Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θέλει ψήφο «εν λευκώ»

Αποφασισμένη να μην αναλάβει την παραμικρή δέσμευση απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας να υφαρπάξει «εν λευκώ» την ψήφο τους.

Εκδηλώνεται μάλιστα μια γενικότερη κίνηση από την πλευρά επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων στην κατεύθυνση στήριξης της ηγεσίας της ΝΔ ώστε να αποφύγει μέχρι τέλους να υποκύψει στον πειρασμό της «παροχολογίας», ώστε όταν ανέβει στην εξουσία να μην κατηγορηθεί ότι «αθέτησε υποσχέσεις», εννοείται μόνο απέναντι στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, η προεκλογική τακτική της θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της «αναξιοπιστίας» του Κ. Σημίτη, πάντα ως διαχειριστή, προκειμένου, εκτός των άλλων, να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη του κόμματος (Μητσοτάκης, Σουφλιάς), σπεύδουν να ερμηνεύσουν τα «ικανοποιητικά» αποτελέσματα των τελευταίων γκάλοπ ως επιβράβευση και δικαίωση της «αγέρωχης» στάσης που κράτησε ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ απέναντι - μόνο - στα λαϊκά συμφέροντα.

«Οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι εκείνο που χρειάζονται οι πολίτες είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι τις παλαιοκομματικές μεθόδους του λαϊκισμού και των προεκλογικών παροχών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σουφλιάς.

Τη βεβαιότητά του ότι η ΝΔ δε θα δώσει υποσχέσεις για «παροχές» εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαιρέτισε ταυτόχρονα τη στάση του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ. «Παροχές δεν μπορεί να υποσχεθεί και είμαι βέβαιος ότι δε θα υποσχεθεί η ΝΔ», τόνισε στο «Βήμα της Κυριακής», συμπληρώνοντας ότι «άλλωστε ο πρόεδρός μας ήταν τελείως σαφής. Δεν έδωσε καμία υπόσχεση στη Θεσσαλονίκη, κάτι που εμένα με ικανοποίησε ιδιαιτέρως». Στο πλαίσιο αυτό αντιτάχθηκε στη, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, πρόταση για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «όνειρο απραγματοποίητο για το προσεχές μέλλον». Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει κοινωνική πολιτική, επειδή, όπως είπε, «κοινωνική πολιτική δε γίνεται με δανεικά». Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της ΝΔ απέναντι στις τελευταίες κινητοποιήσεις, δηλώνει ότι «η ΝΔ ούτε υποκινεί ούτε πρέπει να υποκινεί» τις κινητοποιήσεις, επειδή «η ΝΔ γνωρίζει την κατάσταση της οικονομίας, η οποία είναι τραγικά άσχημα».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη της ΝΔ γιατί «ο κόσμος κουράστηκε και δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά». «Και αυτό, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να αλλάξει με τίποτα τους επόμενους μήνες».

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της Ρηγίλλης, όπως προκύπτει και από χτεσινή σύσκεψη που έγινε υπό τον Κ. Καραμανλή. Η ΝΔ χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα των γκάλοπ ως εργαλείο για να διαδώσει την άποψη ότι η νίκη της στις εκλογές είναι πλέον «νομοτελειακή», εντείνοντας έτσι την πόλωση και τα εκβιαστικά δικομματικά διλήμματα. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εξέφρασε ο γγ της ΚΟ Δ. Σιούφας: «Τώρα - είπε - είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Και μάλιστα με μεγάλη διαφορά». Θέλουν μια νέα διακυβέρνηση στη νέα εποχή. Θέλουν μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, για μια νέα πολιτική, με νέα δυναμική, νέους ρυθμούς και νέους ανθρώπους.

Στο μεταξύ, ο Κ. Καραμανλής σε συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε χτες στον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Εντ. Στόιμπερ για την προχτεσινή εκλογική νίκη, επισημαίνει ότι «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο για ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη». Θεωρεί επίσης ότι η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών αποτελεί «μία ακόμη απόδειξη της ισχύος των αξιών του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς τόσο στη Γερμανία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ