ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Ο αγώνας τους, μας αφορά όλους

Συντονισμένοι πλήρως μεταξύ τους και συσπειρωμένοι γύρω από τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα, την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού συνεχίζουν μαζικά, δυναμικά, αποφασιστικά και επιστρατεύοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις, τον αγώνα που ξεκίνησαν από τις 14 Γενάρη ενάντια στο νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η αγωνιστική στάση των σπουδαστών δίνει ώθηση συνολικά στους ναυτεργατικούς αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6 Φλεβάρη «κατεβαίνουν» σε 24ωρη απεργία οι ναυτεργάτες όλων των πορθμειακών γραμμών της χώρας και ότι συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα των ανέργων ναυτεργατών οι οποίοι από τις 5 Φλεβάρη, όπως αποφασίστηκε, θα δίνουν το αγωνιστικό τους «παρών» με απανωτές κινητοποιήσεις.

Χτες το πρωί στην πλατεία Κοραή συγκεντρώθηκαν σπουδαστές από την Ακαδημία Ασπροπύργου, αντιπροσωπείες των Συλλόγων τους από τις Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης, των Οινουσσών, ενώ δεκάδες ήταν οι σπουδαστές από την Ακαδημία της Χίου. Ολοι μαζί συγκροτημένα, πήγαν στην ΠΕΜΕΝ κατακλύζοντας την αίθουσα συνελεύσεών της για να καθορίσουν το επόμενο αγωνιστικό τους πρόγραμμα. Αποφάσισαν ότι, σήμερα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης: «Πάμε όλοι στον Ασπρόπυργο, να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους μας, να τους δυναμώσουμε. Είμαστε ενωμένοι. Εμείς θα νικήσουμε». Αποφάσισαν επίσης ότι συνεχίζουν ακόμα πιο δυναμικά με αποχή και καταλήψεις. Και απευθυνόμενοι στους εφοπλιστές τονίζουν: «Οτι εμείς θα γίνουμε φτηνοί ναυτεργάτες για να βγάζουν οι εφοπλιστές 10 βαπόρια το χρόνο, ότι θα είμαστε μισοαμόρφωτοι, μισοειδικευμένοι με μισό μεροκάματο και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, να το ξεχάσουν».

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο του ΥΕΝ για τη ναυτική εκπαίδευση εντάσσεται στις συνολικές αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται σε βάρος των εργασιακών σχέσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το κεφάλαιο. Κατήγγειλε την ενεργοποίηση των τρομοκρατικών, κατασταλτικών μηχανισμών από το ΥΕΝ και τους εφοπλιστές στις σχολές, αλλά και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ η οποία με την τακτική της γίνεται γέφυρα για να περάσει το νομοσχέδιο. Και υπογράμμισε: «Οι εφοπλιστές, το έχει δείξει η ίδια η ζωή, η μακρόχρονη ιστορία της ΠΕΜΕΝ, δεν είναι ανίκητοι. Μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας, μπορεί αυτός ο αγώνας να έχει θετικά αποτελέσματα».

Στις 6 το απόγευμα ακολούθησε σύσκεψη στην ΠΕΜΕΝ με τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων των Ακαδημιών για την ακόμα καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να κτιστούν άμεσα Εργατικές Κατοικίες

Αν και οι εργαζόμενοι της Λάρισας έχουν τις μεγαλύτερες στεγαστικές ανάγκες σε επίπεδο Θεσσαλίας - το επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, (ΟΕΚ) - εντούτοις, τα τελευταία πέντε χρόνια δεν «τρέχει» κανένα στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ στο νομό! Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και την οφθαλμοφανή αδικία καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση απομυζά τον ΟΕΚ για να χτίσει το Ολυμπιακό Χωριό κι έχει εγκαταλείψει την επαρχία, με αποτέλεσμα στη Λάρισα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα κατοικίας, καθώς διπλασιάστηκαν οι τιμές αγοράς διαμερισμάτων - τα δάνεια κατοικίας δεν καλύπτουν ούτε τη μισή αξία και γι' αυτό η απορρόφησή τους φτάνει μόνο στο 16% - ενώ τα ενοίκια εκτινάχτηκαν στα ύψη.

Το ΕΚΛ επισημαίνει ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα στη Λάρισα η ανέγερση νέων Εργατικών Κατοικιών - οι τελευταίες παραδόθηκαν το 1998 - για την άμβλυνση των τεράστιων αναγκών σε στέγη και, σε υπόμνημά του προς το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΕΚ, κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας: Αμεση έναρξη κατασκευής 300 Εργατικών Κατοικών στο οικόπεδο του ΟΕΚ στη Γιάννουλη. Ανέγερση Εργατικών Κατοικιών στα οικόπεδα των περιοχών Αγίου Θωμά και Τούμπας. Αγορά από τον Οργανισμό κι άλλων οικοπέδων στην πόλη της Λάρισας και σε άλλες περιοχές του νομού.

Απεργία για τις απολύσεις

Με 24ωρη απεργία απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι στη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ την ανάκληση των 4 νέων απολύσεων. Συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του εργοστασίου, την ώρα που γινόταν η Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Με πανό και με προκηρύξεις, πρόβαλαν μαχητικά το αίτημά τους για την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, το σταμάτημα των απολύσεων και τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης.

Δεν τους δίνουν το επίδομα

Καθολική ήταν χτες η συμμετοχή των εργαζόμενων στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε ο Σύλλογός τους.

Οι εργαζόμενοι ζητούν τη χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ που χορηγείται στους άλλους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, καθώς επίσης να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Κανονισμού λειτουργίας των υπηρεσιών του ΔΣΑ, που εκκρεμεί από το 1989. Κατηγορούν το προεδρείο του ΔΣΑ, γιατί ενώ ο Σύλλογός τους έχει θέσει τα αιτήματα από το Μάη του 2002, ο πρόεδρος Δ. Παξινός ακολουθεί παρελκυστική τακτική. Με διάφορες προφάσεις δεν έβαζε το θέμα στις συνεδριάσεις του ΔΣ, παρόλο που μέλη του - μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος της «ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι» Β. Δημόπουλος έχουν ταχθεί υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος των εργαζομένων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Υπάρχουμε για να σας υπηρετούμε

Στο Λονδίνο, στην Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (ΚΟΜΙΤΙ), βρίσκεται σήμερα για να ανακοινώσει τα νέα προνόμια για τους εφοπλιστές ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης. Από τη γραπτή ομιλία του προκύπτει ότι: προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση «θα είναι οι πολιτικές παροχής κινήτρων» προς τους εφοπλιστές! «Η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, με δέσμη μέτρων τα οποία θα εξυπηρετούν τα μακροχρόνια συμφέροντά της»!

Για πρώτη φορά ο υπουργός παραδέχεται σήμερα απροκάλυπτα ότι το Λιμενικό Σώμα υπάρχει για να υπηρετεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Στο κείμενο της ομιλίας του αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θα προχωρήσουμε και σε μία περαιτέρω αναδιάρθρωση της δομής και λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος, ώστε να παρέχει εξειδικευμένες κατά κατηγορία νηολογίου και εταιρία υπηρεσίες»!

Η «δέσμη μέτρων» που προαναγγέλλει θα περιέχει παραπέρα μείωση των ήδη προκλητικά χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, με ό,τι σημαίνει αυτό για το Ταμείο και αποδεκατισμό των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για ισχυρότερο Συνδικάτο Οικοδόμων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καλεί τους οικοδόμους να δώσουν μαζικά το «παρών» στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 2 του Φλεβάρη, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, ενόψει των εκλογών που έχει προγραμματιστεί να γίνουν από τις 12 μέχρι και τις 20 του Φλεβάρη. Σε μια περίοδο που οξύνονται τα προβλήματα των εργαζόμενων και του συνδικαλιστικού κινήματος, που, κάτω από την επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου μπαίνουν στο στόχαστρο βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα της εργατικής τάξης, η διοίκηση του Συνδικάτου βλέπει τις εκλογές σαν μια συλλογική, συνειδητή προσπάθεια για συνδικάτο μαζικό, αποτελεσματικό στον αγώνα, κοντά στα προβλήματα των οικοδόμων, για την υπεράσπιση των εργασιακών δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου.

Είναι γνωστό ότι ο κλάδος των οικοδόμων είναι ένα αγωνιστικό κομμάτι της εργατικής τάξης που έχει δώσει και δίνει καθημερινά σοβαρούς ταξικούς αγώνες, την ίδια στιγμή είναι το τμήμα της εργατικής τάξης που βιώνει την οξυμένη εργοδοτική εκμετάλλευση και αυθαιρεσία και προσφέρει στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους τα περισσότερα θύματα θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι ταξικές δυνάμεις που βρίσκονται επικεφαλής του συνδικάτου, καλούν όλα τα μέλη να στείλουν, με τη συμμετοχή και την ψήφο τους στις εκλογές, μηνύματα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ και αντίθεσης και καταδίκης της γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής ελίτ των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ, «που κερδίζει», όπως τονίζει η διακήρυξη του Συνδικάτου, «χρήματα και πολιτικό μέλλον από το ξεπούλημα των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης».

Καταφεύγει σε απεργοσπάστες

Απεργοσπαστικό μηχανισμό επιστράτευσε η πολυεθνική «Lafarge», ιδιοκτήτρια της «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην Τσιμέντα Χαλκίδας), προκειμένου να σπάσει την επί 52 μέρες απεργία των ιδιοκτητών - οδηγών σιλοφόρων οχημάτων, που απαιτούν την απόσυρση των δικαστικών διώξεων και των καταγγελιών συμβάσεων κατά συναδέλφων τους, από την εταιρία. Βοηθό σ' αυτή την προσπάθεια η εταιρία βρήκε την Ελληνική Αστυνομία, καθώς προχτές το πρωί 9 σιλοφόρα με οδηγούς απεργοσπάστες από το Κέντρο Διανομής της Δραπετσώνας, συνοδευόμενα από μεγάλη αστυνομική δύναμη (ΜΑΤ και κλούβες με αστυνομικούς) πήγαν για φόρτωση στο εργοστάσιο της Χαλκίδας. Η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε και χτες. Για το θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Σπ. Στριφτάρης και Τάκης Τσιόγκας κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή.

Απόλυση στο «Αλτερ»

Απολύθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ» ο δημοσιογράφος Θ. Παπαδής. Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει ως παράνομη και καταχρηστική την απόλυση, καθώς και το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος εκδιώχθηκε από τα γραφεία της σύνταξης και από το κτίριο του σταθμού, από άνθρωπο της ασφάλειας της επιχείρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ