ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Υπάρχει διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων στα ΜΜΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έθεσε το πρόβλημα στο Ευρωκοινοβούλιο

Το τεράστιο πρόβλημα της διαπλοκής οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων στο χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) έθεσε στον Χρήστο Πρωτόπαππα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, κατά την παρουσίαση από τον Ελληνα υπουργό Τύπου και ΜΜΕ των θέσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην αντίστοιχη Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε απαντήσεις στα εξής θέματα:

«Πολλοί συνάδελφοι έθεσαν το θέμα της συγκέντρωσης των ΜΜΕ στα χέρια λίγων. Εγώ θα μιλήσω για έλεγχο ενός μεγάλου μέρους των ΜΜΕ από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με σκοπό την ιδεολογική παρέμβαση και την επιβολή όχι μόνο πολιτικών αντιλήψεων, αλλά συνολικά τρόπου ζωής. Υπάρχουν πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίες που είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, αλλά και πολλοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ που είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίες, όχι τόσο για λόγους οικονομικού οφέλους, αλλά για την άσκηση πολιτικής επιρροής. Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί με τρόπους όπως η ντιρεκτίβα "τηλεόραση χωρίς σύνορα". Συμμερίζεστε την εκτίμησή μας και πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

Επίσης, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι υπάρχουν Ελληνες δημοσιογράφοι που εργάζονται σε διάφορα μέσα επικοινωνίας και ταυτόχρονα είναι υπάλληλοι σε γραφεία Τύπου υπουργείων; Πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει στο να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση, π.χ. για την Ελληνική Προεδρία, ή μήπως θα εξυπηρετήσει τη μονόπλευρη προβολή των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης;».

Στην απάντησή του ο Χρ. Πρωτόπαππας, αν και αρχικά δήλωσε ότι συμφωνεί με την ανάγκη να παρθούν ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση της συγκέντρωσης των ΜΜΕ σε λίγους, αυτοαναιρέθηκε στη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί τη λειτουργία του ανταγωνισμού ως βασικού μέσου για τον περιορισμό της συγκέντρωσης. Επίσης δήλωσε αρκετά ικανοποιημένος από την ελληνική εμπειρία θεσμοθέτησης του ασυμβίβαστου της ιδιότητας βασικού μετόχου ΜΜΕ και βασικού μετόχου εταιρίας ανάθεσης δημοσίων έργων, καθώς και από τη λειτουργία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Η εμπειρία αυτή θα μπορούσε, κατά τον Χρ. Πρωτόπαππα, να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής επί του θέματος. Τέλος, δεν έδωσε καμία απάντηση στις σοβαρές καταγγελίες για την ύπαρξη υπουργοσυντήρητων δημοσιογράφων που παράλληλα εργάζονται ως «αδέσμευτοι» δημοσιογράφοι στις εφημερίδες.

Τελευταίος αποχαιρετισμός στην Ελλη Παπαναγιώτου

Οι κάτοικοι της Πολίχνης και πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων συνόδευσαν χτες το μεσημέρι στο τελευταίο της ταξίδι την Ελλη Παπαναγιώτου, που ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Νομό Θεσσαλονίκης. Η πρώην δήμαρχος Πολίχνης Ελ. Παπαναγιώτου πέθανε προχτές στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης την αξέχαστη Ελλη που αποτέλεσε παράδειγμα δημάρχου - αγωνιστή, «αποχαιρέτησαν» ο Ν. Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Πολίχνης, ο Π. Αλεξανδρίδης εκ μέρους της ΤΕΔΚ καθώς και εκπρόσωπος των Συλλόγων Γυναικών. Παρέστη μεγάλη αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Σ. Βαρδαλή, Δ. Αχτσίδου, ο Ν.Ζώκας εκπροσωπώντας την ΕΔΥΕΘ κ.ά.

Η Ελλη Παπαναγιώτου από τα νεανικά της χρόνια, εντάχθηκε ενεργά στο αντιστασιακό κίνημα. Νεαρή φοιτήτρια έγινε μέλος της ΕΠΟΝ. Το μετεμφυλιακό κράτος δεν της συγχώρεσε αυτή τη δράση. Την τιμώρησε στερώντας της τη δυνατότητα να διδάξει στα παιδιά ως εκπαιδευτικός, κάτι που οραματίστηκε και σπούδασε. Παρά τις διώξεις, δε λύγισε. Συνέχισε την πολιτική και κοινωνική της δράση. Ο λαός της Πολίχνης εκτιμώντας τη σταθερή, αγωνιστική της δράση την εξέλεξε δήμαρχο για τρεις τετραετίες. Ηταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο νομό Θεσσαλονίκης.

Στον επικήδειο λόγο του ο Ν. Χριστάνης τόνισε τα παρακάτω:

«Η Ελλη ήταν μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, αποφασιστική, δυναμική, δημιουργική, ανυποχώρητη στην υπεράσπιση των ιδεών της και των συμφερόντων του λαού της Πολίχνης. Συγκρούστηκε με μεγάλα συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες και πλήρωσε γι' αυτό με διωγμούς, συλλήψεις ακόμη και φυλακίσεις. Η σ. Ελλη, στέλεχος του ΚΚΕ, εμπνεόμενη από τις αρχές και την πολιτική του για μια πραγματικά Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, συνέβαλε καθοριστικά να βγει η Πολίχνη από την εγκατάλειψη και τη λάσπη, και να αποκτήσει βασικές υποδομές. Αξέχαστη θα μείνει η προσφορά της για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού της Πολίχνης, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Συντρόφισσα Ελλη, οι φίλοι της ειρήνης, όλος ο λαός της Θεσσαλονίκης, θα θυμούνται την έντονη φιλειρηνική σου δράση που κορυφώθηκε την περίοδο του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με τη μεγάλη σου συμβολή στη φιλοξενία και περίθαλψη παιδιών από τις εμπόλεμες περιοχές. Ησουν το παράδειγμα του δημάρχου - λαϊκού αγωνιστή», κατέληξε.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΚΟΒ Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών του ΚΚΕ διοργανώνει από κοινού με το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ εκδήλωση - συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, σήμερα, Σάββατο, 25/1, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της, Αχαρνών 146.

-- Προς τιμήν των 85 χρόνων του ΚΚΕ, η ΝΕ Ιωαννίνων του Κόμματος διοργανώνει συνεστίαση σήμερα, Σάββατο 25/1/2003 και ώρα 9 μ.μ. στην Ελεούσα («Στην ταβέρνα του Καρβούνη»).

-- Συνεστίαση, όπου θα τιμηθούν οι επιζώντες μαχητές του ΕΛΑΣ, διοργανώνει η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ σήμερα, Σάββατο 25/1/2003, στο «Ρομάντικα». Θα υπάρχει, επίσης, ανάλογο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το σχήμα «ΜΙΝΟΡΕ».

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Προς το σχολείο της αγοράς», αύριο, Κυριακή 26/1, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου «Οιωνός» στη Λαμία (Κολοκοτρώνη 11). Θα μιλήσει μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 85 χρόνια του Κόμματος, αύριο, Κυριακή 26/1, στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Πετραλώνων και Θησείου του ΚΚΕ καλούν αύριο, Κυριακή, 26/1, στις 8.30 μ.μ., στη συνεστίασή τους στην ταβέρνα «Το Μαυρέλι» στο Κουκάκι.

-- Σύσκεψη με θέμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τις συσπειρώσεις και τις συνεργασίες διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 27/1/2003, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιτωλοακαρνανίας. Θα μιλήσει ο Γ. Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Περάματος του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει την Παρασκευή, 31/1, στο κέντρο «Νεφέλη» (Πλούτωνος 4 και Λ. Ειρήνης στο Πέραμα).

-- Η ΚΟΒ Παιδείας Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει στην Παλλήνη, την Κυριακή 9/2, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα τις εξελίξεις στην Παιδεία σε σχέση και με την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και την εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ. Ομιλήτρια θα είναι η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΓΚΥΖΗ
Συζήτηση για την Ελληνική Προεδρία

Συζήτηση για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνει η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» (ΝΔΕ) Γκύζη αύριο, Κυριακή, στις 7 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης της περιοχής και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

Θάνατος αγωνίστριας

Επαψε χτες να χτυπά η καρδιά της αγωνίστριας Μαρίκας Σακέτα, συντρόφου στη ζωή και στον αγώνα του γνωστού βετεράνου κομμουνιστή, αντιστασιακού αξιωματικού του στρατού Βασίλη Σακέτα. Η κηδεία της συντρόφισσας Μαρίκας γίνεται σήμερα, Σάββατο 25 Γενάρη, στις 11.30 το πρωί στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (παλιά εκκλησία) στο Ρετζίκι (Πεύκα) Θεσσαλονίκης.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Παρουσίαση βιβλίου για το Δημοκρατικό Στρατό

Παρουσίαση του βιβλίου του Αρ. Θεοχάρη, με τίτλο «Στη Στερεά Ελλάδα με το Δημοκρατικό Στρατό 1945 - 1949» διοργανώνει την Κυριακή 2 Φλεβάρη 2003, στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου, στις 10.30 π.μ., η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης Αγρινίου. Την παρουσίαση θα κάνει ο ιστορικός Χρ. Τσιντζιλώνης, υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα παρευρεθεί ο συγγραφέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ