ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Κοκορομαχίες» και πολιτική της ... «μακέτας»

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πάτρα αποτέλεσε αφορμή ώστε η κυβέρνηση να ρίξει νερό στο μύλο της ανούσιας δικομματικής «αντιπαράθεσης».

Ο Κ. Σημίτης στην ομιλία του έκανε λόγο για «νεοδεξιά» που «επιδιώκει να αμαυρώσει» το κυβερνητικό έργο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΝΔ αντιλαμβάνεται το ρόλο της στο πολιτικό σύστημα «ως άρνηση, ως παρεμπόδιση, ως αντιπαλότητα, ως υβριστική αναμέτρηση, ως πολιτική σύμφωνα με τις διχαστικές νοοτροπίες του '50 και '60». Οσον αφορά στη λεγόμενη σκιώδη προεδρία, που είχε ανακοινώσει η Ρηγίλλης, ο Κ. Σημίτης μίλησε για «αλαζονεία» προσθέτοντας ότι «καμιά ξένη αντιπολίτευση δε διέπραξε ποτέ κάτι παρόμοιο... να στραφεί προκαταβολικά ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας της, τη στιγμή που η χώρα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ενωσης». Συμπλήρωσε πως «έστω και καθυστερημένα κατάλαβαν ότι έκαναν βαρύ λάθος και αναδιπλώθηκαν», αλλά, πρόσθεσε, «η κίνηση αυτή δε σηματοδοτεί συνολική αλλαγή πολιτικής. Συνεχίζουν και κλιμακώνουν - όπως είπε - την επιχείρηση καλλιέργειας ενός κλίματος όξυνσης και πόλωσης, που θυμίζει άλλες εποχές».

Κατά τα λοιπά, η παρουσία του πρωθυπουργού στην Πάτρα τού έδωσε μια επιπλέον ευκαιρία να αναφερθεί στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, παρουσιάζοντάς τη σαν ωραιοποιημένη... μακέτα, όπως εκείνη η αντίστοιχη μακέτα της ανύπαρκτης γέφυρας του Ρίου-Αντιρρίου, που επιδείκνυε προεκλογικά ο κ. Λαλιώτης...

Ετσι, ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην παράκαμψη της πόλης λέγοντας ότι αποτελεί ...απόδειξη πως η Ελλάδα δεν είναι η «χώρα των άλυτων προβλημάτων», αλλά δίνει αποτελεσματικές λύσεις σε ένα προς ένα τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει!

Αφού, δε, υποστήριξε ότι «δεν είμαστε εδώ για τα αξιώματα αλλά για δουλιά, για αλλαγή»..., επαίνεσε την κυβέρνηση για το «επίτευγμα» της ΟΝΕ, ξεκαθάρισε ότι στην πορεία της αντιλαϊκής πολιτικής θα συνεχίσει να διακατέχεται από το «θάρρος της σύγκρουσης με συντηρητικές αντιλήψεις και κατεστημένες αγκυλώσεις», υποσχέθηκε «δικαιοσύνη, ανθρωπιά και αλληλεγγύη», ενώ εξήγγειλε με σοβαρότητα την «οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους».

Σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα του λαού, ο πρωθυπουργός υποκρίθηκε ότι «σέβομαι βαθύτατα τη γνώμη και τις εκτιμήσεις των πολιτών, που συναντούν σοβαρά προβλήματα σε ορισμένους τομείς του κοινωνικού κράτους», συμπληρώνοντας ότι «εργαζόμαστε συστηματικά για να λυθούν και να εκλείψουν τα προβλήματα στους τομείς αυτούς».

Μιλώντας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τούς χαρακτήρισε «μεγάλο πλατύσκαλο για τη χώρα» ενώ αναφερθείς στην Προεδρία της χώρας στην ΕΕ, αφού έκανε ένα πέρασμα από την «εθνική επιτυχία» της Κοπεγχάγης και της ένταξης της Κύπρου, είπε ότι «από τη θέση της προεδρεύουσας χώρας δηλώνουμε ότι η ΕΕ θέλει ειρήνη στον Περσικό Κόλπο», για να συμπληρώσει τη φράση του με το αμερικανικό... φύλλο συκής, λέγοντας ότι «θέλουμε τήρηση των αποφάσεων του ΟΗΕ»...

Δε θα πρέπει να παραλείψουμε ότι ο κ. Σημίτης ισχυρίστηκε πως με το ασφαλιστικό και το φορολογικό νόμο «οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα καταβάλλουν 545 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο φόρο» (!) ενώ σχετικά με την υπόθεση «τρομοκρατία» είπε ότι «έγιναν απόπειρες αποπροσανατολισμού και πολιτικής εκμετάλλευσης από διάφορες πλευρές που έπεσαν όλες στο κενό», για να υποσχεθεί ότι «θα φτάσουμε μέχρι το τέλος»...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ασφαιρα πυρά κατά της διαπλοκής

Με κορόνες κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, χωρίς βέβαια να αγγίζει την ουσία, και όξυνση των «αντιπολιτευτικών» τόνων, επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να ξεφύγει από τα αδιέξοδα που απορρέουν από την «εφ' όλης της ύλης» ταύτισή της με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι τα τελευταία φαινόμενα σαπίλας του συστήματος αποτελούν «προνομιακό πεδίο» για να ξετυλίξει την αντεπίθεσή της, τόσο για να καταγγείλει την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη, όσο και για να την πιέσει να προχωρήσει σε μέτρα εξυγίανσης, τα οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από επιτάχυνση εκχώρησης των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, η ίδια προσπαθεί να εμφανιστεί ως ασυμβίβαστος διώκτης της διαφθοράς και της διαπλοκής, πράγμα το οποίο όμως δεν αποδεικνύεται στην πράξη...

Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο Κ. Καραμανλής σε χτεσινοβραδινή ομιλία του σε εκδήλωση των γυναικών του κόμματός του. Εξαπέλυσε άσφαιρα πυρά κατά της διαπλοκής, προσέχοντας περισσότερο από κάθε άλλη φορά να «φωτογραφίσει» και να συγκρουστεί με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να ξιφουλκήσει κατά... του κράτους, αφού σταθερός στόχος του είναι η σκόπιμα αδιευκρίνιστη «επανίδρυσή» του. Αναφερόμενος στις τελευταίες αποκαλύψεις περί εκβιασμών επιχειρηματιών, αποφάνθηκε ότι «αυτά τα φαινόμενα είναι η φυσική απόδειξη της ατιμωρησίας, της αλαζονείας, της μη εφαρμογής των νόμων, των προνομιακών σχέσεων με οικονομικά συμφέροντα, που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση». Το πρόβλημα, για τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι ότι «δεν είναι που γίνονται όλα αυτά, αλλά που για όλα αυτά δεν τιμωρείται κανένας»(!), ενώ ως διέξοδο επανέλαβε το γενικόλογο ότι «χρειάζονται πρωτοβουλίες που να κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και να διασφαλίζουν την τήρηση της νομιμότητας από όλους, όποιοι κι αν είναι». Αμφισβήτησε όμως αν η κυβέρνηση μπορεί να πάρει μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση γιατί «ανέχθηκε, συντέλεσε και κατέστη δέσμια της σημερινής διαφθοράς», ενώ ισχυρίστηκε ότι «η κοινωνία εναποθέτει σε εμάς τις ελπίδες της». Και δε θα τη διαψεύσουμε, πρόσθεσε: «Η σύγκρουσή μας με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ασυδοσία ήταν και είναι μετωπική».

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιδιώκει την πόλωση και την επιστροφή στο σκληρό ροκ των Δολιανών», επισημαίνοντας πως «φαίνεται, ξεκάθαρα πια, ότι η κυβέρνηση εγκαινιάζει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με άξονά της το λαϊκισμό, την κατασκευή αποπροσανατολιστικών εικόνων, την επιστράτευση του κράτους στην υπηρέτηση του κόμματος».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μάχεται το νεοφιλελευθερισμό επιτιθέμενος στο ... ΚΚΕ!

Με μια μακροσκελή εισαγωγή περί του «πρωτότυπου πολιτικού εγχειρήματος», που συντελείται στη Βραζιλία, στο οποίο επιλεκτικά εξέφρασε την αλληλεγγύη του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, γνωστοποίησε χτες σε συνέντευξη Τύπου την αναχώρησή του για το Πόρτο Αλέγκρε, όπου θα μετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν εφείσθη σχολίων για το «κίνημα των κινημάτων», όπως το χαρακτήρισε, μην παραλείποντας να καταγράψει και τις παρουσίες του κόμματός του στα εκάστοτε προσκλητήριά του διεθνώς - αντιστρόφως ανάλογες, θα συμπληρώναμε εμείς, της παρουσίας του ΣΥΝ στα δρώμενα και τις διεργασίες του εργατικού και λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

Ούτε, φυσικά, παρέλειψε, αναφερόμενος στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και τη διαδήλωση του Ναυπλίου να επιτεθεί στο ΚΚΕ του οποίου «ο δογματισμός, η στενοκεφαλιά και ο σεχταρισμός» εμποδίζουν την ενεργοποίηση, στα πλαίσια του ΕΚΦ, όλων των δυνάμεων που αντιστρατεύονται το νεοφιλελευθερισμό. Αναρωτήθηκε ακόμη υποκριτικά σε μια προσπάθειά του να χρεώσει στο ΚΚΕ διασπαστικές ενέργειες το «γιατί στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν στο Ναύπλιο δύο πορείες κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εργασία και την ασφάλιση;».

Η απάντηση, βέβαια, στις «απορίες» του προέδρου του Συνασπισμού είναι γνωστή και εν μέρει ομολογημένη και από τον ίδιο στη διάρκεια της συνέντευξής του. Για παράδειγμα, ο ίδιος σημείωσε ως γεγονός μεγάλης σημασίας τη συμμετοχή στο Φόρουμ των «συνδικάτων». Αναφέρεται φυσικά στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα, δυνάμεις τις οποίες ο ίδιος εντάσσει σε αυτές που αντιστρατεύονται τον νεοφιλελευθερισμό. Πλην, όμως, είναι αυτές οι ίδιες δυνάμεις που με την τακτική τους και τη στάση τους, τη συμμετοχή τους στους στημένους κοινωνικούς διαλόγους, την απονεύρωση του συνδικαλιστικού κινήματος, επέτρεψαν το πέρασμα της «νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΕΕ για την εργασία και την ασφάλιση» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά, τέλος, με τις «δύο πορείες» ο Ν. Κωνσταντόπουλος φαίνεται να ξεχνά πως σε όλες τις διεθνείς κινητοποιήσεις που έχουν ως τα σήμερα πραγματοποιηθεί από το Σιάτλ έως τη Γένοβα, ακόμα και στο Πόρτο Αλέγκρε, βρέθηκαν και διαδήλωσαν πλάι πλάι ετερόκλητες δυνάμεις, με διαφορετικά συνθήματα, αιτήματα και απόψεις.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Και «δόξα» και καταγγελίες

Ικανοποιημένη για το έργο, έστω και αν, όπως καταγγέλλει, κόστισε 23 φορές τον αρχικό του προϋπολογισμό, εμφανίστηκε η ηγεσία της ΝΔ, η οποία από τη μια θέλει μερίδιο στη «δόξα», αλλά από την άλλη θέλει να υπονομεύσει τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου, Θ. Ρουσόπουλος, εκφράζει την ικανοποίηση του κόμματός του «για την παράδοση της Περιμετρικής Οδού της Πάτρας» γιατί «είναι ένα έργο που θα βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή και την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας». Ταυτόχρονα, όμως, κατήγγειλε ότι «πίσω από τις φιέστες, η αλήθεια είναι ότι για ένα έργο 18 χιλιομέτρων, που ξεκίνησε το 1982 με προϋπολογισμό 5,5 δισ., χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια και το τελικό κόστος ανήλθε στα 125 δισ., χωρίς μάλιστα να έχουν ολοκληρωθεί οι κόμβοι σύνδεσης, που θα εξυπηρετούσαν τους κατοίκους της Πάτρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ