιμετώπισαν χτες εργαζόμενοι σωματείων της Αθήνας και συνταξιούχοι, οι οποίοι ενώ είχαν κλείσει ραντεβού μαζί του, τον είδαν να τρέπεται σε... φυγή, περνώντας μάλιστα επιδεικτικά από μπροστά τους.

Ηταν η απάντηση που έδωσε στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που συνεχίζουν να στήνονται στις ουρές έξω από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από τα ξημερώματα, που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους μέχρι και δύο χρόνια λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού και τώρα καλούνται να χρυσοπληρώνουν και αυτή την καθυστέρηση σε ιδιώτες. Απαξιώντας προφανώς για όλα αυτά, ο διοικητής προτίμησε να πάει σε σύσκεψη με τον υπουργό Εργασίας, την ίδια ώρα που είχε κλειστεί το ραντεβού με τα μέλη του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας. Συνδικαλιστές και συνταξιούχοι μπήκαν στο γραφείο του διοικητή, απαίτησαν να επιστρέψει για να συζητήσουν και παρέμειναν εκεί για λίγη ώρα συμβολικά. Λίγο νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το μέλος του Συντονιστικού Γιώργος Πέρρος με τον Μ. Νεκτάριο, ο τελευταίος του είχε κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να αφήσει τον υπουργό να περιμένει...

Μετά την αποχώρησή τους από το γραφείο, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ως απαράδεκτη αυτή την ενέργεια και τη στάση του διοικητή του ΙΚΑ και επισήμαναν ότι η χτεσινή μικρή κατάληψη ήταν συμβολική, καθώς θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

Λίγη ώρα αργότερα η πολυπληθής αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών των σωματείων και συνταξιούχων είχε έρθει αντιμέτωπη με τα προβλήματα των εργαζομένων στο Περιφερειακό Αθηνών, στην οδό Νικηφόρου, όπου εκδίδονται οι συντάξεις του ΙΚΑ. Εκεί η πολιτική της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει την τραγική έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής ανοίγει τώρα την πόρτα της υπηρεσίας στις ιδιωτικές εταιρίες τις οποίες θα χρυσοπληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Απέναντι στους αγανακτισμένους εργαζόμενους του υποκαταστήματος, οι οποίοι εκτός από τον τεράστιο φόρτο εργασίας αντιμετωπίζουν και τις δίκαιες αντιδράσεις των ασφαλισμένων, οι συνδικαλιστές τους κάλεσαν να κινητοποιηθούν και να αποτρέψουν την κυβερνητική πολιτική διάλυσης του ΙΚΑ. Να συντονίσουν τη δράση τους με ταξικά σωματεία, να παραμερίσουν το σωματείο (η πλειοψηφία κατήγγειλε ότι αδρανεί) και να στήσουν επιτροπές σε κάθε υποκατάστημα για να οργανώσουν τον αγώνα τους.

ΝΑΥΤΕΣ
Αρκετά πια με τους εργατοπατέρες

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση Ναυτών και οι ταξικές δυνάμεις του «Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών» (ΑΣΝ) οργώνουν καθημερινά τα καράβια και όλους τους ναυτότοπους, δίνοντας τη μάχη του ψηφοδελτίου και καλώντας τους ναύτες, τους λοστρόμους, τους μαραγκούς και τα τζόβενα να βγάλουν, επιτέλους, τους εργατοπατέρες από το σβέρκο τους. Τους καλούν να επαναφέρουν με την ψήφο τους την Ενωση Ναυτών στον ταξικό αγωνιστικό της δρόμο, να την ξανακάνουν εργαλείο για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Χτες ο αγωνιστικός συνδυασμός εξέδωσε ανακοίνωση, θέτοντας τον κλάδο σε επαγρύπνηση. Οπως όλα δείχνουν, η εφοπλιστόδουλη ομάδα του Αντώνη Νταλακογιώργου, προέδρου της απερχόμενης διοίκησης, από τον πανικό της, καθώς βλέπει ότι χάνει έδαφος, ετοιμάζει «χτύπημα» σε βάρος της εκλογικής διαδικασίας. «Με άθλιες κραυγές - επισημαίνεται - και σπασμωδικές πρακτικές, προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για προσφυγές στα δικαστήρια μετά το άνοιγμα της κάλπης, όταν θα έχουν απολέσει την πλειοψηφία. "Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης"»! Σύμφωνα με τον ΑΣΝ, η «ομάδα» Νταλακογιώργου έχει επιστρατεύσει διάφορα κόλπα για το σκοπό αυτό, όπως είναι οι «στημένες» καταγγελίες για υφαρπαγή ψήφων. Οι ενέργειες αυτές, της «ομάδας» έρχονται να προστεθούν και στις παραιτήσεις που αναγκάστηκαν να υποβάλουν μετά από τους εκβιασμούς που δέχτηκαν, πέντε υποψήφιοι από το ψηφοδέλτιο του αγωνιστικού συνδυασμού.

Ο ΑΣΝ τονίζει ακόμα τη μεγάλη υποστήριξη που παρέχουν στην πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης εφοπλιστές και ΥΕΝ. Σαν απόδειξη, φέρνει δημοσιεύματα του ναυτιλιακού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ΥΕΝ, εφοπλιστές και πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης της Ενωσης Ναυτών έχουν ήδη συμφωνήσει σε νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, που πλήττουν βάναυσα τον κλάδο των ναυτών, όμως δεν ανακοινώνονται λόγω της εκλογικής διαδικασίας.

«Η εφοπλιστόδουλη προδοτική στάση της ομάδας του Α. Νταλακογιώργου, μαζί με το ΥΕΝ, τους εφοπλιστές και τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ οξύνουν όλα τα προβλήματα του κλάδου μας και γενικότερα των ναυτεργατών», τονίζει ο ΑΣΝ και καλεί τους ναύτες να ενισχύσουν ακόμα πιο αποφασιστικά και μαζικά το αγωνιστικό του ψηφοδέλτιο.

ΠΙΤΣΑ «ΧΑΤ»
Δηλητήριο για όσους την παράγουν

Κι άλλες απολύσεις προαναγγέλλει η εργοδοσία

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για την επαναπρόσληψη των τεσσάρων συναδέλφων τους, οι οποίοι απολύθηκαν από τα καταστήματα της «PIZZA HUT» στο Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια, δηλώνουν οι εργαζόμενοι των δυο καταστημάτων που συνεχίζουν και σήμερα την απεργία διαρκείας που έχει αποφασίσει ο σύλλογος εργαζομένων. Στο μεταξύ χτες εκδικάστηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων η αγωγή που είχε καταθέσει η διοίκηση της επιχείρησης, προκειμένου να χαρακτηριστεί η απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει η διοίκηση της επιχείρησης στους εργαζόμενους, είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όπου εξεταζόταν ως μάρτυρας ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Κ. Θοδωράκης, ένας εκ των δικηγόρων της εταιρίας απείλησε ευθέως και με νέες απολύσεις, προφανώς κατ' εντολή του εργοδότη του!

Η εταιρία αρνείται να επαναπροσλάβει τους απολυμένους, ένας εκ των οποίων είναι και ταμίας του συλλόγου των εργαζομένων και μάλιστα αρνείται μέχρι σήμερα κατηγορηματικά να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τους λόγους των απολύσεων. Ο γραμματέας του συλλόγου κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας περιέγραψε ότι εκτός από τις απολύσεις υπάρχει στην επιχείρηση ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς, όπου οι εργαζόμενοι, όπως είπε, που μεταφέρουν παραγγελίες σε σπίτια, τρέχουν σαν τρελοί να προλάβουν τη δουλιά, με κίνδυνο πολλές φορές τη ζωή τους. Αυτό βέβαια δεν ενδιαφέρει την επιχείρηση η οποία αν διαπιστώσει καθυστέρηση, δείχνει την έξοδο στους εργαζόμενους.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι και άλλοι εργαζόμενοι από τα καταστήματα της «PIZZA HUT» δείχνουν την έντονη διάθεσή τους να παλέψουν και για την ανάκληση των απολύσεων αλλά και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές το βράδυ οι εργαζόμενοι από τα δυο καταστήματα - των Βριλησσίων και του Χαλανδρίου - που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα της εταιρίας στην Αγ. Παρασκευή, στο οποίο μόλις έφτασαν, δέχτηκαν αγωνιστική υποδοχή από τους εργαζόμενους εκεί, που σταμάτησαν αμέσως να δουλεύουν.

Προς κινητοποιήσεις στην ΕΒΙΕΣΚ

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, χωρίς ν' αποκλείουν το ενδεχόμενο της απεργίας, προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της ΕΒΙΕΣΚ - θυγατρικής και συστεγαζόμενης με την ΑΓΕΤ στο Βόλο - διεκδικώντας την πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, μετά την εφαρμογή, στα προηγούμενα χρόνια, ενός προγράμματος «οικειοθελών αποχωρήσεων» εργαζομένων. Η εταιρία, αν και πολλές φορές υποσχέθηκε στο σωματείο την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, ουδεμία λύση έδωσε και τώρα ζητάει νέα τετράμηνη προθεσμία, προκειμένου - όπως λένε οι εκπρόσωποί της - να εξεταστούν τα αιτήματα των εργαζομένων!

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκδήλωση - συζήτηση για εργασιακά προγράμματα δήμων

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» συνδιοργανώνουν η Τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» Ηρακλείου, την Τετάρτη 22 Γενάρη, στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω στις 7 το απόγευμα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους - κάλεσμα τονίζουν πως «τα προγράμματα αυτά, όπως και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στόχος τους είναι η εργοδοσία να τσεπώσει αρκετά εκατομμύρια και οι άνεργοι να υποαπασχοληθούν παίρνοντας "ψίχουλα". Με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και ανύπαρκτα δικαιώματα, εργασιακά και ασφαλιστικά».

Για την εκδήλωση, η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» μαζί με την Τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ θα δώσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 20 Γενάρη, στην αίθουσα του δήμου, στις 11 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ