Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Οι ανησυχίες παραμένουν

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από τα πεδία βολής στους κατοίκους της Σάμου παραμένουν, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε χτες ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδης, στη διάρκεια σύσκεψης φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σάμου στο Βαθύ. Την κατηγορηματική τους αντίθεση στη λειτουργία νέων πεδίων βολής διατύπωσαν, εκφράζοντας τις ομόφωνες αποφάσεις Νομαρχιακού και Δημοτικών Συμβουλίων, ο νομάρχης Μ. Κάρλας και οι δήμαρχοι Βαθέος, Μαραθοκάμπου, Καρλοβάσου, Πυθαγορείου.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες κάτοικοι της Σάμου μαζί με μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, δασκάλους (που έκαναν τρίωρη στάση γι' αυτόν το σκοπό), διαδήλωναν έξω από το χώρο σύσκεψης με μαύρες σημαίες και συνθήματα. Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την ανησυχία του σαμιώτικου λαού για την αύξηση των καρκίνων και τους φόβους τους για τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στις βολές.

Ο υφυπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι «ούτε στη φαντασία» υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Σάμο. Οσον αφορά στο θέμα της χρήσης στα πεδία βολής βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ανέφερε ότι δε χρησιμοποιούνται τέτοια βλήματα. Πάντως, όπως είπε, ζητήθηκε από το «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» να γίνει και νέα μέτρηση, «μήπως και υπάρχουν επιβαρύνσεις ραδιενέργειας για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία». Ειδικά για το ζήτημα του πεδίου βολής στο Δήμο Μαραθοκάμπου, παραδέχτηκε ότι η περιοχή είναι βεβαρημένη και διαβεβαίωσε ότι η λειτουργία του θα σταματήσει, όπως και άλλων πεδίων βολής. Σύμφωνα με τον Λ. Αποστολίδη, οι απαιτήσεις σε πεδία βολής και ασκήσεων θα περιοριστούν σε περιοχές που «δε θίγουν ούτε την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού, ούτε τις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου». Επίσης, δεσμεύτηκε ότι για το σκοπό αυτό δε θα πραγματοποιούνται τέτοιες δραστηριότητες από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη.

Παρ' όλες τις επίμονες ερωτήσεις των φορέων, σχετικά με τις προτάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο υφυπουργός, ουσιαστικά, δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις και παρέπεμψε την όποια συζήτηση δημιουργίας στρατοπέδων σε δύο μήνες, οπότε θα έρθει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Επίσης παρέπεμψε στη συγχώνευση στρατοπέδων και εξήγγειλε την άφιξη στη Σάμο μονίμων οπλιτών, που θα ...συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση των κατοίκων από κατασκευή κατοικιών, όπου θα διαμένουν αξιωματικοί και επαγγελματίες οπλίτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παρούσες» όπου απαιτεί το συμφέρον των μονοπωλίων (2014-07-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-11-04 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη δημιουργία πεδίου βολής στη Μαυρόπετρα (2008-10-03 00:00:00.0)
Μια νέα κερδοφόρα - φονική επιχείρηση (2003-09-20 00:00:00.0)
Επικίνδυνο το πεδίο βολής του Ασκού (2001-05-31 00:00:00.0)
Εντείνεται η ανησυχία των κατοίκων (2001-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ