ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
Σελ. /32
Αναπτυξιακά τα ... ΝΑΤΟικά λιμάνια
  • Πρωτοφανής ο ισχυρισμός του υφυπουργού Αμυνας στη Βουλή
  • «Οπου πατάει το πόδι του ΝΑΤΟ μαραίνεται και το χορτάρι», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Αναπτυξιακά (!) είναι τα ΝΑΤΟικά έργα στην Ελλάδα τα οποία χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για το μακέλεμα διάφορων λαών όπου Γης. Αυτό ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας, Λ. Αποστολίδης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη για την εκ κρυπτώ διαδικασία κατασκευής στρατιωτικού ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο της Καβάλας.

Ο υφυπουργός είπε πως τέτοια έργα «θα πρέπει να τα ζητάμε να γίνονται» γιατί αναβαθμίζεται η περιοχή και οικονομικά και κοινωνικά και έτσι μένει ο κόσμος στον τόπο του. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία μυστικότητα στη διαδικασία κατασκευής αφού η σχετική συζήτηση γίνεται εδώ και τρία χρόνια, ενώ πριν από πέντε μήνες προκηρύχτηκε δημόσιος διεθνής διαγωνισμός. Κατά τον Λ. Αποστολίδη, το λιμάνι δε θα είναι ναύσταθμος ούτε ναυτική βάση και, άρα, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «ορμητήριο», ενώ για το κόστος του είπε ότι θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ΝΑΤΟ. Ανέφερε δε ότι η λειτουργία αυτού του ΝΑΤΟικού λιμανιού θα αναβαθμίσει τα εμπορικά λιμάνια της περιοχής, ενώ και στο ίδιο θα υπάρχει χώρος για ελλιμενισμό μικρών ψαράδικων και θα λειτουργεί και ως εμπορικό.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι υπήρξε μυστικότητα και επαφές στρατιωτικών και ο λαός της Καβάλας πληροφορήθηκε το θέμα από τον τοπικό Τύπο. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του χώρου, είπε, καθώς θα χρησιμοποιείται για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ προκειμένου να ελέγχονται οι λαοί της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. «Η Ελλάδα, τόνισε, συμμετέχει συνειδητά στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ που θέλει να θέσει υπό καλύτερο έλεγχο όλες αυτές τις περιοχές μετά από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και μετά τις ανατροπές που συνέβησαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Ο βουλευτής σημείωσε ότι από το 1991 υπήρχαν σχέδια για ένα μικρό εμπορικό λιμάνι αλλά τα νέα σχέδια πλέον μιλούν για έναν μεγάλο ναύσταθμο, αγκυροβόλιο πολεμικών πλοίων. «Ο λαός, είπε, είναι αντίθετος σε αυτά τα σχέδια και έχουν γίνει συσκέψεις μαζικών φορέων. Η αντίθεση αυτή θα μεγαλώσει γιατί μιλάτε για 13 εκατομμύρια που θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ίδια στιγμή που το έργο του εμπορικού λιμανιού στη Νέα Καρβάλη είναι ημιτελές». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το λιμάνι που γίνεται δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα αλλά στρατιωτικό. «Γνωρίζουμε ότι όπου πατάει το πόδι του ο στρατός και ο στόλος του ΝΑΤΟ εκεί μαραίνεται και το χορτάρι», κατέληξε ο κομμουνιστής βουλευτής.

Σοβαρά προβλήματα με τη μεταστέγαση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Στα προβλήματα που απορρέουν από την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να μεταστεγάσει τις υπηρεσίες του υπουργείου στις παλιές αποθήκες του ΚΕΡΑΝΗ στον Ελαιώνα αναφέρεται Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι το πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υπαρκτό, αλλά η συγκεκριμένη «λύση», όχι μόνο προκαλεί σοβαρή αναστάτωση στους εργαζόμενους του υπουργείου και στους πολίτες που απευθύνονται σε αυτό, αλλά είναι και προβληματική σε σχέση με τη χρηματοδότηση και τους τρόπους που ακολουθούνται για αυτήν.

Αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα, τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών που απευθύνονται στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επέλεξε να αγοράσει μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) το ηλικίας 70 ετών κτίριο των αποθηκών του ΚΕΡΑΝΗ στον Ελαιώνα, το οποίο βρίσκεται μακριά από κάθε μέσο σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός, ΜΕΤΡΟ). Η πρόσβαση στο ΥΠΕΧΩΔΕ σήμερα εξυπηρετείται από τέσσερις σταθμούς του ΜΕΤΡΟ (από το σταθμό Μέγαρο Μουσικής μέχρι το σταθμό Κατεχάκη). Ετσι η πρόσβαση σ' αυτές είναι εύκολη και χωρίς την υποχρέωση χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων τους, τόσο για τους εργαζόμενους του υπουργείου, όσο και για τους πολίτες που απευθύνονται σ' αυτό.

Είναι έωλο - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - το επιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας.

Υπογραμμίζουν επίσης πως είναι αβάσιμο και το άλλο επιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι με την επιλογή της θα εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ:

  • Είναι νόμιμη η χρηματοδότηση της αγοράς και μετασκευής των αποθηκών του ΚΕΡΑΝΗ από το ΕΤΕΡΠΣ;
  • Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού του συγκεκριμένου έργου από 11 σε 17,5 δισ. δρχ;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την επιλογή της και να αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ σε χώρο και κτίριο που να εξυπηρετεί την εύκολη πρόσβαση των πολιτών που απευθύνονται σ' αυτό, καθώς και των εργαζομένων στο υπουργείο;

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της λειτουργίας του κτιρίου των αποθηκών του ΚΕΡΑΝΗ στον Ελαιώνα για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η ώρα των ευτυχισμένων

Ευτυχισμένοι οι φασίστες όπου κι αν βρίσκονται. Γιατί η σκόνη του Αδόλφου εκτοξεύεται μέσα από το στόμα του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. «Οταν αρχίζεις έναν πόλεμο, αυτό που μετράει δεν είναι το δίκιο, αλλά η νίκη», έλεγε ο Φίρερ και συνέχιζε, την άνοιξη του 1942: «Τα ανατολικά εδάφη θα γίνουν για μας ό,τι ήταν η Ινδία για την Αγγλία. Κι αν δεν πάρω τα πετρέλαια από το Μαϊκόπ και το Γκρόζνι, πρέπει να σταματήσω αυτόν τον πόλεμο». Φεβρουάριος του 2003: ακριβώς τα ίδια πράγματα γίνονται για το Ιράκ. Ακόμα και ο θεωρητικός του πολέμου Κλαούζεβιτς θα έμενε άφωνος με την επανάληψη.

Ευτυχισμένοι οι μικροαστοί. Ανάμεσα στα σοκολατάκια, στον καναπέ και την τηλεόραση, έχουν πάντα ένα απόφθεγμα για ό,τι συμβαίνει, ακόμα και για τον πόλεμο που ετοιμάζεται στο Ιράκ.

Ευτυχισμένοι ορισμένοι δημοσιογράφοι, διότι δε γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί όχι μόνο η δεξιά αλλά και το είναι τους. Γράφοντας με ανοιχτές τις τσέπες αντί για τα μάτια τους, σε τσέπες μέσα κατοικούν, σε τσέπες μέσα κρύβονται.

Ευτυχισμένοι οι Ισραηλινοί, γιατί πρώτη φορά ένα έθνος πέτυχε μια γενοκτονία μέσα στο άπλετο φως των πολιτισμένων κρατών.

Ευτυχισμένα το παγόνια του Συνασπισμού μέσα στην ασυλία τους. Επιτέλους, κατάλαβαν το νόημα της ζωής: το ζήτημα είναι να φαίνεσαι και όχι να είσαι.

Ευτυχισμένοι οι διανοούμενοι που γυρνούν με κείμενα πληρωτέα άμα τη εμφανίσει. Πουλώντας την ψυχή τους με δόσεις, είναι αναγκασμένοι να στοιχίζονται μπροστά σε κάθε Κοσκωτά, μπροστά σε κάθε Αγγελοπούλου.

Ευτυχισμένοι οι χουντικοί που μπαίνουν και βγαίνουν όποτε θέλουν στο δημόσιο βίο και βρωμίζουν τα πάντα, για πάντα, με την παρουσία τους. Ο ένας βασάνιζε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ κρατούμενους ντυμένος τη στολή του πατέρα του, που ήταν παπάς. Ο άλλος εκβίαζε ό,τι έβρισκε κι ό,τι δεν έβρισκε μπροστά του. Δύο θλιβεροί που γυάλιζαν μέσα στη γεροντοκόρη Δημοκρατία μας σαν ένα αστείο που καμιά φορά όμως πρέπει να το παίρνεις σοβαρά.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΑΣΥΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Με φανερή ψηφοφορία η απόφαση

Πρόταση του προέδρου της Βουλής προς τα πολιτικά κόμματα

Με φανερή ψηφοφορία και όχι μυστική θα αποφασίζεται πλέον η άρση της ασυλίας των βουλευτών, εάν τα κόμματα συμφωνήσουν με τη σχετική πρόταση που έκανε χτες στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο Απ. Κακλαμάνης.

Σύμφωνα με την πρόταση, που θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αναθεώρησης του κανονισμού της Βουλής, θα συσταθεί μία υποεπιτροπή της σχετικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης που ασχολείται με τις ασυλίες, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των κομμάτων και έναν αντιπρόεδρο της Βουλής. Η υποεπιτροπή αυτή θα εξετάζει κάθε φορά εάν τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η άρση εμπίπτουν στην πολιτική δράση του κάθε βουλευτή ή είναι άσχετα με αυτήν και εάν η άρση της ασυλίας επηρεάζει τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κάθε κόμματος. Στη συνέχεια η πρόταση αυτή με το χαρακτηρισμό του κάθε αδικήματος θα πηγαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ή με έγερση των βουλευτών ή με ονομαστική ψηφοφορία θα αποφασίζει ή όχι για την άρση της ασυλίας. Ο Απ. Κακλαμάνης είπε ότι σκοπός της νέας ρύθμισης είναι να μην υπάρχει ατιμωρησία για ζητήματα άσχετα με την πολιτική δράση των βουλευτών και σύμφωνα με πληροφορίες τα κόμματα επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Ιδρύεται «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας»

Ομόφωνα ψηφίστηκε χτες στη Βουλή πρόταση νόμου βουλευτών, σύμφωνα με την οποία ιδρύεται «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας», με έδρα το Μεσολόγγι.

Σκοπός της Ακαδημίας είναι «η μελέτη και έρευνα του φαινομένου της Ελευθερίας, από θεσμικής, φιλοσοφικής, ιστορικής, επιστημολογικής, κοινωνικής και κάθε άλλης πλευράς».

Για το σκοπό της Ακαδημίας, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου, θα ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Μεσολογγίου η παραχώρηση του κτιρίου του νοσοκομείου, το οποίο είναι νεοκλασικό και βρίσκεται δίπλα στον Κήπο των Ηρώων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ