ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Καλλιεργώντας τον τρόμο

Σε δύο άξονες, πόλεμο και οικονομία, η ομιλία Μπους για την «Κατάσταση της Ενωσης»

Από την ομιλία «Για την κατάσταση του Εθνους»

Associated Press

Από την ομιλία «Για την κατάσταση του Εθνους»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

366 ημέρες πριν, με τον τρόμο από τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη και την ευρύτατη συναίνεση για τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, η πρώτη ομιλία Μπους για την «Κατάσταση στην Ενωση», εστιάστηκε σε δύο άξονες, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στην οικονομία. Ενα χρόνο μετά, παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, σαν φωτιά, εξαπλώνεται ένα πρωτόγνωρο σε ποιότητα, μαζικότητα και μαχητικότητα αντιπολεμικό κίνημα, παρά το γεγονός ότι η οικονομία ακόμη πνέει τα λοίσθια, παρά το γεγονός ότι τίποτα δε φαίνεται να είναι ίδιο στη διεθνή σκηνή, η ομιλία ήταν σχεδόν πανομοιότυπη, με μοναδικό διαφοροποιητικό στοιχείο τη «διαφημιστική καμπάνια» για το νέο είδος πολέμου: τον προληπτικό πόλεμο.

Πρωταρχικός στόχος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και φυσικά το μέτωπο του πολέμου ενάντια στο Ιράκ με τη βαριά, αν και ατεκμηρίωτη, κατηγορία ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν «βοηθά και προστατεύει τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της Αλ Κάιντα». Ο Πρόεδρος προσπάθησε κυρίως να πείσει τους συμμάχους του, αλλά και τους συμπατριώτες του ότι ο πόλεμος με το Ιράκ ίσως να είναι αναπόφευκτος, και συνάμα «ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί η Αμερική από μια ημέρα φρίκης». Οπως σχολιάζει η Μορίβ Ντόουντ, στο χτεσινό φύλλο των New York Times, «η ομάδα Μπους πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί η συναίνεση του αμερικανικού λαού σε έναν πόλεμο είναι η καλλιέργεια του φόβου. Για το σκοπό αυτό συνδέθηκε ο Σαντάμ με την 11η Σεπτεμβρίου και παρουσιάστηκε ως ο νέος Χίτλερ που απειλεί τον κόσμο με "ολοκαύτωμα"».

Αναφορές ευρύτατες και για τη ΛΔ Κορέας, αλλά και τη Μέση Ανατολή, υπό το σκεπτικό ότι «διαφορετικές απειλές απαιτούν και διαφορετική στρατηγική», ενώ για το άλλο μεγάλο πρόβλημα παρουσίασε αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ονόμασαν «ένα φιλόδοξο σχέδιο» για την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας και για μια οικονομία που θα προσφέρει δουλιά σε όποιον το επιθυμεί.

«Προστατευτισμός»...

Ετσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διαθέσει 400 δισ. δολάρια με ορίζοντα μιας 10ετίας για την αναμόρφωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος για τους συνταξιούχους, γνωστού ως Medicare. Αφού τόνισε την ανάγκη να συσταθεί «ένα υψηλής ποιότητας σύστημα Υγείας προσιτό σε όλους», υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση θα πρέπει να ξεκινήσει από το πρόγραμμα Medicare, γιατί το Medicare αποτελεί «το σήμα κατατεθέν της δέσμευσης μιας προστατευτικής κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί άνω των 65 ετών δικαιούνται δημόσια ασφάλιση, η οποία όμως δεν καλύπτει τη φαρμακευτική περίθαλψη και η κυβέρνηση Μπους, κάνοντας λόγο για μεταρρύθμιση, εννοεί απλά τον αγώνα που διεξάγει, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι ασφαλισμένοι να ασφαλιστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους του Medicare.

Οσο για την οικονομία...«έπειτα από την ύφεση, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τα επιχειρηματικά σκάνδαλα, και την πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές, η οικονομία μας ανορθώνεται -όμως η πρόοδός της δεν είναι τόσο γρήγορη κι όχι τόσο ρωμαλέα», τόνισε ο Μπους.

Υπογράμμισε, πως προτεραιότητα της κυβέρνησής του στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής θα είναι να καταστήσει την οικονομία ικανή να προσφέρει εργασία στον κάθε πολίτη. Με την άνοδο της ανεργίας, «η χώρα μας έχει ανάγκη να εμφανιστούν ακόμη περισσότερες μικρές επιχειρήσεις» και «να επενδύουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις». Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος; Με τις φορολογικές μειώσεις που πρότεινε ο Μπους και έχουν αποφασιστεί για το 2004 και το 2006. Ζήτησε, λοιπόν, να καταστούν «μόνιμες και ισχύουσες από φέτος» και κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει την κατάργηση της «άδικης» διπλής φορολογίας στα μερίσματα, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της οικονομικής του πολιτικής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Προβληματική» επικράτηση Σαρόν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πολύ πιο άνετη, από όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αποδείχτηκε, τελικά, η επικράτηση του Λικούντ και του Αριέλ Σαρόν, σε μια εκλογική αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από τη συντριπτική πτώση του Εργατικού Κόμματος, τη μείωση της δύναμης των κομμάτων που υποστηρίζουν το διάλογο με τους Παλαιστινίους και τη μικρότερη συμμετοχή (69%) στην ισραηλινή πολιτική ιστορία. Το σύνολο του ισραηλινού Τύπου επισημαίνει τη νίκη του Σαρόν, αλλά δε διστάζει να τη χαρακτηρίσει «πύρρειο», με δεδομένες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει για να σχηματίσει την κυβέρνηση συνασπισμού, που επιθυμεί, και το αδιέξοδο που προδιαγράφεται στο Μεσανατολικό.

Τριάντα επτά έδρες συγκέντρωσε, τελικά, το Λικούντ ξεπερνώντας τις δημοσκοπήσεις. Το Εργατικό Κόμμα συρρικνώθηκε στις 19 έδρες, ενώ το κεντρώο κοσμικό Σινούι αναδείχτηκε, όπως αναμενόταν, σε τρίτο κόμμα με 15 έδρες. Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος, Μέρετζ, Γιόσι Σαρίντ, παραιτήθηκε από τη θέση του μετά από τη μείωση του κόμματός του από 10 σε 6 έδρες.

Ο ίδιος ο Σαρόν, γνωρίζοντας πολύ καλά τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει, εμφανίστηκε συμφιλιωτικός στις πρώτες του δηλώσεις και απέφυγε τις θριαμβολογίας. Τόνισε ότι το Ισραήλ χρειάζεται «εθνική ενότητα και ομοψυχία» και κάλεσε το Εργατικό Κόμμα «να αφήσει πίσω του τα μικροπολιτικά συμφέροντα και τις υπερβολικές φράσεις που μπορεί να ανταλλάχτηκαν στον προεκλογικό αγώνα».

Η πρώτη αντίδραση, εκ μέρους των Εργατικών, δεν ήταν θετική. Ο πρόεδρός τους Αμράμ Μίτζνα επέμεινε στην απόφασή του να μη συνεργαστεί κυβερνητικά με το Λικούντ και τόνισε ότι «η πολιτική είναι μαραθώνιος. Θα έρθει και η δική μας ώρα». Υποσχέθηκε «δημιουργική αντιπολίτευση» και υπογράμμισε ότι θα παραμείνει πιστός στις θέσεις του, προβάλλοντας πάντα μια εναλλακτική λύση στην πολιτική Σαρόν. Ο πρόεδρος του Σινούι, από την άλλη, Τόμι Λαπίντ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το Λικούντ σε περίπτωση που στην κυβέρνηση συμμετέχουν και θρησκευτικά κόμματα, των οποίων την απομάκρυνση από την πολιτική σκηνή επιδιώκει.

Ο Σαρόν φέρεται να έχει, ήδη, συστήσει ομάδα διαπραγμάτευσης, που θα προσπαθήσει να μεταπείσει το Εργατικό Κόμμα. Παρ' όλα αυτά, ο γγ του Εργατικού Κόμματος, Οφιρ Πινές - Παζ, δήλωνε ότι «αν τα στελέχη των Εργατικών δεν είχαν συρθεί στη συγκυβέρνηση με τον Σαρόν επί δύο χρόνια, αν είχαν διατυπώσει μια πραγματική εναλλακτική λύση, τότε σήμερα θα είχαμε επιλεγεί». Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με ανάλογες εκτιμήσεις και του φερόμενου ως πλέον διαλλακτικού Σιμόν Πέρες, μοιάζουν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας νέας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», υποχρεώνοντας τον Σαρόν σε μια συγκυβέρνηση με τα ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα.

Η προοπτική αυτή, όμως, δε μοιάζει να ενθουσιάζει το νικητή των ισραηλινών εκλογών, αφού δε θα του εξασφαλίζει την πολιτική ευελιξία που επιδιώκει, προκειμένου να ανταποκριθεί και στα κελεύσματα της Ουάσιγκτον, που πιέζει για άμεση έναρξη διαλόγου στη βάση των προτάσεων του κουαρτέτου για επίλυση του Μεσανατολικού. Στην ανάγκη άμεσης έναρξης διαλόγου για τις προτάσεις του κουαρτέτου αναφέρθηκαν στις συγχαρητήριες δηλώσεις τους, τόσο ο Χαβιέ Σολάνα, εκ μέρους της ΕΕ, όσο και η Κομισιόν.

Εντούτοις, τα πρώτα «δείγματα γραφής» δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε «έτοιμος» να συνομιλήσει και με τον Σαρόν. Ομως, από το γραφείο του νέου πρωθυπουργού εκδόθηκε, άμεσα, ανακοίνωση, όπου ξεκαθαριζόταν ότι ο Αραφάτ «δε θεωρείται συνομιλητής και εταίρος». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι η επανεκλογή και ισχυροποίηση του Σαρόν μόνο περισσότερα δεινά μπορεί να σημάνει για τους Παλαιστινίους.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Γενική απεργία σιδηροδρομικών

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Την πρώτη εθνική απεργία, από τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, το 1993, πραγματοποίησαν χτες οι 43.000 εργάτες των σλοβακικών σιδηροδρόμων. Κατά τη διάρκεια της απεργίας, όλα τα τρένα σταμάτησαν μεταξύ 3 και 9 μ.μ. (ώρα Σλοβακίας).

Οι σιδηροδρομικοί διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει 25 τοπικά δρομολόγια (20% της συνολικής κίνησης στους σιδηροδρόμους), αφού η απόφαση αυτή θα στείλει περίπου 3.000 εργαζόμενους στα σπίτια τους. Παράλληλα, εξαγριωμένοι είναι και οι κάτοικοι των περιοχών, στις οποίες θα γίνει η διακοπή των δρομολογίων.

Η επίθεση κατά των σιδηροδρόμων είναι ένα ακόμα κεφάλαιο των νεο-φιλελεύθερων πολιτικών, που εφαρμόζει η κεντρο-δεξιά κυβέρνηση του Μίκουλας Ντζούριντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ