Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοχύρωτη στις πλημμύρες

Σημαντικές επισημάνσεις του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς υπάρχουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας άμεσης προτεραιότητας, που επιβάλλεται να κατασκευαστούν στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και, κυρίως, στη δυτική Θεσσαλονίκη και στις τουριστικές περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού. Επίσης, τουλάχιστον 120 φράγματα πρέπει να κατασκευαστούν στην περιοχή του περιαστικού δάσους της πόλης.

Παρουσιάζοντας χθες τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε Ομάδα Εργασίας του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ - ΤΚΜ, Σ. Τζακόπουλος, είπε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσα να προχωρήσουν 10 έργα στην ευρύτερη περιοχή του ΠΣ Θεσσαλονίκης, των οποίων το κόστος είναι της τάξης των 20 δισ. δραχμών

«Οι δήμαρχοι των γύρω περιοχών λένε ότι αν βρέξει δυνατά για περισσότερο από μισή ώρα, το πρόβλημα που θα προκύψει από τις πλημμύρες θα είναι πολύ σοβαρό και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες μπορεί να είναι μεγαλύτερες από τα 20 δισ. που χρειάζονται για την αντιπλημμυρική προστασία», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Για την ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπως αυτή οριοθετείται δυτικά από τον Αξιό ποταμό και ανατολικά από το Δήμο Θερμαϊκού, η Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ - ΤΚΜ τονίζει ότι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης καλεί για παρεμβάσεις συνολικά σε περίπου 20 περιπτώσεις. Για ορισμένες από αυτές, όπως στην παραλιακή ζώνη των οικισμών Κάτω Περαίας, Κάτω Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας, η μη κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μπορεί να στοιχίσει ακόμη και τη ζωή ανθρώπων, αφού η πυκνοδομημένη αυτή περιοχή στερείται παντελώς δικτύου ομβρίων. Υπάρχουν έργα, τονίστηκε στη συνέντευξη, που έπρεπε προ ετών να έχουν μελετηθεί και κατασκευαστεί, αλλά τα οποία δεν προχώρησαν, κυρίως γιατί δε διατέθηκαν οι απαιτούμενοι χρηματοδοτικοί πόροι, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είπε για θωράκιση της Θεσσαλονίκης. Εάν τα μισά χρήματα διατίθονταν, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των έργων άμεσης προτεραιότητας.

Ακόμη επισημάνθηκε ότι παρόλο που έχουν διευθετηθεί τα περισσότερα από τα γνωστά ρεύματα, το ενδεχόμενο πλημμυρών δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Παρεμβάσεις είναι αναγκαίες σε ρέματα που έχουν διευθετηθεί με κλειστούς αγωγούς, που, όμως, δεν επιτρέπουν την αποθήκευση υδάτων σε περιπτώσεις πλημμυρικών παροχών, ενώ έργα πρέπει να γίνουν και στις ανοιχτές κοίτες των ρεμάτων που παρουσιάζουν έντονες επιχωματώσεις, μπαζώματα, αυθαίρετα κτίσματα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ