Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ
Μια νέα κερδοφόρα - φονική επιχείρηση

Πολλά σημαντικά γεγονότα περνούν πολλές φορές απαρατήρητα. Γράφτηκε στα μικρά γράμματα των εφημερίδων ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αντικαταστήσουν τις σφαίρες από μολύβι από άλλες πλαστικές, που έχουν τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες αλλά δε μολύνουν το περιβάλλον. Εγκρίθηκαν ήδη 75 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή των σφαιρών από πλαστικό υλικό. Είναι γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις του μολύβδου στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων, όπως πρώτα παρατηρήθηκαν στους εργάτες ορυχείων, όπου υπέφεραν από μια ασθένεια που ονομάζεται μολυβδίαση. Ο μόλυβδος εισπνεόμενος επηρεάζει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στις μακροχρόνιες επιπτώσεις παρατηρούνται βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, στα νεφρά και το συκώτι. Αυτή ήταν και η κύρια αιτία που αφαιρέθηκε ο μόλυβδος από τη βενζίνη των αυτοκινήτων.

Στην αρχή της δεκαετίας του '80 παρατηρήθηκε ότι παιδιά που ζούσαν σε φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση που προερχόταν κύρια από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, είχαν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Παρόλο ότι από το 1938 όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε ο μόλυβδος στη βενζίνη, οι επιστήμονες είχαν επισημάνει τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από τον εισπνεόμενο μόλυβδο, οι μεγάλες εταιρίες χρηματοδοτούσαν έρευνες που έδειχναν ότι ο μόλυβδος που έβγαινε από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων δεν ήταν επικίνδυνος. Αυτό κράτησε για περισσότερο από πενήντα χρόνια μέχρις ότου οι επισημάνσεις των επιστημόνων επικράτησαν, αφού μολύνθηκε η ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων και εκατομμύρια ανθρώπων πέθαναν από ασθένειες που είχαν σχέση με τον εισπνεόμενο μόλυβδο και τέλος απαγορεύτηκε η προσθήκη μολύβδου στη βενζίνη. Και αυτό συνέβη όταν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν κατασκευάσει αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που μπορούσαν να χρησιμοποιούν βενζίνη αμόλυβδη.

Σε δεκάδες πολέμους των τελευταίων διακοσίων ετών οι εμπόλεμοι και από τις δύο πλευρές χρησιμοποίησαν σφαίρες και βλήματα από μόλυβδο. Μόνο στη διάρκεια του Πρώτου και Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν δισεκατομμύρια σφαίρες και βλήματα από μόλυβδο. Οι σφαίρες είτε εισέρχονται στο έδαφος είτε χτυπούν σε σκληρούς στόχους π.χ. πέτρες, μολύνουν το έδαφος και στη συνέχεια αργά αλλά σταθερά διαλύονται στο νερό και μολύνουν τα επιφανειακά νερά, τον υδροφόρο ορίζοντα και την τροφική αλυσίδα. Σήμερα διαπιστώνουμε μολύνσεις από μόλυβδο στα επιφανειακά νερά, στον υδροφόρο ορίζοντα, στο χώμα, στις θάλασσες και την τροφική αλυσίδα σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη, που προέρχονται κύρια από το μόλυβδο της βενζίνης των αυτοκινήτων και το μόλυβδο από τις σφαίρες και τα βλήματα των περασμένων και των πρόσφατων πολέμων. Οταν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες πέτυχαν να κατασκευάσουν αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που θα χρησιμοποιούσαν την αμόλυβδη βενζίνη, τότε δημοσιοποιήθηκε ότι ο μόλυβδος στην ατμόσφαιρα ήταν επικίνδυνος και έπρεπε να αντικατασταθεί. Οταν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες, π.χ. η «Monsanto», κατασκεύασαν σφαίρες από πλαστικό, που είχαν το ίδιο καταστρεπτικό αποτέλεσμα όπως και οι σφαίρες μολύβδου, τότε διαφημίστηκε ότι οι σφαίρες μολύβδου μολύνουν το περιβάλλον. Και ας ήταν αυτό γνωστό από διακόσια χρόνια πριν. Αναφέρει μάλιστα η μεγάλη πολυεθνική «Monsanto» ότι οι καινούργιες σφαίρες από ειδικό πλαστικό έχουν παρόμοιες ιδιότητες με αυτές του μολύβδου, δηλαδή δε διασκορπίζονται και δεν εξοστρακίζονται περισσότερο και από αυτές του μολύβδου.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που κατασκεύασαν οι Αμερικανοί και μοίρασαν σε όλους τους συμμάχους τους του ΝΑΤΟ και έκτοτε χρησιμοποιούνται σε όλα τα πεδία βολής των συμμάχων χωρών. Συγχρόνως χρησιμοποιήθηκαν 940.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου εναντίον του Ιράκ που προκάλεσαν το «σύνδρομο του Κόλπου» από το οποίο προσβλήθηκαν περισσότεροι από 250.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν και στον πόλεμο της Βοσνίας το 1995 όπου ρίχτηκαν περίπου 10.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, δηλαδή περίπου τρεις τόνοι και στον πόλεμο της Σερβίας ρίχτηκαν στο Κοσσυφοπέδιο 30.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, δηλαδή περίπου δέκα τόνοι. Οι ποσότητες αυτές μόλυναν την περιοχή με ραδιενέργεια και προκάλεσαν το «Σύνδρομο των Βαλκανίων», όπου καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά και άλλα θα εμφανιστούν δέκα με δεκαπέντε χρόνια αργότερα στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ που υπηρέτησαν στις περιοχές αυτές και στον ντόπιο πληθυσμό. Ετσι οι Αμερικανοί αφού μόλυναν με ραδιενέργεια από τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου μεγάλες περιοχές του πλανήτη, αφού τα διένειμαν στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που τα χρησιμοποίησαν στα πεδία βολής και στις θάλασσες, τώρα διαπίστωσαν ότι οι σφαίρες και τα βλήματα από μόλυβδο μολύνουν το περιβάλλον και πρέπει να αντικατασταθούν. Η υποκρισία δεν έχει όρια! Στο βωμό του γρήγορου κέρδους θυσιάζονται τα πάντα. Αφού οι σφαίρες είναι για να σκοτώνουν, ας μη μολύνουν και το περιβάλλον, επισήμαναν οι Αμερικάνοι. Φαίνεται δεν έχει τόση σημασία η ανθρώπινη ζωή, αφού οι ΗΠΑ δέχτηκαν ότι θα υπάρχουν πάντα πόλεμοι για να επιβάλλουν τη μονοκρατορία τους.


Του
Νίκου ΚΑΤΣΑΡΟΥ*
*Ο Νίκος Κατσαρός είναι διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ