ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Συνεχίζει τα τεχνάσματα η κυβέρνηση

Διακόπηκε για την ερχόμενη Τρίτη η συζήτηση στη Βουλή

Συνεχίζει η κυβέρνηση την παρελκυστική της τακτική και τα τεχνάσματα στο θέμα του ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας με την άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή δεύτερη μέρα συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η συζήτηση διακόπηκε για την ερχόμενη Τρίτη με τον παριστάμενο υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Σ. Μπένο (ο υπουργός απουσίαζε) να ζητάει από τους βουλευτές να καταθέσουν προτάσεις οι οποίες και θα εξεταστούν από την κυβέρνηση. Στη χτεσινή συζήτηση πήραν το λόγο και βουλευτές που συμφωνούν με το απόλυτο ασυμβίβαστο και βουλευτές που αντιτίθενται σε αυτό, ενώ κυκλοφόρησε τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται «εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός επαγγελματικών δραστηριοτήτων ετησίως που κρίνεται αναγκαίος για τη διατήρηση των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων του βουλευτή με σκοπό την ομαλή μετάβαση στο επάγγελμά του». Σύμφωνα με την τροπολογία, οι παραπάνω δραστηριότητες θα ασκούνται μετά από προηγούμενη άδεια επιτροπής που θα συσταθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Στη δευτερολογία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση και συνέλθει η διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η οποία και θα καθορίσει ποιες δραστηριότητες των βουλευτών θα είναι συμβατές με το αξίωμά τους. Εμείς, είπε, θα βοηθήσουμε να καθοριστούν οι συμβατές δραστηριότητες αλλά δε δεχόμαστε τα διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να ξεγελαστούν οι βουλευτές και να ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Τι συμβαίνει με τα απόβλητα των οπλικών συστημάτων στη Σούδα;

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και Υγείας - Πρόνοιας, αναφορικά με τα απόβλητα, που προέρχονται από τον καθαρισμό οπλικών συστημάτων, στον όρμο της Σούδας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη. Οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν τα παρακάτω:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η περιοχή της Σούδας στην Κρήτη και ο όρμος της, που έχουν μετατραπεί σε βάση ανεφοδιασμού της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, έχουν μετατραπεί και σε χώρο υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων, που προέρχονται από τον καθαρισμό οπλικών συστημάτων και μέσων χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Σούδας καθαρίζονται άρματα μάχης που έχουν συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του NATO σε περιοχές όπου έγινε χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ τα ραδιενεργά απόβλητα διοχετεύονται στη θάλασσα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία του τοπικού πληθυσμού αλλά και του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης.

Είναι φανερό ότι, εάν τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό και για διευκολύνσεις στους αμερικανονατοϊκούς που υποθηκεύουν την υγεία και το μέλλον του.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ, λοιπόν, οι κ.κ. Υπουργοί:

- Εάν ανταποκρίνονται τα δημοσιεύματα στην πραγματικότητα.

- Στην περίπτωση που ανταποκρίνονται, εάν θα πάρουν μέτρα, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της Σούδας και της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης διευκολύνσεις, καθώς και μέτρα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της μείωσης των κινδύνων για την ανθρώπινη ζωή και υγεία».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
85 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ Εμπρός οι νέοι σύντροφοι αγώνων

Στα 85 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΚΚΕ το παλιό, το αγωνιστικό, το Κόμμα του εργάτη, του αγρότη, του άνεργου, του αδικημένου, των «φτωχών και καταφρονεμένων» υποδέχτηκε χτες, στη μεγάλη αίθουσα του Περισσού, τα νέα μέλη του. Αντλώντας μέσα από τη μεγάλη λαϊκή δεξαμενή, σε μια έκφραση της δυναμικής και της απήχησής του. Ως μία απάντηση απέναντι σε άσπονδους εχθρούς και «φίλους». Ως ανταπόκριση στις ανάγκες των καιρών. Ως απάντηση στους πλανητάρχες επικυρίαρχους και τους εντόπιους υποτακτικούς τους.

Με χαρά, με συγκίνηση και τιμή για τους νέους συντρόφους, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ανεξάρτητα από τη βιολογική τους ηλικία. Αυτούς που αναδεικνύονται μέσα από τους αναπτυσσόμενους και επεκτεινόμενους αγώνες. Σ' αυτούς που μαζί με τους παλιούς ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Τιμή στους ηρωικούς κομμουνιστές που έφυγαν από κοντά μας «σε άνιση μάχη κι αγώνα».

Η τιμή στα νέα μέλη, αποτελεί έκφραση της συλλογικής τιμής προς τους παλιότερους, αλλά και σ' αυτούς που θ' ακολουθήσουν.

«Στις παραμονές της κλιμάκωσης των νέων αγώνων όλοι μαζί, ανανέωσαν την αγωνιστική υπόσχεση: εμπρός της Γης οι κολασμένοι, της πείνας σκλάβοι εμπρός - εμπρός».

Και τους στίχους του Βάρναλη για τον αγωνιστή λαό, τον «οδηγητή» - (όπως και η ομότιτλη εφημερίδα της ΚΝΕ) -

«Εγώ του καραβιού η γοργόνα στ' ορθόπλωρο καράβι εμπρός... Ενας δεν είμαι μα χιλιάδες! Οχι μονάχα οι ζωντανοί - κ' οι πεθαμένοι μ' ακολουθάνε σε μιαν αράδα σκοτεινή... Δεν είμ' εγώ σπορά της τύχης / ο πλαστουργός της νιας ζωής. / Εγώ 'μαι τέκνο της Ανάγκης / κι ώριμο τέκνο της Οργής».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΕΕΔΔΑ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποιεί την 9η εκλογοαπολογιστική της συνέλευση την Τρίτη, 28/1, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9 και Σίνα). Τη συνέλευση θα απασχολήσουν ο απολογισμός και προγραμματισμός της ΕΕΔΔΑ, ο οικονομικός απολογισμός, η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και οι αρχαιρεσίες. Οι υποψηφιότητες για το Προεδρείο και την Εξελεγκτική Επιτροπή υποβάλλονται στη Γραμματεία τρεις τουλάχιστον μέρες πριν τη μέρα της ψηφοφορίας.

Πρόταση για άρση ασυλίας βουλευτή της ΝΔ

Με αιτήσεις άρσης ασυλιών των βουλευτών ασχολήθηκε χτες η Ολομέλεια της Βουλής και ξεχώρισε αυτή που αφορά τον βουλευτή της ΝΔ Σ. Κατσιγιάννη. Ο εν λόγω βουλευτής κατηγορείται ότι ως επιβλέπων μηχανικός επέτρεψε να ανεγερθεί παράτυπα νέος όροφος σε ένα κτίριο το οποίο στο σεισμό της Αθήνας κατέρρευσε προκαλώντας το θάνατο ενός πεντάχρονου παιδιού.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τάχθηκε υπέρ της άρσης της ασυλίας, λέγοντας ότι είναι σοβαρό το ζήτημα αφού υπάρχει στη μέση θάνατος παιδιού. Δεν πρέπει, τόνισε, να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι εδώ ευλογούμε τα γένια μας. «Να δείξουμε, είπε, και το άλλο πρόσωπο της Βουλής, ότι για σοβαρά θέματα όπου υπάρχουν ευθύνες, εμείς δε στεκόμαστε εμπόδιο να προχωρήσει η ανάκριση και η διαδικασία. Για αυτό λέμε ότι καλό είναι - εξάλλου το έχει ζητήσει και ο ίδιος - να αρθεί η ασυλία του και να γίνει η προβλεπόμενη σε βάρος του ανάκριση για να διευκρινιστεί αν έχει όντως ευθύνες ή δεν έχει».

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του Χ. Κατσιγιάννη τάχθηκαν και οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ενώ η ΝΔ ζήτησε ψήφο κατά συνείδηση. Η σχετική ψηφοφορία θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ