Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος

Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη. Αμέσως μετά ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε ότι «γίνονται αντιμεταθέσεις και μεταφορές κονδυλίων». Επανέλαβε ακόμα ότι το όριο των 4,6 δισ. ευρώ (1,5 τρισ. δρχ.) που είναι ο προϋπολογισμός των κρατικών δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δε θα ξεπεραστεί. Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ποσοστό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στα έξοδα της «Αθήνα 2004» να ξεπεράσει το αρχικά προβλεπόμενο 14% επί του συνόλου του προϋπολογισμού της «Αθήνα 2004». Οσον αφορά τις Ολυμπιακές προσαρμογές, ο υπουργός Πολιτισμού άφησε και εδώ ανοιχτό το θέμα του να δοθούν περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από την τσέπη των εργαζομένων...

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ότι αν και μέχρι σήμερα οι σημαντικότερες δαπάνες για την Ολυμπιάδα (έργα, ασφάλεια, Ολυμπιακές προσαρμογές κλπ.) αυξάνονται, η κυβέρνηση επιμένει ότι δε θα ξεπεραστεί το όριο των 1,5 τρισ. δρχ. Γεγονός που δεν μπορεί να πείσει πλέον ούτε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που σε μεταξύ τους συζητήσεις κάνουν λόγο για τεράστιες υπερβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και η κυβέρνηση και η «Αθήνα 2004» προσπαθούν να φορτώσουν η μία στην άλλη ό,τι μπορούν από τις υπερβάσεις που σημειώνονται στους προϋπολογισμούς τους. Και βέβαια μπορεί να ενδιαφέρονται αμφότερες οι δύο πλευρές για το λογιστικό μέρος της υπόθεσης, εκείνοι όμως που θα κληθούν να πληρώσουν τον υπέρογκο Ολυμπιακό λογαριασμό είναι οι Ελληνες εργαζόμενοι.

Σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο θέμα των συστημάτων ασφάλειας των Αγώνων, η κυβέρνηση κήρυξε χτες άγονο το σχετικό διαγωνισμό. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Ευαγγ. Βενιζέλο, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής.

Η συγκεκριμένη απόφαση επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του «Ρ» την περασμένη Τρίτη, στο οποίο γινόταν λόγος για τις προθέσεις της κυβέρνησης να ακυρώσει το διαγωνισμό και να μοιράσει την πίτα της ασφάλειας σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Πρόσχημα για την ακύρωση του διαγωνισμού είναι το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης να κρατήσει το κόστος του προγράμματος σε χαμηλά επίπεδα, όπως προσπάθησε να εξηγήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας. Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι ισχυρές παρασκηνιακές πιέσεις Αμερικανών, Γερμανών και Γάλλων οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση, τη στιγμή που ήδη ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια των αγώνων έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας στα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Πολιτισμού, θα συγκροτηθεί μία επιτροπή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η οποία θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις δύο κοινοπραξίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Το πιθανότερο - σύμφωνα με πληροφορίες - είναι η πίτα να μοιραστεί στη μέση με συνοπτικές διαδικασίες. Οπως προανήγγειλε ο Ευαγγ. Βενιζέλος, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ