Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Διεκδικεί τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει περιπλοκές στο θέμα των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα, και ενώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκκρεμούν πολλές προσφυγές εναντίον της Τουρκίας, το καθεστώς Ντενκτάς προχωρεί μέσω του ΕΦΚΑΦ σε αγωγές για διεκδίκηση τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές.

Το ΕΦΚΑΦ είναι μουσουλμανικό ίδρυμα, στο οποίο ανήκει σημαντική ακίνητη ιδιοκτησία, τόσο στις κατεχόμενες όσο και στις ελεύθερες περιοχές. Μετά τη διεκδίκηση εκατομμυρίων από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, με τον ισχυρισμό ότι το συμβούλιο υδατοπρομήθειας εκμεταλλεύτηκε πηγή και εγκαταστάσεις του, το ΕΦΚΑΦ προχώρησε σε αγωγές εναντίον του επιχειρηματία - εκπαιδευτικού Κώστα Σαβεριάδη, απαιτώντας την καταβολή ενοικίων από το 1973 έως σήμερα, για τη χρήση κτιρίου, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το γυμνάσιο Δροσιάς.

Ο κ. Σαβεριάδης δήλωσε ότι το 1970 είχε ενοικιάσει το κτίριο από το ΕΦΚΑΦ για περίοδο πέντε χρόνων. Μετά την τουρκική εισβολή, πρόσθεσε, τη διαχείριση του κτιρίου ανέλαβε η σχολική εφορία Λάρνακας. Ο κ. Σαβεριάδης έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας αποζημιώσεις πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών για την κατοχή από την Τουρκία της περιουσίας του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ηδη η υπόθεση του κ.Σαβεριάδη έχει γίνει παραδεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αντιδράσεις για τη διεκδίκηση περιουσιών
μέσω του ψευδοκράτους

Στο μεταξύ, έντονη είναι η αντίδραση του πολιτικού και θρησκευτικού κόσμου της Κύπρου για όσους διεκδικούν τις περιουσίες τους μέσω των δικαστηρίων του ψευδοκράτους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες περί υποβολής αιτήσεων από Ελληνοκυπρίους στα ψευδοδικαστήρια, προκειμένου να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους.

Ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να τις αποκαλύψει γιατί δεν είναι τεκμηριωμένες. Ερωτηθείς εάν θα γίνουν προσπάθειες προσέγγισης των ανθρώπων που φέρονται να έχουν υποβάλει αιτήσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει πει κατ' επανάληψη πως δε θα επιβάλλει περιορισμό στην άσκηση βασικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως εάν υπάρχουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που προσφεύγουν στα δικαστήρια του ψευδοκράτους για το θέμα των περιουσιών τους στα Κατεχόμενα, όχι μόνο πλήττουν καίρια την υπόθεση της Κύπρου, αλλά στην ουσία ξεγράφουν και τις περιουσίες τους.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η γενική κατακραυγή από όλο τον κόσμο πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας γι' αυτούς. Πρόσθεσε ότι το θέμα των περιουσιών είναι στο επίκεντρο του «σχεδίου Ανάν» και των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, γι' αυτό και ο Ντενκτάς επιχειρεί να εμποδίσει με διάφορα προσχήματα, τους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας χαρακτήρισε προδοτικές ενέργειες, που υποσκάπτουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και δίνουν υπόσταση στο καθεστώς Ντενκτάς, τυχόν προσφυγές Ελληνοκυπρίων στα λεγόμενα δικαστήρια του ψευδοκράτους για το θέμα των περιουσιών τους στα Κατεχόμενα.

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος εισηγήθηκε τη θέσπιση νόμου που να εισάγει το ποινικό αδίκημα της εσχάτης προδοσίας για όσους Ελληνοκυπρίους προσφύγουν σε ψευδοδικαστήρια του καθεστώτος Ντενκτάς για τις περιουσίες τους. Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεσή του με τις επισκέψεις στα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι είναι ταπεινωτικές και τόνισε ότι με την επίδειξη των διαβατηρίων υπάρχει έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ισχυρισμοί Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι που αποτάθηκαν στο ψευδοκράτος του για αποζημιώσεις των περιουσιών τους στα Κατεχόμενα έχουν ανέλθει στους 18.

Πρόσθεσε ότι έχει διαβιβάσει ο ίδιος προσωπικά τις αιτήσεις στον πρόεδρο της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, Σαλίχ Νταίκογλου.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι δεν ικανοποιηθούν από την απόφαση της λεγόμενης επιτροπής, θα μπορούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είπε ακόμη ότι οι αιτούντες, τα ονόματα των οποίων δε θα αποκαλύψει, θα ενημερωθούν σύντομα για τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλουν.

Ο Ντενκτάς κάλεσε την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση, να μην αποτρέπει τους Ελληνοκυπρίους να προσφεύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή, επιχειρώντας μάλιστα να την αποσυνδέσει από την πολιτική πτυχή του Κυπριακού. Εάν το δικαίωμα στην περιουσία είναι, είπε, ιερό, τότε η προάσπισή του πρέπει να είναι ιερή και η άσκησή του δεν πρέπει να αποτρέπεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ