ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
Εβδομάδα έντονου παρασκηνίου

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέρες έντονου παρασκηνίου, ζυμώσεων και διεργασιών, τόσο στον ΟΗΕ, όσο και στις πρωτεύουσες των «μεγάλων δυνάμεων», αναμένονται να είναι οι επόμενες και μέχρι τις 5 Φλεβάρη. Μπορεί οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, μόλις προχτές, να παρουσίασαν την έκθεση των μέχρι τώρα ελέγχων τους στο Ιράκ, δηλώνοντας ότι δε βρήκαν αποδείξεις για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά ο Τζ. Μπους έχει διαφορετική γνώμη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει στις 5 Φεβρουαρίου για να εξετάσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν με ποιον τρόπο το Ιράκ συνεχίζει να αψηφά ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του ενώπιον του Κογκρέσου, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει στην κατοχή της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ιρακινό καθεστώς διατηρεί σχέσεις με τρομοκράτες, ανάμεσά τους και μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα.

Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, το κρίσιμο ερώτημα δε βρίσκεται στα όποια στοιχεία διαθέτει ο Λευκός Οίκος. Αλλωστε, αν διέθετε τέτοια στοιχεία, θα τα είχε ήδη παραδώσει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Αλλα πράγματα θα κουβεντιάζονται στα παρασκήνια αυτών των ημερών. Για παράδειγμα, η μεταπολεμική τύχη των ιρακινών πετρελαίων, το σχέδιο «αναμόρφωσης» της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής κλπ., κλπ.

Προμηνύονται εξελίξεις

Την προπερασμένη βδομάδα παρατέθηκε δείπνο στο σπίτι της κυρίας Γεννηματά και γύρω από το τραπέζι βρέθηκαν οι κ.κ. Σημίτης, Πρωτόπαππας, Σκανδαλίδης, Λαλιώτης, μετά των κ.κ. Μπόμπολα, Κυριακού, Τεγόπουλου και Βαρδή Βαρδινογιάννη. Προχτές, το ζεύγος Σημίτη συνέφαγε με το ζεύγος Αγγελοπούλου. Τις τελευταίες μέρες, επίσης, ο βιομήχανος και μεγαλομέτοχος του «Ηρακλή», Ευάγγ. Μυτιληναίος, εξαπόλυσε σφοδρή επίθεση στον Σ. Κόκκαλη, για να υπάρξει, αμέσως μετά, μια οργισμένη και ακόμη σφοδρότερη απάντηση του τελευταίου. Και μέσα σ' όλ' αυτά, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λιάνης, με τη ρομφαία της κάθαρσης στα χέρια, εξάγγειλαν, για μια ακόμη φορά, χτες, την άμεση εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Χρειάζεται, άραγε, να προσθέσουμε ότι κυκλοφορούν ήδη διάφορες πληροφορίες, φήμες και σενάρια, για ανακαταμερισμούς ρόλων και συμφερόντων, αναμορφώσεις συμμαχιών και στηρίξεων, κλπ., κλπ.; Αναμένουμε τις εξελίξεις...

Μαραμένα στολίδια...

Πριν δύο μέρες το Σωματείο Οικοδόμων της Λήμνου κατήγγειλε πως οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ «πάνε μπαλάκι» ανάμεσα στο νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας του νησιού και στην τοπική υγειονομική μονάδα του Ιδρύματος. Κύρια αιτία είναι οι ανεπάρκειες στις οποίες προστίθενται και ορισμένες εντολές των εκεί ηγητόρων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Κι όμως χτες ολόκληρη κουστωδία υπουργών και τοπικών παραγόντων εγκαινίασαν το νέο νοσοκομείο της Λήμνου, το οποίο ο υφυπουργός Υγείας το χαρακτήρισε ως «στολίδι του υγειονομικού συστήματος στο Αιγαίο». Επίσης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι στις δημόσιες δομές Υγείας στο Αιγαίο υπηρετούν 3.153 νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, 738 γιατροί και εκκρεμεί η πρόσληψη άλλων 94 γιατρών.

Βέβαια, ο υπουργός δεν είπε πόσες είναι οι κενές οργανικές θέσεις - έστω και με βάση τους ισχύοντες παλιούς οργανισμούς. Δείγματα αυτών των ελλείψεων είναι ότι υπάρχει μόνο ένας ελεγκτής γιατρός του ΙΚΑ για να εξυπηρετήσει 50-60 ασθενείς, ενώ όπως αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λήμνου είναι μονήρεις οι εξής ειδικότητες: Αναισθησιολόγος, καρδιολόγος, ογκολόγος, ουρολόγος, οφθαλμίατρος, ψυχίατρος και ωτορινολαρυγγολόγος.

Κάπως έτσι μαραίνονται τα... στολίδια του Αιγαίου κι ο κόσμος ταλαιπωρείται, τρέχοντας στην Αθήνα, αφού δε νιώθει ασφαλής...

Περί ενδιαφέροντος

Από την ίδια κυβερνητική φιέστα είναι και το παρακάτω, που φανερώνει πώς αντιμετωπίζει τις ανεπάρκειες η κυβέρνηση: «Το προσωπικό θα ήταν πολύ περισσότερο εάν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από γιατρούς για την πλήρωση όλων των προκηρυσσόμενων θέσεων σ' όλες τις ειδικότητες», είπε ο Εκτ. Νασιώκας και έφερε ως παράδειγμα την ειδικότητα της αναισθησιολογίας.

Μια απάντηση -παρά το χλιαρό και περιορισμένο χαρακτήρα της ανακοίνωσης- δίνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λήμνου: «Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία θα άρει τα "αντικίνητρα" για τη στελέχωση του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό, παρέχοντας ηθική και οικονομική ικανοποίηση στους γιατρούς, που μέχρι τώρα εργάζονται σκληρά και πραγματοποιούν εφημερίες για τις οποίες δεν αμείβονται, αλλά, αντιθέτως, αντιμετωπίζουν συστηματική μείωση των αποδοχών τους με περικοπή πραγματοποιουμένων εφημεριών».

Με τέτοια «κίνητρα», λοιπόν, πώς να υπάρξει ενδιαφέρον και πώς να διασφαλιστεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων που διαφήμισαν χτες οι υπουργοί;


Τα πολεμικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ στο πολεμόχαρο σενάριό τους οι Ηνωμένες Πολιτείες: Το Ιράκ και όπλα μαζικής καταστροφής έχει και σχετίζεται άμεσα με την «Αλ Κάιντα» και πόλεμος πρέπει να γίνει, λέει ο Μπους. Η σχέση που έχουν αυτά με την πραγματικότητα προφανώς ελάχιστα τις ενδιαφέρουν. Αλλωστε, πραγματικότητα στις μέρες μας είναι αυτό που βολεύει τα σχέδιά τους.

Το μόνο πάντως που μπορούμε να βεβαιώσουμε για τις σχέσεις «Αλ Κάιντα» και Σαντάμ Χουσεΐν είναι πως ...κάποτε πρέπει να υπήρχαν πράγματι. Μιλάμε για την περίοδο, που αμφότεροι βρίσκονταν στις αγκάλες των ΗΠΑ και εξυπηρετούσαν τα σχέδιά τους.

ΟΣΟ για τη στάση της Τουρκίας στην όλη υπόθεση, συνεχίζει να είναι (φαινομενικά τουλάχιστον) αντιφατική. Από τη μια συγκεντρώνει στρατό στα νότια σύνορά της και συμφωνεί στην παροχή οποιασδήποτε διευκόλυνσης στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, κι από την άλλη, η κυβέρνησή της δηλώνει ότι δεν είναι δεδομένη η στάση της.

Βέβαια, ούτε πρωτοφανές, ούτε η μοναδική ανάλογη περίπτωση είναι. Κι άλλες κυβερνήσεις το ίδιο ακριβώς κάνουν... Για να μην πούμε για την κυβέρνηση Σημίτη, που είναι ικανή να στείλει τον Γ. Παπαντωνίου για να κάνει τον ...τροχονόμο στη βάση της Σούδας και τον Κ. Λαλιώτη να παίρνει μέρος στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις της Αθήνας...

ΑΜΑΝ ΠΙΑ, ένα πιάτο φαΐ πήγε να φάει το πρωθυπουργικό ζεύγος, αμέσως να του το βγάλουνε ξινό! Τόσο επιλήψιμο είναι δηλαδή που συνέφαγε με το ζεύγος Αγγελοπούλου; Αλλωστε, όλο και κάτι θα είχαν να συζητήσουν...

Κάτι τα κονδύλια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι οι υπερβασούλες των σχετικών έργων, κάτι οι υποθέσεις των εκβιασμών, κάτι τα επιχειρηματικά τους, είναι βέβαιο ότι θα πέρασε τόσο γρήγορα, όσο και εποικοδομητικά, η ώρα.

Γρηγοριάδης Κώστας

Ομως, καλά είπε ο υπουργός Τύπου, δεν πρέπει να δίνουμε σε όλα πολιτικές διαστάσεις. Να τα βλέπουμε ανθρώπινα, είπε. (Θα μας ήταν πιο εύκολο βέβαια να το δεχτούμε αυτό αν οι συνδαιτυμόνες δεν είχαν τα χέρια τους στο ...μέλι των χρημάτων των φορολογουμένων).

Ποδόσφαιρο...

Ομορφο παιχνίδι. Σύνθετο στην απλότητά του. Οι κανονισμοί που το διαμόρφωσαν δεν το στρίμωξαν ασφυκτικά και διατήρησε ένα από τα μεγάλα μυστικά της επιτυχίας του. Την περιπέτεια. Εκείνο το απρόβλεπτο στην κίνηση και στην εξέλιξη, που αναπτύσσει τη φαντασία και τη μαχητικότητα και διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον και εκείνου που το παρακολουθεί. Χρήσιμο όχι μόνο στην αθλητική αλλά στη συνολική κοινωνικοποίηση του νέου. Τον υποχρεώνει στην ενόραση απρόβλεπτων κινήσεων και άρα στη σκέψη, τον μαθαίνει να λειτουργεί συλλογικά, του επιβάλλει μια φυσική πειθαρχία, του περιορίζει τον ξέφρενο ατομισμό, του διδάσκει την ισορροπία μεταξύ σωματικών δυνατοτήτων και πνευματικών...

Ομορφο παιχνίδι σε πολύ άσχημο κόσμο. Στον κόσμο της εκμετάλλευσης, που όλα μετριούνται με το κέρδος. Στο όνομα του κέρδους το όμορφο παιχνίδι μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα ή σε σκαλοπάτι διαμόρφωσης συσχετισμών και συνθηκών, που να φέρνουν, σε τελευταία ανάλυση, ακόμα περισσότερο κέρδος. Αντί η σύγκρουση να γίνεται αθλητική με θέαμα στο γήπεδο, γίνεται σκληρός καπιταλιστικός ανταγωνισμός. Και τότε μιλάει η σκληρή γλώσσα της αγοράς. Πόσο στοιχίζει το παραγόμενο θέαμα; Πόσο αναλογεί σε αυτόν που το παράγει απευθείας και ζωντανά; Το στοιχείο του απρόβλεπτου μαζί με τη δεδομένη ενεργοποίηση της ταύτισης δε δίνουν δυνατότητες για στοίχημα; Η διαμόρφωση μεγάλων εταιριών δεν ανοίγει πηγές πολλαπλών χρηματοδοτήσεων; Δεν είναι μόνιμος πειρασμός-δυνατότητα για άνοιγμα στο χρηματιστήριο και μεγαλύτερες μπάζες; Αυτά όλα και άλλα πολλά δεν οξύνουν το δεδομένο καπιταλιστικό μαλλιοτράβηγμα για μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και, παράλληλα, μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκτελεστική εξουσία, που πάλι θα εξασφαλίζει και θα μεγαλώνει το μερίδιο;

Σ' αυτό το καζάνι καπιταλιστικής αγοράς οι κυρίαρχοι εμφανίζονται σαν «υγιείς επενδυτές» και οι αναρριχώμενοι, αν δεν καταφέρουν να στεριώσουν με τα ίδια μέσα που εγκαταστάθηκαν οι κυρίαρχοι, διώκονται σαν απατεώνες, διεφθαρμένοι, κρατικοδίαιτοι, νονοί... Η εκτελεστική εξουσία, εκπροσωπώντας συνήθως μερίδα των κυρίαρχων, αναλαμβάνει τα προσχήματα και την ανάπτυξη του συλλογικού κέρδους. Για παράδειγμα, με το που νιώθει πως στενεύει η αγορά γιατί οι φίλαθλοι γίνονται καχύποπτοι, ή γιατί μειώνεται το ενδιαφέρον, έρχεται με ποικίλες επεμβάσεις να διορθώσει την εικόνα (να πετάξει κάνα-δυο από τον ανταγωνισμό, ή να πάρει κανένα μέτρο κατά της διαιτησίας)... `Η, όταν ο σκληρός ανταγωνισμός για το μοίρασμα της πίτας της αγοράς οδηγείται σε αδιέξοδο, έρχεται να τον ξεμπλοκάρει δημιουργώντας καινούριους συσχετισμούς στις εκπροσωπήσεις των οργάνων αλλά και των ίδιων των ομάδων. Τα μέσα που διαθέτει είναι οι νόμοι, που μπατάρουν πότε από τη μια και πότε από την άλλη πλευρά, ανάλογα τους συσχετισμούς και τις επιδιώξεις, και η ίδια η άσκηση της εξουσίας με όλες τις δυνατότητές της. Μια ανάλογη παράσταση παρακολουθούμε για άλλη μια φορά τις τελευταίες μέρες...

Ομορφο παιχνίδι, που γίνεται μικρόκοσμος του μεγάλου κόσμου της εκμετάλλευσης και του κέρδους. Ομορφο παιχνίδι, που για να φανεί και να αναπτυχθεί με τα αυθεντικά του χαρακτηριστικά πρέπει να ξαναανακαλύψει τη λαϊκότητά του όχι μόνον έξω αλλά και ενάντια στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ