Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στις 14 του Δεκέμβρη οι εκλογές στα Κατεχόμενα

Την Κυριακή 14 του Δεκέμβρη θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές στα Κατεχόμενα. Η ημερομηνία οριστικοποιήθηκε από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» του κατοχικού καθεστώτος.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστήριξε ότι οι εκλογές στα Κατεχόμενα είναι τόσο νόμιμες όσο και αυτές που διεξάγονται στις ελεύθερες περιοχές. Και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει να τις αποκαλεί παράνομες.

Ο αρχηγός του κόμματος «Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση», Αλί Ερέλ, δήλωσε ότι «είναι ζωτικής σημασίας η παρουσία παρατηρητών και απαραίτητη για το κύρος της διαπραγματευτικής επιτροπής που θα διορίσει η νέα βουλή μετά τις εκλογές». Η παρουσία των παρατηρητών, πρόσθεσε, θα καταστήσει σεβαστά τα αποτελέσματα.

Ο αρχηγός του «Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας», Μουσταφά Ακιντζί, υπέδειξε τη σημασία των εκλογών για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι πρόκειται στην ουσία για δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός, Ντερβίς Ερογλου, ισχυρίστηκε ότι οι παρεμβάσεις των ξένων κρατών οφείλονται στην πολιτική που ακολουθεί η αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε ανάμειξη ξένων στις εκλογές του ψευδοκράτους, το οποίο χαρακτήρισε δημοκρατική χώρα.

Η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αποστολή παρατηρητών για παρακολούθηση των λεγόμενων εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, επανέλαβε προηγούμενη δήλωσή του, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι εντείνονται οι προσπάθειες από διεθνείς κύκλους για αποστολή παρατηρητών.

Οσον αφορά στις πληροφορίες περί επαναδραστηριοποίησης του Αλβαρο ντε Σότο μετά τις τουρκοκυπριακές εκλογές, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν υπάρχει ανάλογη πληροφόρηση, αλλά είναι γεγονός ότι ο Α. ντε Σότο παραβρίσκεται σε διάφορες συνόδους που πραγματοποιούνται εκτός Κύπρου για το Κυπριακό. Η κυβέρνηση, ανέφερε ο εκπρόσωπος, ούτως ή άλλως, ενδιαφέρεται για την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, το θέμα της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στην περιοχή Λευκωσίας επαναφέρει ο Ραούφ Ντενκτάς σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις των ξένων μεσολαβητών.

Ο Ντενκτάς, ο οποίος συναντήθηκε στα Κατεχόμενα με τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να συζητήσει το θέμα της αποναρκοθέτησης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης στην περιοχή της Λευκωσίας.

Ο Ζ. Βλόσοβιτς δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα αρχίσουν να συζητούν το θέμα με τις δύο πλευρές όταν εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Οργανισμού επισκεφθεί την Κύπρο.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία καλείται η Τουρκία να επανεξετάσει τη λεγόμενη συμφωνία-πλαίσιο για τελωνειακή ένωση με τα Κατεχόμενα, ο Ντενκτάς είπε ότι η συμφωνία είναι ένα βήμα για αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων, αλλά και προετοιμασία για την κοινή εναρμόνιση με την Τουρκία, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Προβληματισμός για τον «κοριό» στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι προβληματίζεται κατά πόσο θα διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τον εντοπισμό συσκευής παρακολούθησης στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ενδεχόμενη έρευνα, πρόσθεσε, θα γίνει όχι για να εντοπιστεί ο δράστης, αλλά για να εξακριβωθούν οι συνθήκες και ο χρόνος που διαπράχθηκε αυτή η παρανομία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως όταν έμαθε για το γεγονός πριν από τρεισήμισι μήνες, αποφάσισε μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι δεν ήταν θέμα που θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα, αφού έκριναν ότι ελλείψει αποτυπωμάτων δεν μπορούσε να διαπιστωθεί ποιος τοποθέτησε τον «κοριό». Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ ότι θα αιωρούνται ως ισχυρισμοί όλα αυτά που έχουν λεχθεί εάν δε γίνει ενδελεχής έρευνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο «κοριός» είναι παλαιάς τεχνολογίας και πρέπει να τοποθετήθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν έγινε η μεταστέγαση του υπουργείου. Αυτά, πρόσθεσε, είναι δεδομένα αδιάψευστα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι δεν τίθεται θέμα διαπίστωσης του παρανομούντος, «αλλά αν η αντιπολίτευση κρίνει ότι τάχατες αιωρούνται ερωτήματα κατά πόσον η συσκευή τοποθετήθηκε από τη σημερινή ή την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτό μπορεί να διερευνηθεί».

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, για το θέμα, είπε ότι «όποιος ζει σε γυάλινο σπίτι δεν πρέπει να ρίχνει πέτρες». Ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο ΔΗΣΥ είναι εκείνος ο οποίος αποδεικνύεται πως έχει ειδικούς φακέλους και κατηγοριοποιεί υπαλλήλους και μέλη της Αστυνομίας και πρόσθεσε ότι οι όποιες μεταθέσεις και οι όποιες μετακινήσεις δεν έγιναν από τη σημερινή κυβέρνηση στη βάση πολιτικών ή ιδεολογικών κριτηρίων. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε στον εκπρόσωπο λέγοντας ότι οι μεταθέσεις που έγιναν είναι μαζικές.

Στη διαμάχη παρενέβη και το ΑΚΕΛ με δηλώσεις του εκπροσώπου του, Αντρου Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας. Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, καταδίκασε με δριμύτητα την παρακολούθηση συνδιαλέξεων οιουδήποτε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της διεξαγωγής ποινικής έρευνας, είπε: «Αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, βεβαίως θα πρέπει να υπάρξουν και ποινικές διώξεις. Να γίνει έρευνα όποιας μορφής χρειαστεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σάλος από δηλώσεις της κόρης του Κληρίδη (2004-08-26 00:00:00.0)
Νέα κυβέρνηση στα Κατεχόμενα (2004-01-13 00:00:00.0)
Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη Ν. Υόρκη (2003-09-23 00:00:00.0)
Απορρίπτονται οι τουρκοκυπριακές μεθοδεύσεις για την Αμμόχωστο (2003-09-02 00:00:00.0)
«Αναλαμβάνουν» οι Αμερικανοί; (2003-08-12 00:00:00.0)
Νέα αμερικανική πρωτοβουλία στα σκαριά (2003-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ