Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚΙΟΥΛ
Στενές (και συχνές) επαφές

Δύο συναντήσεις μέσα σε ένα μήνα θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Αθήνα ενόψει των δύο συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπτουλάχ Γκιούλ.

Οι συναντήσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα πραγματοποιηθούν υπό το φως της νέας κατάστασης που δημιουργείται στο Αιγαίο μετά την ελληνοτουρκική συμφωνία για την ασφάλεια των Διεθνών Πτήσεων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ICAO. Η συμφωνία αυτή, όπως εκτιμούν κύκλοι του ΥΠΕΞ, είναι πολύ πιθανό να δρομολογήσει εξελίξεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε διευθετήσεις των διμερών ελληνοτουρκικών διαφορών μέχρι το Δεκέμβρη του 2004, σύμφωνα με τη δέσμευση που οι δύο χώρες έχουν αναλάβει το 1999 στο Ελσίνκι.

Η πρώτη συνάντηση των Παπανδρέου - Γκιούλ θα πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η δεύτερη συνάντηση των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Α. Γκιούλ.

Οπως παρατηρούν παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ πάντως, η εσωτερική πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση «ουσιαστικών βημάτων», τα οποία ωστόσο, επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το Δεκέμβρη του 2004. Μέχρι τότε, η Αθήνα θα συνεχίζει την προσπάθεια συσκότισης της πραγματικότητας με ανακοινώσεις και τοποθετήσεις, όπως η παρακάτω, που αφορά στο θεμά των αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο.

«Με αυτή τη συμφωνία, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, αναγνωρίζεται διεθνώς η Λήμνος, δημιουργούνται στη θέση του καταργηθέντος δύο νέοι αεροδιάδρομοι, πάνω από τη Λήμνο, η Λήμνος πλέον καταγράφεται διεθνώς από έναν οργανισμό του ΟΗΕ και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την Ελλάδα και για την ασφάλεια των πτήσεων στην περιοχή. Σε καμία περίπτωση, και αυτό θέλω να το καταστήσω απόλυτα σαφές, η συμφωνία αυτή στο πλαίσιο του ICAO, δε σχετίζεται ή δε συνδέεται με στρατιωτικές δραστηριότητες ή με τα γνωστά προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ