ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ζυμώσεις και αναμοχλεύσεις εν μέσω σχεδίων επέμβασης

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΑΘΗΝΑ.--

Με «απροκάλυπτη πολεμική διακήρυξη ενός ξεδιάντροπου τσαρλατάνου» χαρακτήρισε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας το διάγγελμα του Τζ. Ου. Μπους για την «Κατάσταση του Εθνους». Αφορμή γι' αυτή την αντίδραση υπήρξε, μεταξύ άλλων, η απειλή του Προέδρου των ΗΠΑ πως εάν η «ΛΔ Κορέας δεν εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, θα αντιμετωπίσει τη διεθνή απομόνωση και συνεχείς οικονομικές κακουχίες»...

Το ίδιο 24ωρο, η ΕΕ εξακολουθεί να παίζει στο ταμπλό της Βορειοανατολικής Ασίας το παιχνίδι των ΗΠΑ. Ενδίδοντας στις αμερικανικές «κατευθύνσεις» περί διεθνοποίησης του βορειοκορεατικού «πυρηνικού ζητήματος», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η υψηλόβαθμη διπλωματική αποστολή της ΕΕ στη ΛΔ Κορέας (κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει το δίδυμο Γιώργος Παπανδρέου - Χαβιέ Σολάνα...) θα πραγματοποιηθεί - πλην απροόπτου... - στις 11 με 12 Φλεβάρη, δηλαδή λίγο πριν το προγραμματισμένο ταξίδι του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα (13 με 15 Φλεβάρη)...

Σκάνδαλο... «νερό στο μύλο» των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στη Ν. Κορέα, η κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Κιμ Ντάε γιουνγκ μοιάζει να πλήττεται από (ένα ακόμη...) σκάνδαλο που έχει ως άξονα ένα συφερτό κατηγοριών περί συναλλαγών του Νοτιοκορεάτη Προέδρου με κορυφαία διευθυντικά στελέχη του επιχειρηματικού κολοσσού ΧΙΟΥΝΤΑΪ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2000 η τότε συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιανγκ Β και να τεθούν οι βάσεις διακορεατικής επαναπροσέγγισης στο πλαίσιο του λεγόμενου «Σχεδίου Λιακάδα». Οι λοιδορίες, που κινούνται κύρια απ' την αξιωματική αντιπολίτευση (Μεγάλο Εθνικό Κόμμα) και τον γνωστό για τις φιλοαμερικανικές του θέσεις ηγέτη της που απέτυχε -παρά τις ελπίδες της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους - να εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη, αναφέρουν πως ο όμιλος ΧΙΟΥΝΤΑΪ έδωσε τεράστια ποσά (κάπου 170 εκατομμύρια δολάρια) στην κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, προκειμένου να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση της διακορεατικής συνάντησης κορυφής του 2000 με αντάλλαγμα την ευόδωση μεσοπρόθεσμων επιχειρηματικών σχεδίων του ομίλου στο βόρειο τμήμα της Κορεατικής Χερσονήσου.

Μολονότι οι πληροφορίες δεν είναι καινούριες και τόσο η ΧΙΟΥΝΤΑΪ όσο και η προεδρία της Ν. Κορέας τις έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά, θα πρέπει κάποιος να παρατηρήσει πως το «νέο» - παλιό σκάνδαλο «ΧΙΟΥΝΤΑΪ - Κιμ Ντάε-γιουνγκ» δεν επαναφέρεται την παρούσα φάση τυχαία... Ιδιαίτερα με βάση τις άκαρπες έως τώρα προσπάθειες των ΗΠΑ να ανακόψουν την πορεία διακορεατικής επαναπροσέγγισης και αλληλεγγύης... Αλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον από ένα σκάνδαλο που θα στιγματίσει το πρόσωπο του απερχόμενου προέδρου (πιστού υποστηρικτή της επαναπροσέγγισης ΛΔ και Ν. Κορέας) λίγες βδομάδες πριν την προγραμματισμένη στις 25 Φλεβάρη ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος (και προερχόμενου απ' την παράταξη «Κόμμα Χιλιετίας» του Κιμ Ντάε Γιουνγκ) Προέδρου Ρο Μου-χγιουν, ο οποίος δηλώνει αταλάντευτα αφοσιωμένος στην πολιτική διακορεατικής αλληλεγγύης και συμφιλίωσης. Η αμερικανική μηχανή προπαγάνδας φαίνεται να κινεί κάποια νήματα με τη «λογική» πως με βάση το «σκάνδαλο ΧΙΟΥΝΤΑΪ» μπορεί να στιγματιστεί «ανέξοδα» στο πρόσωπο του απερχόμενου προέδρου και η πολιτική διακορεατικής προσέγγισης και αλληλεγγύης και συνάμα να «παγιδευτεί» τόσο ο νέος πρόεδρος, όσο και το εντεινόμενο αντι-αμερικανικό ιμπεριαλιστικό κίνημα στη Ν. Κορέα προκειμένου να ευοδωθούν οι ιμπεριαλιστικές διαθέσεις της Ουάσιγκτον στην Κορεατική Χερσόνησο...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Αντίο» στην «απεργία»...

Ανοίγουν σιγά -σιγά όλο και περισσότερα καταστήματα

Associated Press

Ανοίγουν σιγά -σιγά όλο και περισσότερα καταστήματα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Δύσκολο το εγχείρημα των ηγετών της αντιπολίτευσης, που επιδιώκει το έλασσον πια. Εστω τυπικά η «απεργία» να συμπληρώσει το ψυχολογικό χρονικό όριο των δύο μηνών. Ακόμη και οι ιδιωτικές τράπεζες αποφάσισαν να ανοίξουν, με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια, τα μαγαζιά, τα πάντα, εκτός από ένα τμήμα του πετρελαϊκού τομέα, να έχουν επανέλθει σχεδόν στην προ της «απεργίας» λειτουργία τους, διεξάγοντας ένα άλλο αγώνα τώρα: όχι να ανατρέψουν τον Τσάβες, αλλά να αποφύγουν τη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή.

Από τη Δευτέρα, το Χρηματιστήριο του Καράκας λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από δύο περίπου μήνες, σημειώνοντας άνοδο 10%, με την αποστομωτική φράση του προέδρου του, Νέλσον Ορτίς: «Δεν μπορούμε να είμαστε κλειστά για πάντα».

Ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστήμια, τράπεζες, εστιατόρια, και μαγαζιά είναι ανοιχτά, έστω και με περιορισμένο ωράριο τόσο στο Καράκας όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Το Εθνικό Τραπεζιτικό Συμβούλιο και η Ενωση των Τραπεζών της Βενεζουέλας αποφάσισαν στη συνάντησή τους, υπερψηφίζοντας την πρόταση κατά τα δύο τρία της σύνθεσής τους, να επανέλθουν στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας», δήλωσε ο Ιγνάσιο Σαλβατιέρα, πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών, σύμφωνα με το «Reuters», και σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο το τελευταίο σπάσιμο στην αλυσίδα της «αντιπολίτευσης». Ενα σπάσιμο που εκπροσωπεί το 90% της οικονομικής δραστηριότητας της Βενεζουέλας και ουσιαστικά καθιστά ανίκανη αυτή την «αλυσίδα» να καταπνίξει τη «διαδικασία της μπολιβαριανής επανάστασης».

Ουσιαστικά η γιγάντια κινητοποίηση του λαού της Βενεζουέλας για την υπεράσπιση της κυβέρνησης του Κινήματος της 5ης Δημοκρατίας και του προέδρου Ούγο Τσάβες, την επομένη της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που διέταξε την αναστολή του δημοψηφίσματος της 2ας Φλεβάρη για την παραμονή ή όχι του προέδρου Ούγο Τσάβες στην εξουσία, έδωσαν τη χαριστική βολή στην «απεργία» και τις προσπάθειες υπονόμευσης της κυβέρνησης.

Φυσικά η αντιπολίτευση ερίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τους «αγώνες της» για να δικαιωθεί το αίτημά της για άμεση παραίτηση του προέδρου, διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά και πρόωρων εκλογών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο κυνηγός γίνεται θήραμα

ΤΑΜΠΑ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ.--

Αμερικανικό ελικόπτερο τύπου «UH-60 Black Hawk» συνετρίβη χτες κοντά στην αεροπορική βάση του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν, κατά τις πληροφορίες του αμερικανικού στρατού, «θύματα», αν και δεν αποσαφηνίστηκε αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες και ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους.

Ο Τζιμ Ουΐλκινσον, διευθυντής στρατηγικών επικοινωνιών της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στη Φλόριδα, δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες»: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρχαν απώλειες ανάμεσα στους Αμερικανούς που επέβαιναν στο ελικόπτερο όταν αυτό το συμβάν έλαβε χώρα, αλλά δεν έχω λεπτομέρειες. Δε φαίνεται να πρόκειται για εχθρική ενέργεια». Το ελικόπτερο βρισκόταν σε «εκπαιδευτική άσκηση» κατά τον ίδιο. Αμερικανοί αξιωματούχοι συμπλήρωναν μιλώντας στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το συμβάν μοιάζει να ήταν «ατύχημα».

Ομως άλλες πηγές έδιναν πολύ διαφορετική εικόνα, σχετικά με το τι συνέβη. Το «Ρόιτερς» όσο και το «Γαλλικό Πρακτορείο» μετέδιδαν ότι «υπήρξαν πυρά από το έδαφος» εναντίον του «Black Hawk», το οποίο συνήθως έχει δύο πιλότους, δύο μέλη πληρώματος και μπορεί να μεταφέρει 11 άνδρες των ειδικών δυνάμεων (ανάλογα με το ρόλο που καλείται να παίξει, αφού πρόκειται για σκάφος «πολλαπλών αποστολών»). Στην περιοχή αυτή, εξάλλου, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κατά «αγνώστων μαχητών», που φέρονται να είναι πιστοί στον Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.

Επτά Γερμανοί στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί σε ανάλογο δυστύχημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2002, ενώ στις 22 Δεκέμβρη είχε σημειωθεί η τελευταία επίσημα καταγραμμένη αμερικανική απώλεια (ο λοχίας Στίβεν Τσέκο της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας), σε μάχη κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιχειρήσεων κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Πολύνεκρη έκρηξη σε φαρμακοβιομηχανία

ΚΙΝΣΤΟΝ, πολιτεία της ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ.--

Τουλάχιστον, 3 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, 7 αγνοούνται και δεκάδες τραυματίστηκαν από έκρηξη και πυρκαγιά που ξέσπασε στη φαρμακοβιομηχανία West Pharmaceutical, στο Κίνστον της Βόρειας Καρολίνας. Ολοι οι τραυματίες, μερικοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, φέρουν εγκαύματα β΄ βαθμού.

Αρκετές ώρες μετά την έκρηξη, δεκάδες πυροσβέστες έδιναν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε, ενώ την ίδια στιγμή οι έρευνες για τα αίτια που - παραμένουν άγνωστα - προκάλεσαν την έκρηξη και την πυρκαγιά συνεχίζονται, αφού οι αρχικές πληροφορίες ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τη συντριβή ενός αεροπλάνου πάνω στη φαρμακοβιομηχανία διαψεύδονται. Την ώρα της έκρηξης και της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, βρίσκονταν εκεί 150 εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων σχεδόν εκτινάχτηκαν από το ωστικό κύμα.

Από την ισχυρότατη έκρηξη στο εργοστάσιο που παράγει σήριγγες και πλαστικά ιατρικά είδη προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια σε ακτίνα 800 μέτρων, ενώ για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας του πυκνού καπνού, εκκενώθηκε όλη η περιοχή γύρω από τη φαρμακοβιομηχανία σε ακτίνα ενός μιλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ