Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αναλαμβάνουν» οι Αμερικανοί;

Ενα περίεργο δημοσίευμα είδε τη δημοσιότητα από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι», μία εφημερίδα που αντιπολιτεύεται το καθεστώς Ντενκτάς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μάη του 2004.

Με τίτλο «Καταφθάνει λύση των Ηνωμένων Πολιτειών» η εφημερίδα γράφει ότι το Κυπριακό παύει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και παραδίδεται στον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιτίας της πολιτικής Ντενκτάς. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική στο Κυπριακό, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στο νησί και την εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου Ανάν. Αναφέρει επίσης ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος όπως προστίθεται χαρακτηριστικά, πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος.

Αν οι πληροφορίες της εφημερίδας αποδειχθούν σωστές αυτό σημαίνει πως σύντομα θα δούμε στην Κύπρο Αμερικανούς στρατιώτες να εφαρμόζουν (με τη βία;) το σχέδιο Ανάν, όπως αυτό ακριβώς έχει. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελεί ασφαλώς μια πολύ άσχημη εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα οι συνομιλίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν επαφίεται στον ίδιο αν θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για προώθηση της διαδικασίας στο Κυπριακό και την επίλυσή του, αλλά στον Ταγίπ Ερντογάν και την Αγκυρα.

Εκτίμησε επίσης ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού θα επαναρχίσουν μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, τον Δεκέμβρη, καθώς, επεσήμανε, δεν έχει καμιά ένδειξη ότι ο Κόφι Ανάν προετοιμάζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία έως τότε.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Σημερινή», που δημοσιεύτηκε χτες, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι δεν είναι τωρινή η επιδίωξη πως συνομιλητής της ελληνικής κυπριακής πλευράς πρέπει να είναι η Αγκυρα και όχι ο Ραούφ Ντενκτάς.

Προσθέτει ότι αυτή ήταν πάγια θέση όλων των προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπενθυμίζει μάλιστα την επιδίωξη του πρώην Προέδρου Βασιλείου να συναντηθεί με τον Τουργκούτ Οζάλ.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια σταθερή πολιτική την οποία ακολουθεί και ο ίδιος. Αρα, τονίζει, δεν εξαρτάται από την ελληνική κυπριακή πλευρά αν η Τουρκία θα συγκατατεθεί να συνομιλήσει με τη Λευκωσία, άμεσα ή έμμεσα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται και στην ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η οποία, όπως είπε, το συντομότερο που μπορεί να επιτευχθεί είναι το 2007. Ουσιαστικές αποφάσεις, προσθέτει, θα ληφθούν το 2004 ύστερα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θρασυτάτη πρόταση Ντενκτάς

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου για τη λεγόμενη τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους, ο Ραούφ Ντενκτάς, με θρασύτητα κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να υπογράψει παρόμοια συμφωνία με το ψευδοκράτος του. Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να δημιουργήσει αρμονία στην Κύπρο.

Οι δυο πλευρές, είπε, θα μπορέσουν να κάμουν βήματα προς μια βιώσιμη και διαρκή ειρήνη, ενεργώντας με καλή βούληση και αποδεχόμενες, κατά την έκφρασή του, την ύπαρξη δύο κρατών.

Σχολιάζοντας την πρόταση Ντενκτάς, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αμπτουλατίφ Σενέρ είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη λύσης στο νησί.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι η πρόταση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας με το ψευδοκράτος πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά απ' όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να συναισθανθεί ότι το ψευδοκράτος του δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υποτελής διοίκηση της Τουρκίας και υπ' αυτές τις προϋποθέσεις θα πρέπει να προσέλθει σε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε, ακόμη, ότι η πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για υπογραφή της λεγόμενης τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, αποδεικνύει ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν εγκαταλείπει τις μονολιθικές του θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ