ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εντασης συνέχεια

Από κινητοποίηση υπέρ της κυβέρνησης στο Καράκας
Από κινητοποίηση υπέρ της κυβέρνησης στο Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η «απεργία» που σκοπό έχει την ανατροπή του προέδρου Ούγο Τσάβες και τον οριστικό τερματισμό της «διαδικασίας της μπολιβαριανής επανάστασης» συνεχίζεται, παρά τα σημάδια κόπωσης και αποτυχίας, αφού όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, στηρίζεται και διοργανώνεται «από την κουβανική μαφία του Μαϊάμι και τη συνδρομή άλλων κέντρων».

Χτες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των οπαδών της «μπολιβαριανής επανάστασης» βάφτηκαν με αίμα. Σύμφωνα με τον αντιπύραρχο, Γκουίντο Μπολίβαρ, της πόλης Μιράντα, λίγο έξω από το Καράκας, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν πυροβολισμοί άρχισαν να πέφτουν τη στιγμή που οι δύο συγκεντρώσεις διασταυρώθηκαν και η αστυνομία προσπάθησε να τους κρατήσει σε απόσταση. Μέχρι στιγμής, ούτε οι δράστες αλλά ούτε και τα θύματα έχουν γίνει γνωστά.

Στο μεταξύ, ο Ούγο Τσάβες, στην κυριακάτικη καθιερωμένη του τηλεοπτική εκπομπή προς το λαό της Βενεζουέλας, στο Αλό Πρεζιτέντε, ανακοίνωσε την αλλαγή της ηγεσίας του Στρατού, κάλεσε τους εργαζόμενους στην πετρελαϊκή βιομηχανία PdVSA να επιστρέψουν στην εργασία τους αφού ο στόχος τους είναι «ανέφικτος» και τέλος παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να κατανοήσει τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα, να μη νομιμοποιούν την αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση... είναι μία δημοκρατική κυβέρνηση, μία Δημοκρατία που αντιμάχεται τους φασίστες, τους τρομοκράτες και αυτούς που σχεδιάζουν πραξικοπήματα».

Τέλος, υποδέχτηκε θερμά τη σύσταση της «ομάδας των φίλων της Βενεζουέλας» με την προϋπόθεση ότι σε αυτή θα ενταχθούν και η Αλγερία, η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διατηρεί πάντα το δικαίωμα να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, εάν συνεχιστεί η ίδια στάση της αντιπολίτευσης, δηλαδή να κερδίζει χρόνο αφού δε δείχνει καμία διάθεση για πραγματικές συνομιλίες και την ίδια στιγμή να συνεχίζει τις προσπάθειες υπονόμευσης της χώρας.

Σε μία ακόμη περίεργη δήλωση εκ μέρους εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζεται ότι οι ΗΠΑ απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο στήριξης ή ανοχής μίας αντισυνταγματικής λύσης στη Βενεζουέλα!

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Σάνον, «εάν έχουμε μάθει κάτι από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Απριλίου, είναι ότι μία αντισυνταγματική λύση δεν είναι βιώσιμη. Δεν είναι βιώσιμη εντός της Βενεζουέλας, ούτε και εκτός» και εξέφρασε παράλληλα το σεβασμό των ΗΠΑ προς τη δημοκρατία της Βενεζουέλας αλλά και τη στήριξή τους στις προσπάθειες του ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Σεσάρ Γκαβίρια αλλά και στην «ομάδα φίλων της Βενεζουέλας», για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική και οικονομική κρίση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιδρομή της «Αντιτρομοκρατικής» σε τέμενος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με ελικόπτερα, ανεμόσκαλες και δεκάδες αστυνομικά οχήματα επέδραμαν περισσότεροι από 150 άνδρες της βρετανικής «Αντιτρομοκρατικής» στο τέμενος του Φίνσμουρι Παρκ, στο βόρειο Λονδίνο, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν όπλα, διαβατήρια, ταυτότητες, πιστωτικές κάρτες «και άλλα σημαντικά έγγραφα», ενώ, στις ώρες που ακολούθησαν, συνελήφθησαν 7 άτομα, εκ των οποίων οι 6 βορειοαφρικανικής καταγωγής και ένας Ανατολικοευρωπαίος.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Σκότλαντ Γιαρντ, η επιδρομή αποφασίστηκε μετά την ανακάλυψη, στις 5 Γενάρη, σε σπίτι της κοντινής συνοικίας Γούντγκριν, ποσοτήτων του δηλητηρίου ρικίνη. Σύμφωνα, πάντα, με τις βρετανικές αρχές, στο τέμενος έβρισκαν καταφύγιο τρομοκράτες που οργάνωναν «τρομοκρατικές πράξεις στη Βρετανία και αλλού». Κατά τις ίδιες πηγές, στο τέμενος δε βρέθηκε ρικίνη, αλλά εντοπίστηκαν πολλά άλλα σημαντικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν τις υποψίες των αρχών, που έσπευσαν, όμως, να διευκρινίσουν ότι «οι έρευνες δε στρέφονται κατά των απλών πιστών ούτε του ιμάμη Σεΐκ Αμπού Χαμζά», ο οποίος είναι γνωστός για τα αντι-αμερικανικά και σκληρά κηρύγματά του. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, η κυβέρνηση παράσχει την πλήρη υποστήριξή της στις ενέργειες της αστυνομίας και δεσμεύτηκε ότι «πιθανώς να χρειαστεί να αναληφθεί περαιτέρω δράση για να ανακαλύψουμε ή και να αντιμετωπίσουμε απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας».

Ο ιμάμης πάντως εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις βρετανικές αρχές, τονίζοντας ότι προχώρησαν σε ιεροσυλία και κατηγορώντας τους ότι έδειξαν «αντιεπαγγελματισμό», αφού θα μπορούσαν να ερευνήσουν το τέμενος οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να προβληθεί καμία αντίδραση. Υπογράμμισε ότι τα όπλα που βρέθηκαν στο τέμενος «προφανώς ανήκουν στους άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας» και εκτίμησε ότι η κίνηση της βρετανικής «Αντιτρομοκρατικής» δεν ήταν παρά «ξεκάθαρη προπαγάνδα».

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πυρηνικής υστερίας συνέχεια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην τρίτη κατά σειρά πυραυλική δοκιμή μέσα σε 11 μέρες προχώρησαν χτες, Δευτέρα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ινδίας, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η «κούρσα εξοπλισμών» ανάμεσα στις δύο χώρες έχει ανάψει για τα καλά. Την ίδια ώρα, το Νέο Δελχί «πανηγύριζε» τη συμφωνία ενοικίασης στρατηγικών πυρηνικών βομβαρδιστικών από τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αντέδρασε οργισμένα στο άγγελμα της νέας δοκιμής: «Η Ινδία προσπαθεί να μας προκαλέσει να εισέλθουμε στην κούρσα ανάπτυξης πυραύλων», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας Σεΐχης Ρασίντ Αχμέντ, «αλλά εμείς δε θα ακολουθήσουμε». Η δήλωση δεν έχει βέβαια καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού και το Πακιστάν προετοιμάζει αντίστοιχους πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Οι ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις έκαναν δύο δοκιμές του πυραύλου «Ακάς» το Σάββατο και τη Δευτέρα: η πρώτη ήταν από σταθερή θέση και η δεύτερη από κινητό εκτοξευτήρα. Την 9η Γενάρη είχε πραγματοποιηθεί δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου «Αγκνι-Ι», μια μέρα μετά την παράδοση στις Ενοπλες Δυνάμεις του Πακιστάν του βαλλιστικού πυραύλου «Γκάουρι». Πρόκειται για ανάλογους πυραύλους μέσου βεληνεκούς με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής γόμωσης.

Ο Αχμέντ δήλωσε ότι η δοκιμή «αντανακλά την εμμονή της Ινδίας με τον πόλεμο... αλλά δε θα αισθανθούμε ότι απειλούμαστε, όσες δοκιμές και να κάνουν». Αλλά - ουσιαστικά αναιρώντας τις... ειρηνόφιλες δηλώσεις του - πρόσθεσε: «Ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε το Πακιστάν».

Σημαντικότερη των πυραυλικών δοκιμών είναι η διαφαινόμενη «τάση» στο ινδικό επιτελείο και πάνω απ' όλα στην ινδική πολιτική ηγεσία να «τιμωρηθεί» το Πακιστάν και να «αποκαλυφθεί η πυρηνική του μπλόφα». Χτες ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας, αποκάλεσε το Πακιστάν «επίκεντρο τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», παρά το ότι η χώρα «είναι μέλος της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας».

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα χτες έγινε γνωστό ότι η Ινδία συμφώνησε με τη Ρωσία να «ενοικιάσει 4 στρατηγικά βομβαρδιστικά και δύο πυρηνικά υποβρύχια» με πυρηνικές δυνατότητες έναντι περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών (1,9 δισ. στερλίνες).

Στο μεταξύ το Νέο Δελχί επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στο Ισλαμαμπάντ για την «απρόκλητη και χωρίς προηγούμενο παρενόχληση υψηλόβαθμου Ινδού διπλωμάτη από πράκτορες του Πακιστάν». Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε ότι συνέβη το περιστατικό.

ΚΟΥΒΑ
Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν διαφωνούντες

ΑΒΑΝΑ.--

Στις εκλογές της Κυριακής 8.115.215 Κουβανοί προσήλθαν για να αναδείξουν τα 609 νέα μέλη της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και τους αντιπροσώπους τους για τις Συνελεύσεις των περιοχών.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Σαντιάγο δε Κούμπα, ο Φιδέλ Κάστρο προέτρεψε το νέο Κοινοβούλιο να είναι πιο δραστήρια και ποιοτικά αναβαθμισμένο από το προηγούμενο και επιτέθηκε στις ΗΠΑ που «κατασκευάζουν» τους Κουβανούς διαφωνούντες και θέλουν να «καταστρέψουν» την επανάσταση.

Στη συνέχεια, ο Κάστρο ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι πιστεύει για το λεγόμενο «Σχέδιο Βαρέλα», που προβλέπει την οργάνωση δημοψηφίσματος με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης, την αμνήστευση των πολιτικών κρατουμένων και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

«Ας μιλήσουμε για σοβαρά πράγματα, όχι για βλακείες» ήταν η απάντηση και πρόσθεσε «ας μιλήσουμε για την αυτοκρατορία και για όσα έκανε στην Κούβα και στον υπόλοιπο κόσμο».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εφτασαν οι Αμερικανοί επίλεκτοι

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η άμεση στρατιωτική ανάμειξη των ΗΠΑ στον πόλεμο που μαίνεται στην Κολομβία είναι γεγονός, αφού κατέφθασαν τουλάχιστον 70 επίλεκτοι Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και αναπτύχθηκαν στην ανατολική Κολομβία σε μία περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά και προπύργιο των αριστερών ανταρτών.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, που εδρεύουν στη Βόρειο Καρολίνα, έχουν μεταβεί στην επαρχία Αραούκα προκειμένου να εκπαιδεύσουν 6.500 άνδρες κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή για την προστασία αγωγού πετρελαίου.

Πρόκειται για την πρώτη άμεση ανάμειξη των αμερικανικών δυνάμεων στον 39χρονο εμφύλιο πόλεμο της Κολομβίας, τα πετρέλαια της οποίας αποκτούν στρατηγική σημασία εξαιτίας των κρίσεων στο Ιράκ και τη Βενεζουέλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ