ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
... Και το σκύλο και την πίτα

Σε νέα επίπεδα πολιτικής ανηθικότητας πλέει ο κυβερνητικός - κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τα μέλη του κόμματος να συμμετέχουν ενεργά στις πορείες και τις διαμαρτυρίες που οργανώνονται κατά της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕ, σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Την ίδια στιγμή που τα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα προτάσσουν τα στήθη τους κατά της αντιλαϊκής κοινοτικής πολιτικής, οι μεγαλόσχημοι της κυβέρνησης θα «συζητούν» και θα «συν»αποφασίζουν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κυβερνώντες!

Τη λογική που θέλει «και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη» προωθεί η κυβέρνηση μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων, οι οποίες συνεχίστηκαν και χτες με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Κ. Λαλιώτη. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε και με τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος του ζήτησε να «επικοινωνήσει» την Ελληνική Προεδρία. Μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Λαλιώτη, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι σημείωσε στον γραμματέα του κόμματος «την πρόθεσή μας, τη διάθεσή μας, να είμαστε ανοιχτοί στα κινήματα των πολιτών που έχουν να καταθέσουν δικές τους απόψεις, να κάνουν κριτική απέναντι στην ΕΕ. Εμείς να τους ακούσουμε, να τους υποδεχτούμε μ' ένα φιλικό και ελπίζουμε μη βίαιο τρόπο. Θα υπάρξει από τη δική μας πλευρά μια όσο γίνεται πιο θετική στάση και νομίζω πολλά θέματα, τα οποία θέτουν, είναι και θέματα θεμιτά, τα οποία πρέπει να συζητηθούν, που αφορούν στα μεγάλα ζητήματα της εποχής, φτώχεια, ανισότητα, κοινωνική συνοχή, περιβάλλον, τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας και της αντιμετώπισης σειράς τέτοιων ζητημάτων. Νομίζω ότι είναι θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν και περιμένουμε τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Καθαρή υποκρισία οι θέσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Ανάπτυξης και Συνεργασίας, κατά την παρουσίαση των θέσεων της Ελληνικής Προεδρίας

To θέμα της φτώχειας στον κόσμο έθεσε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στην Επιτροπή Ανάπτυξης και Συνεργασίας του ΕΚ, κατά την παρουσίαση των θέσεων της Ελληνικής Προεδρίας.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Ελληνικής Προεδρίας όσον αφορά σο θέμα της ανάπτυξης και συνεργασίας με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, ο Ελληνας ΥΦΥΠΕΞ κ. Λομβέρδος ανέφερε ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ έχουν καθορίσει σαν προτεραιότητες την καταπολέμηση της φτώχειας στον κόσμο και την ενσωμάτωση των φτωχών χωρών στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει την πρωτιά σε αναπτυξιακή βοήθεια, αφού το 55% του συνόλου της αναπτυξιακής βοήθειας προέρχεται από την ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας διατύπωσε ορισμένα σχόλια, μερικά ζητήματα και ερωτήσεις στον Ελληνα προεδρεύοντα, όπως:

«Ο παρευρισκόμενος Ελληνας υπουργός μίλησε πολύ για καταπολέμηση της φτώχειας. Ομως η κατάσταση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες συνεχώς επιδεινώνεται, τη στιγμή που έχουμε τρομερή ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγής αγαθών. Στην ΕΕ θάβουμε τρόφιμα, ενώ λιμοκτονούν ολόκληροι λαοί. Και βέβαια η φτώχεια δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης των λαών των χωρών αυτών και της λεηλάτησης του πλούτου τους. Εχουμε λοιπόν κραυγαλέες αντιφάσεις.

Ο Ελληνας υπουργός μίλησε για το στόχο της ΕΕ να φτάσει η αναπτυξιακή βοήθεια μέχρι το 2006 στο 0,39%, ενώ στο Ρίο είχε αποφασιστεί 0,7%. Πώς θα καταπολεμήσουμε τη φτώχεια, όταν ο στόχος για αναπτυξιακή βοήθεια μειώνεται στο μισό. Δεν πρόκειται για απύθμενη υποκρισία; Αλλη αντίφαση αποτελεί ο επικείμενος πόλεμος κατά του Ιράκ, που προετοιμάζεται για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και να επιτευχθεί ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων από τις ΗΠΑ. Ενας πόλεμος που θα προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια νεκρούς και πρόσφυγες. Πώς καταπολεμάτε τη φτώχεια όταν σπέρνετε όλεθρο; Ενα άλλο ζήτημα είναι η παροχή φαρμάκων για επιδημίες όπως AIDS. Με εντολή των ΗΠΑ υποχρεούνται οι χώρες που εισάγουν φάρμακα να αγοράζουν και την πατέντα, δηλαδή να αδυνατούν στην ουσία να τα προμηθευτούν. Αποτέλεσμα είναι να μένουν άνθρωποι αβοήθητοι χωρίς φάρμακα, να πεθαίνουν. Πώς καταπολεμούμε τη φτώχεια και την αρρώστια, όταν στερούμε από τους λαούς αυτούς τα φάρμακα;

Η βοήθεια του 0,39% που έχει στόχο η Προεδρία μέχρι το 2006 αποτελεί στην πραγματικότητα ελεημοσύνη. Και αν η ΕΕ είναι πρώτη με αυτό το ποσοστό, μπορεί κανείς να φανταστεί τι δίνουν οι άλλοι. Από την άλλη μεριά θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε τι εισπράττουν από αυτές τις χώρες οι αναπτυγμένες χώρες, όταν λεηλατούν τον πλούτο τους. Ενα άλλο μέσο απομύζησης του εισοδήματος των φτωχών χωρών από τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες είναι η αποπληρωμή των χρεών τους, ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ και ΕΕ. Υπάρχουν χώρες που έχουν αποπληρώσει 2 και 3 φορές το χρέος τους, αλλά, λόγω των υπέρογκων τόκων, αυτό αντί να μειωθεί αυξάνεται.

Εάν θέλαμε πραγματικά να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην ανάπτυξη, θα διαγράφαμε αυτά τα χρέη και θα βοηθούσαμε με ουσιαστικά μέτρα και όχι με ελεημοσύνη στην ανάπτυξη των χωρών αυτών. Η βοήθεια όμως που δίνεται δεν είναι σε καμιά περίπτωση αναπτυξιακή, αλλά στάχτη στα μάτια των λεηλατούμενων χωρών και μέσο εκβιασμού τους για την αποδοχή καταστροφικών πολιτικών και οικονομικών όρων. Φυσικά, είναι επίσης γνωστό ότι τα κονδύλια που διατίθενται για την προώθηση της διαβόητης ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα από αυτά που διατίθενται για βοήθεια στις φτωχές χώρες.

Θα ήθελα επίσης να μας πείτε ποια είναι η θέση της Προεδρίας για το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας και τι πρόκειται να κάνει. Επίσης τι πρόκειται να κάνει για την απελευθέρωση πέντε Κουβανών αγωνιστών που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ γιατί είχαν το θάρρος να καταγγείλουν την υπονομευτική δράση των ΗΠΑ κατά της πατρίδας τους. Πείτε μας ακόμα ποια είναι η θέση της Ελληνικής Προεδρίας για την επίθεση που δέχεται η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση Τσάβες από τις αντιδραστικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ;».

Απαντώντας στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν ο προεδρεύων του Συμβουλίου παραδέχτηκε ότι η φτώχεια αυξάνεται, ανέφερε ότι στο Μοντερέι η ΕΕ συζήτησε μεταξύ άλλων το ότι η διαγραφή του χρέους είναι ένα από τα έξι μέσα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την ανάπτυξη. Διευκρίνισε ότι το 0,7% της αναπτυξιακής βοήθειας είναι ο στόχος που έχει βάλει ο ΟΗΕ, η ΕΕ βάζει το 0,39% μέχρι το 2006 εφόσον συνεισφέρουν και οι χώρες που θα ενταχθούν. Για την Κούβα, περιορίστηκε να πει πως εάν η Κούβα ζητήσει να ενταχθεί στη συμφωνία COTONU, τότε θα εξεταστεί αυτό το αίτημά της. Για τη Βενεζουέλα εξέφρασε απλώς την ελπίδα ότι θα μπορέσει να λύσει ειρηνικά τα προβλήματά της.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

Σήμερα Πέμπτη

  • Στις 16.20 «Μικροπροοπτική». Ο Θανάσης Μπαλοδήμας φιλοξενεί το πρώτο μέρος της συνέντευξης με τον Στέργιο Νιζήρη. Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία του «Θαύματα στη Λ. Αλεξάνδρας».
  • Στις 19.00 «Auto Sprint Live». Θέμα της εκπομπής μια συγκινητική ιστορία οδηγού αγώνων, που παραλίγο να χάσει τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, γιατί δε φορούσε το κράνος του. Πρόκειται για τον Κώστα Μπίτζο, ο οποίος μας μιλάει για το πώς κέρδισε τη μάχη της ζωής, μετά την εγκληματική του αμέλεια. Μαζί του, οι Φίλιππος Τζεφεράκος και Γιάννης Μαρπίνης. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Στράτος Φωτεινέλης, Κώστας Πατσουρέας.
  • Στις 23.00 θα μεταδοθεί η εισήγηση του ΠΑΜΕ στην εργατική αντισύνοδο στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ», για τη διατύπωση της απάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος στην αντεργατική πολιτική της ΕΕ.

Αύριο Παρασκευή

  • Από τις 7 έως το τέλος των κινητοποιήσεων στο Ναύπλιο, ο «902» στον παλμό της παλλαϊκής διαδήλωσης στο Ναύπλιο. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, σε κοινή μαραθώνια σύνδεση, με ανταποκρίσεις, ρεπορτάζ, σχόλια, αναλύσεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ