Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Ο αγώνας τους, μας αφορά όλους

Συντονισμένοι πλήρως μεταξύ τους και συσπειρωμένοι γύρω από τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα, την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού συνεχίζουν μαζικά, δυναμικά, αποφασιστικά και επιστρατεύοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις, τον αγώνα που ξεκίνησαν από τις 14 Γενάρη ενάντια στο νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η αγωνιστική στάση των σπουδαστών δίνει ώθηση συνολικά στους ναυτεργατικούς αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6 Φλεβάρη «κατεβαίνουν» σε 24ωρη απεργία οι ναυτεργάτες όλων των πορθμειακών γραμμών της χώρας και ότι συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα των ανέργων ναυτεργατών οι οποίοι από τις 5 Φλεβάρη, όπως αποφασίστηκε, θα δίνουν το αγωνιστικό τους «παρών» με απανωτές κινητοποιήσεις.

Χτες το πρωί στην πλατεία Κοραή συγκεντρώθηκαν σπουδαστές από την Ακαδημία Ασπροπύργου, αντιπροσωπείες των Συλλόγων τους από τις Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης, των Οινουσσών, ενώ δεκάδες ήταν οι σπουδαστές από την Ακαδημία της Χίου. Ολοι μαζί συγκροτημένα, πήγαν στην ΠΕΜΕΝ κατακλύζοντας την αίθουσα συνελεύσεών της για να καθορίσουν το επόμενο αγωνιστικό τους πρόγραμμα. Αποφάσισαν ότι, σήμερα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης: «Πάμε όλοι στον Ασπρόπυργο, να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους μας, να τους δυναμώσουμε. Είμαστε ενωμένοι. Εμείς θα νικήσουμε». Αποφάσισαν επίσης ότι συνεχίζουν ακόμα πιο δυναμικά με αποχή και καταλήψεις. Και απευθυνόμενοι στους εφοπλιστές τονίζουν: «Οτι εμείς θα γίνουμε φτηνοί ναυτεργάτες για να βγάζουν οι εφοπλιστές 10 βαπόρια το χρόνο, ότι θα είμαστε μισοαμόρφωτοι, μισοειδικευμένοι με μισό μεροκάματο και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, να το ξεχάσουν».

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο του ΥΕΝ για τη ναυτική εκπαίδευση εντάσσεται στις συνολικές αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται σε βάρος των εργασιακών σχέσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το κεφάλαιο. Κατήγγειλε την ενεργοποίηση των τρομοκρατικών, κατασταλτικών μηχανισμών από το ΥΕΝ και τους εφοπλιστές στις σχολές, αλλά και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ η οποία με την τακτική της γίνεται γέφυρα για να περάσει το νομοσχέδιο. Και υπογράμμισε: «Οι εφοπλιστές, το έχει δείξει η ίδια η ζωή, η μακρόχρονη ιστορία της ΠΕΜΕΝ, δεν είναι ανίκητοι. Μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας, μπορεί αυτός ο αγώνας να έχει θετικά αποτελέσματα».

Στις 6 το απόγευμα ακολούθησε σύσκεψη στην ΠΕΜΕΝ με τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων των Ακαδημιών για την ακόμα καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ