Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Καθαρή υποκρισία οι θέσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Ανάπτυξης και Συνεργασίας, κατά την παρουσίαση των θέσεων της Ελληνικής Προεδρίας

To θέμα της φτώχειας στον κόσμο έθεσε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στην Επιτροπή Ανάπτυξης και Συνεργασίας του ΕΚ, κατά την παρουσίαση των θέσεων της Ελληνικής Προεδρίας.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Ελληνικής Προεδρίας όσον αφορά σο θέμα της ανάπτυξης και συνεργασίας με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, ο Ελληνας ΥΦΥΠΕΞ κ. Λομβέρδος ανέφερε ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ έχουν καθορίσει σαν προτεραιότητες την καταπολέμηση της φτώχειας στον κόσμο και την ενσωμάτωση των φτωχών χωρών στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει την πρωτιά σε αναπτυξιακή βοήθεια, αφού το 55% του συνόλου της αναπτυξιακής βοήθειας προέρχεται από την ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας διατύπωσε ορισμένα σχόλια, μερικά ζητήματα και ερωτήσεις στον Ελληνα προεδρεύοντα, όπως:

«Ο παρευρισκόμενος Ελληνας υπουργός μίλησε πολύ για καταπολέμηση της φτώχειας. Ομως η κατάσταση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες συνεχώς επιδεινώνεται, τη στιγμή που έχουμε τρομερή ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγής αγαθών. Στην ΕΕ θάβουμε τρόφιμα, ενώ λιμοκτονούν ολόκληροι λαοί. Και βέβαια η φτώχεια δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης των λαών των χωρών αυτών και της λεηλάτησης του πλούτου τους. Εχουμε λοιπόν κραυγαλέες αντιφάσεις.

Ο Ελληνας υπουργός μίλησε για το στόχο της ΕΕ να φτάσει η αναπτυξιακή βοήθεια μέχρι το 2006 στο 0,39%, ενώ στο Ρίο είχε αποφασιστεί 0,7%. Πώς θα καταπολεμήσουμε τη φτώχεια, όταν ο στόχος για αναπτυξιακή βοήθεια μειώνεται στο μισό. Δεν πρόκειται για απύθμενη υποκρισία; Αλλη αντίφαση αποτελεί ο επικείμενος πόλεμος κατά του Ιράκ, που προετοιμάζεται για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και να επιτευχθεί ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων από τις ΗΠΑ. Ενας πόλεμος που θα προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια νεκρούς και πρόσφυγες. Πώς καταπολεμάτε τη φτώχεια όταν σπέρνετε όλεθρο; Ενα άλλο ζήτημα είναι η παροχή φαρμάκων για επιδημίες όπως AIDS. Με εντολή των ΗΠΑ υποχρεούνται οι χώρες που εισάγουν φάρμακα να αγοράζουν και την πατέντα, δηλαδή να αδυνατούν στην ουσία να τα προμηθευτούν. Αποτέλεσμα είναι να μένουν άνθρωποι αβοήθητοι χωρίς φάρμακα, να πεθαίνουν. Πώς καταπολεμούμε τη φτώχεια και την αρρώστια, όταν στερούμε από τους λαούς αυτούς τα φάρμακα;

Η βοήθεια του 0,39% που έχει στόχο η Προεδρία μέχρι το 2006 αποτελεί στην πραγματικότητα ελεημοσύνη. Και αν η ΕΕ είναι πρώτη με αυτό το ποσοστό, μπορεί κανείς να φανταστεί τι δίνουν οι άλλοι. Από την άλλη μεριά θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε τι εισπράττουν από αυτές τις χώρες οι αναπτυγμένες χώρες, όταν λεηλατούν τον πλούτο τους. Ενα άλλο μέσο απομύζησης του εισοδήματος των φτωχών χωρών από τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες είναι η αποπληρωμή των χρεών τους, ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ και ΕΕ. Υπάρχουν χώρες που έχουν αποπληρώσει 2 και 3 φορές το χρέος τους, αλλά, λόγω των υπέρογκων τόκων, αυτό αντί να μειωθεί αυξάνεται.

Εάν θέλαμε πραγματικά να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην ανάπτυξη, θα διαγράφαμε αυτά τα χρέη και θα βοηθούσαμε με ουσιαστικά μέτρα και όχι με ελεημοσύνη στην ανάπτυξη των χωρών αυτών. Η βοήθεια όμως που δίνεται δεν είναι σε καμιά περίπτωση αναπτυξιακή, αλλά στάχτη στα μάτια των λεηλατούμενων χωρών και μέσο εκβιασμού τους για την αποδοχή καταστροφικών πολιτικών και οικονομικών όρων. Φυσικά, είναι επίσης γνωστό ότι τα κονδύλια που διατίθενται για την προώθηση της διαβόητης ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα από αυτά που διατίθενται για βοήθεια στις φτωχές χώρες.

Θα ήθελα επίσης να μας πείτε ποια είναι η θέση της Προεδρίας για το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας και τι πρόκειται να κάνει. Επίσης τι πρόκειται να κάνει για την απελευθέρωση πέντε Κουβανών αγωνιστών που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ γιατί είχαν το θάρρος να καταγγείλουν την υπονομευτική δράση των ΗΠΑ κατά της πατρίδας τους. Πείτε μας ακόμα ποια είναι η θέση της Ελληνικής Προεδρίας για την επίθεση που δέχεται η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση Τσάβες από τις αντιδραστικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ;».

Απαντώντας στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν ο προεδρεύων του Συμβουλίου παραδέχτηκε ότι η φτώχεια αυξάνεται, ανέφερε ότι στο Μοντερέι η ΕΕ συζήτησε μεταξύ άλλων το ότι η διαγραφή του χρέους είναι ένα από τα έξι μέσα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την ανάπτυξη. Διευκρίνισε ότι το 0,7% της αναπτυξιακής βοήθειας είναι ο στόχος που έχει βάλει ο ΟΗΕ, η ΕΕ βάζει το 0,39% μέχρι το 2006 εφόσον συνεισφέρουν και οι χώρες που θα ενταχθούν. Για την Κούβα, περιορίστηκε να πει πως εάν η Κούβα ζητήσει να ενταχθεί στη συμφωνία COTONU, τότε θα εξεταστεί αυτό το αίτημά της. Για τη Βενεζουέλα εξέφρασε απλώς την ελπίδα ότι θα μπορέσει να λύσει ειρηνικά τα προβλήματά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ