ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Η Αυτοδιοίκηση «πιλότος» για την... υποαπασχόληση

Με το «επιχείρημα» ότι η μερική απασχόληση «είναι μια μορφή εργασίας που παίρνει μεγάλη έκταση στην Ευρώπη», ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε την εφαρμογή της στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

Την επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, ξεκινώντας από τον προνομιακό - όπως το χαρακτήρισε - χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης. Ηδη η μερική απασχόληση εφαρμόζεται πιλοτικά στα λεγόμενα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και θα επεκταθεί στις υπηρεσίες κοινωνικής ευθύνης των δήμων, δηλαδή στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΑΠΗ, στα προγράμματα φύλαξης των σχολείων και των σχολικών τροχονόμων.

Η επιλογή να εφαρμοστεί η μερική απασχόληση αρχικά στους τομείς που υποτίθεται πως εξυπηρετούν άμεσα τους πολίτες, στοχεύει στην κοινωνική αποδοχή του μέτρου, ώστε, στην πορεία, να επεκταθεί χωρίς ιδιαίτερες διαμαρτυρίες σε άλλους τομείς και στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για κάτι που δεν το κρύβουν οι κυβερνώντες, αφού, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, η μερική απασχόληση θα ξεκινήσει μεν από τις κοινωνικές υπηρεσίες, με 4ωρες εναλλασσόμενες βάρδιες, αλλά θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες, που θα λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες. Αρχικά, πάντως, τα ΚΕΠ θα στελεχωθούν με μόνιμους και με υποαπασχολούμενους, ενώ προβλέπεται και οι παιδικοί σταθμοί να λειτουργήσουν με έκτακτους. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων στο δημόσιο, ο Κ. Σκανδαλίδης ισχυρίστηκε ότι «οποιαδήποτε διαδικασία θεσμοθέτησης της μερικής απασχόλησης δεν επηρεάζει το μόνιμο προσωπικό», συμπληρώνοντας πως δε θα υπάρξει συρρίκνωση ή κατάργηση των υπαρχόντων μόνιμων θέσεων στο δημόσιο. Σημείωσε ότι η μερική απασχόληση «είναι μια μορφή εργασίας που παίρνει μεγάλη έκταση στην Ευρώπη», απέκρυψε όμως το στόχο που εξυπηρετεί, το μοίρασμα δηλαδή μιας θέσης εργασίας σε δύο ή και τρεις εργαζόμενους, τη δημιουργία στρατιάς εργαζομένων χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι στο νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που προβλέπεται να είναι έτοιμος τον Απρίλη, θα ενταχθεί νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των προσλήψεων από τους δήμους και για το προσωπικό των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών - σε όλες τις άλλες θέσεις οι προσλήψεις έχουν απελευθερωθεί. Δηλαδή οι δήμοι θα προσλαμβάνουν όσο προσωπικό θέλουν ή χρειάζονται, εφόσον «αντέχουν» οι προϋπολογισμοί τους, χωρίς την έγκριση της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο οι προσλήψεις θα ελέγχονται από το ΑΣΕΠ.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για επέκταση της μερικής απασχόλησης, εντάσσεται και το Μητρώο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, το οποίο συνέταξε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, με βάση στοιχεία των Διευθύνσεων Προσωπικού των Δήμων και παρουσίασε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης. Το Μητρώο αποτελεί ουσιαστικά μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων με στοιχεία του προσωπικού των δήμων, το οποίο θα αξιοποιεί η κυβέρνηση για να υλοποιεί την πολιτική της για τις εργασιακές σχέσεις και στο συγκεκριμένο κλάδο. «Στόχος μας είναι η συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης για να τεκμηριώνουμε πολιτικές για τα εργασιακά θέματα», είπε χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Μητρώο το 77,64% (50.849) των εργαζομένων στους δήμους, Ιδρύματα και Συνδέσμους, είναι μόνιμοι. Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αποτελούν το 5,74% (3.762), ενώ οι έκτακτοι το 15,8% (10.350). Από αυτούς, μόλις το 11,16% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Οι έκτακτοι απασχολούνται κατά κύριο λόγο σε εποχιακές ανάγκες (33,99%) και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (25,33%). Οι γυναίκες καταλαμβάνουν σε ποσοστό 53,59% θέσεις προϊσταμένων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 46,41%.

ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Οι ανησυχίες παραμένουν

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από τα πεδία βολής στους κατοίκους της Σάμου παραμένουν, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε χτες ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδης, στη διάρκεια σύσκεψης φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σάμου στο Βαθύ. Την κατηγορηματική τους αντίθεση στη λειτουργία νέων πεδίων βολής διατύπωσαν, εκφράζοντας τις ομόφωνες αποφάσεις Νομαρχιακού και Δημοτικών Συμβουλίων, ο νομάρχης Μ. Κάρλας και οι δήμαρχοι Βαθέος, Μαραθοκάμπου, Καρλοβάσου, Πυθαγορείου.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες κάτοικοι της Σάμου μαζί με μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, δασκάλους (που έκαναν τρίωρη στάση γι' αυτόν το σκοπό), διαδήλωναν έξω από το χώρο σύσκεψης με μαύρες σημαίες και συνθήματα. Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την ανησυχία του σαμιώτικου λαού για την αύξηση των καρκίνων και τους φόβους τους για τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στις βολές.

Ο υφυπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι «ούτε στη φαντασία» υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Σάμο. Οσον αφορά στο θέμα της χρήσης στα πεδία βολής βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ανέφερε ότι δε χρησιμοποιούνται τέτοια βλήματα. Πάντως, όπως είπε, ζητήθηκε από το «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» να γίνει και νέα μέτρηση, «μήπως και υπάρχουν επιβαρύνσεις ραδιενέργειας για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία». Ειδικά για το ζήτημα του πεδίου βολής στο Δήμο Μαραθοκάμπου, παραδέχτηκε ότι η περιοχή είναι βεβαρημένη και διαβεβαίωσε ότι η λειτουργία του θα σταματήσει, όπως και άλλων πεδίων βολής. Σύμφωνα με τον Λ. Αποστολίδη, οι απαιτήσεις σε πεδία βολής και ασκήσεων θα περιοριστούν σε περιοχές που «δε θίγουν ούτε την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού, ούτε τις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου». Επίσης, δεσμεύτηκε ότι για το σκοπό αυτό δε θα πραγματοποιούνται τέτοιες δραστηριότητες από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη.

Παρ' όλες τις επίμονες ερωτήσεις των φορέων, σχετικά με τις προτάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο υφυπουργός, ουσιαστικά, δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις και παρέπεμψε την όποια συζήτηση δημιουργίας στρατοπέδων σε δύο μήνες, οπότε θα έρθει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Επίσης παρέπεμψε στη συγχώνευση στρατοπέδων και εξήγγειλε την άφιξη στη Σάμο μονίμων οπλιτών, που θα ...συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση των κατοίκων από κατασκευή κατοικιών, όπου θα διαμένουν αξιωματικοί και επαγγελματίες οπλίτες.

Κρίση στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Παραιτήθηκε χτες ο πρόεδρος Αρ. Μανωλάκος

Η κρίση που υπέβοσκε εδώ και πολλούς μήνες στο εσωτερικό της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ξέσπασε χτες με την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ Αρ. Μανωλάκου.

Χτες συνεδρίασε το ΔΣ υπό την προεδρία του Αρ. Μανωλάκου, ο οποίος όμως αποχώρησε για προσωπικούς λόγους, αφού είχαν συζητηθεί θέματα που αφορούσαν το νέο καταστατικό και την ΕΡΤ. Επέστρεψε λίγο αργότερα και παρέδωσε τη δήλωση παραίτησης, στην οποία αναφέρει ότι για τον ίδιο «είναι προφανής η αδυναμία του συλλογικού οργάνου να λειτουργήσει στοιχειωδώς, σεβόμενο τις ίδιες τις αποφάσεις του, καθώς αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών που ανέδειξαν αυτή τη διοίκηση». Αναφέρει επίσης ότι το ΔΣ απέρριψε στις 8 Γενάρη την πρότασή του για επίσπευση των εκλογών, «ώστε η νέα διοίκηση να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ηθικά, εργασιακά και οικονομικά προβλήματα του κλάδου», ενώ «δεκαπέντε ημέρες τώρα και ενώ ο χώρος της ενημέρωσης μπήκε στην πιο βαθιά δομική κρίση, μια κρίση με έντονο πολιτικό χαρακτήρα, έμειναν στα χαρτιά κρίσιμες αποφάσεις εκείνης της συνεδρίασης όπως και της επόμενης».

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (που συνέχισε τη συνεδρίαση υπό την προεδρία της α΄ αντιπροέδρου Φ. Πετραλιά), αφού αναφέρει τις αποφάσεις που ελήφθησαν χτες για διάφορα θέματα, σημειώνει ότι «η ΕΣΗΕΑ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, οι παραιτήσεις δεν αποτελούν απάντηση και ο αγώνας για ουσιαστικές ΣΣΕ δεν τίθεται υπό όρους».

Στη συζήτηση του θέματος της παραίτησης, ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» υπογράμμισε ότι τα προβλήματα λειτουργίας του ΔΣ είναι μεν υπαρκτά, αλλά αυτά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης αγωνιστικού προσανατολισμού και δράσης της ΕΣΗΕΑ. Η πλειοψηφία του ΔΣ φέρει συλλογικά βαρύτατες ευθύνες για τις λογικές και πρακτικές που κρατούν την Ενωση μακριά από τους χώρους δουλιάς. Γιατί, παρά τις αντίθετες προεκλογικές διακηρύξεις της, συντήρησε τις πρακτικές συμβιβασμού και αγωνιστικής απραξίας. Οι ΣΣΕ που υπογράφτηκαν με τους εκδότες πέρσι και με τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών φέτος, μεθοδεύτηκαν και συνομολογήθηκαν μακριά από τους δημοσιογράφους. Το πρόβλημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ παραμένει ακόμη άλυτο, ενώ χωρίς απάντηση έμειναν μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα και σταθμοί που προχώρησαν σε δεκάδες απολύσεις. Ταυτόχρονα για την πλειοψηφία των δημοσιογράφων οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύουν συνεχώς και η ανασφάλεια μεγαλώνει, καθώς οι ΣΣΕ δεν εφαρμόζονται και οι άμεσα υπεύθυνοι εκδότες και ιδιοκτήτες σταθμών μένουν στο απυρόβλητο.

Εκδήλωση για το περιβάλλον

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για το περιβάλλον μετά την Παγκόσμια Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ, θα αναφερθεί ο Μ. Δεκλερής, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7.00 μ.μ. στην Εταιρεία Φίλων του Λαού (οδός Ευριπίδου 12). Η αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και σύμβουλος Επικρατείας Μ. Καραμανώφ θα κάνει απολογισμό του έργου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ
Κατέθεσε χτες ο Αργ. Σαλιαρέλης

Στον εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλο που διερευνά την υπόθεση των εκβιασμών κατέθεσε χτες ο επιχειρηματίας Αργ. Σαλιαρέλης, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι έπεσε θύμα εκβιασμού από τον εκδότη Γρ. Μιχαλόπουλο.

Ο Αργ. Σαλιαρέλης παρέμεινε στο γραφείο του εισαγγελικού λειτουργού περίπου τρεισήμισι ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε, όσα κατά καιρούς έχει καταγγείλει στον Τύπο, για την προσπάθεια του εκδότη της «Ελεύθερης Ωρας» Γρ. Μιχαλόπουλου να του αποσπάσει χρήματα πριν λίγα χρόνια.

Στο μεταξύ με εκατέρωθεν αγωγές απάντησαν χτες οι Σαλιαρέλης και Μιχαλόπουλος για την υπόθεση των εκβιασμών. Ο πρώτος για απόπειρα εκβιασμού και ο δεύτερος για συκοφαντική δυσφήμιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ