Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο κυνηγός γίνεται θήραμα

ΤΑΜΠΑ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ.--

Αμερικανικό ελικόπτερο τύπου «UH-60 Black Hawk» συνετρίβη χτες κοντά στην αεροπορική βάση του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν, κατά τις πληροφορίες του αμερικανικού στρατού, «θύματα», αν και δεν αποσαφηνίστηκε αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες και ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους.

Ο Τζιμ Ουΐλκινσον, διευθυντής στρατηγικών επικοινωνιών της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στη Φλόριδα, δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες»: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρχαν απώλειες ανάμεσα στους Αμερικανούς που επέβαιναν στο ελικόπτερο όταν αυτό το συμβάν έλαβε χώρα, αλλά δεν έχω λεπτομέρειες. Δε φαίνεται να πρόκειται για εχθρική ενέργεια». Το ελικόπτερο βρισκόταν σε «εκπαιδευτική άσκηση» κατά τον ίδιο. Αμερικανοί αξιωματούχοι συμπλήρωναν μιλώντας στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το συμβάν μοιάζει να ήταν «ατύχημα».

Ομως άλλες πηγές έδιναν πολύ διαφορετική εικόνα, σχετικά με το τι συνέβη. Το «Ρόιτερς» όσο και το «Γαλλικό Πρακτορείο» μετέδιδαν ότι «υπήρξαν πυρά από το έδαφος» εναντίον του «Black Hawk», το οποίο συνήθως έχει δύο πιλότους, δύο μέλη πληρώματος και μπορεί να μεταφέρει 11 άνδρες των ειδικών δυνάμεων (ανάλογα με το ρόλο που καλείται να παίξει, αφού πρόκειται για σκάφος «πολλαπλών αποστολών»). Στην περιοχή αυτή, εξάλλου, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κατά «αγνώστων μαχητών», που φέρονται να είναι πιστοί στον Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.

Επτά Γερμανοί στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί σε ανάλογο δυστύχημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2002, ενώ στις 22 Δεκέμβρη είχε σημειωθεί η τελευταία επίσημα καταγραμμένη αμερικανική απώλεια (ο λοχίας Στίβεν Τσέκο της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας), σε μάχη κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιχειρήσεων κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ