Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη Ν. Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, αναχώρησε χτες το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει επαφές για το Κυπριακό.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και υπουργούς Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αποδίδει κάποια σημασία σε πιθανή νίκη, κατά τις λεγόμενες εκλογές του Δεκέμβρη στα Κατεχόμενα, των τουρκοκυπριακών κομμάτων που υποστηρίζουν τη λύση, αφού κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αμφισβήτησε, ωστόσο, τη δυνατότητα να απομακρυνθεί, μέσα από τη διαδικασία αυτή, ο Ραούφ Ντενκτάς.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στην ανάπτυξη παρατηρητών, είτε επισήμων, είτε μέσω μιας μη κυβερνητικής Οργάνωσης, για εποπτεία των εκλογών στα Κατεχόμενα.

Τη θέση της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, με αφορμή την τοποθέτηση του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή Λιν Πάρκερ υπέρ ενός μη επίσημου μηχανισμού εποπτείας, τον οποίο θα αναλάβει άμεσα μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Η κυπριακή κυβέρνηση δε θα συναινέσει σε ενίσχυση των αποσχιστικών δεδομένων, είπε ο Κ. Χρυσοστομίδης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αδυναμία από μέρους των παρατηρητών να διαπιστώσουν και να καταγράψουν τον αριθμό των εποίκων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με βάση τα στοιχεία για τους εκλογικούς καταλόγους που δίνει το ψευδοκράτος, δικαίωμα ψήφου έχουν τώρα 137.000, από τους οποίους οι 75.000 χιλιάδες είναι έποικοι. Αν αυτό, είπε, θα μπορούσε να διαπιστωθεί από τους παρατηρητές, τότε η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχτεί την ανάπτυξή τους.

Σε ερώτηση αν μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση θα μπορούσε να εποπτεύσει τις εκλογές, χωρίς να τίθεται θέμα αναγνώρισης, ο Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με κύρος ανάλογο με τους επίσημους παρατηρητές. Ως εκ τούτου επίσημη συναίνεση δεν πρόκειται να δοθεί.

Ο Γ. Ιακώβου

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η τελική θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς για τις τροποποιήσεις που επιθυμεί επί του «σχεδίου Ανάν» θα καθοριστεί, όταν οι δύο πλευρές θα είναι πολύ κοντά σε διαπραγματεύσεις, αφού αυτή τη στιγμή το σχέδιο μελετάται στο σύνολό του από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί.

Ως εκ τούτου, είπε, στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στη Νέα Υόρκη, δε θα προταθούν συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί του σχεδίου, αλλά θα γίνει μια γενική ανταλλαγή απόψεων στο Κυπριακό, υπό το βάρος της τουρκικής στάσης και των δηλώσεων Ντενκτάς ότι το σχέδιο είναι νεκρό.

Ο Γ. Ιακώβου έκανε τις δηλώσεις χτες το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει σε συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ και της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ. Θα εκπροσωπήσει επίσης την Κύπρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 15 χωρών - μελών της Ενωσης και των 10 υπό προσχώρηση κρατών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ