ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και επίσημα «Ευρώπη δύο ταχυτήτων»

Σε ισχύ από σήμερα η Συνθήκη της Νίκαιας, με την οποία καταργείται η αρχή της ομοφωνίας και καθιερώνεται η ειδική πλειοψηφία στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η κατάργηση της ομοφωνίας και η μερική επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων σε μια σειρά από τομείς και η αναστάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο Υπουργών προς όφελος των μεγαλυτέρων πληθυσμιακά χωρών, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Συνθήκης της Νίκαιας που τίθεται σήμερα σε ισχύ.

Η Συνθήκη της Νίκαιας, που διασφαλίζει τη λειτουργία της διευρυμένης ΕΕ των «25», τίθεται σε εφαρμογή την 1η Φεβρουαρίου μετά τη σχετική συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη γαλλική πόλη της Κυανής Ακτής το Δεκέμβρη του 2000. Η συμφωνία προέβλεπε τη θέση σε εφαρμογή της Συνθήκης της Νίκαιας δύο μήνες μετά την κοινοποίηση στα θεσμικά όργανα της Ενωσης του αποτελέσματος του τελευταίου δημοψηφίσματος, που πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία για την έγκριση της Συνθήκης στα τέλη Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη λήψη των κοινοτικών αποφάσεων προβλέπεται η επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας σε 27 τομείς, οι σημαντικότεροι των οποίων αφορούν διατάξεις για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, τη δικαστική συνεργασία, τη σύναψη διεθνών συμφωνιών στο εμπόριο, τις υπηρεσίες και τα πνευματικά δικαιώματα, τη βιομηχανική πολιτική, την οικονομική συνεργασία με τρίτες χώρες και το καθεστώς των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία θα τροποποιηθεί από την 1η Νοεμβρίου 2004 με την ένταξη των 10 νέων χωρών - μελών και θα ορίζεται σε 232 ψήφους σε σύνολο 321. Η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα διαθέτουν από 29 ψήφους στο Συμβούλιο, η Ισπανία και η Πολωνία από 27, η Ολλανδία 13, η Ελλάδα, η Τσεχία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία από 12, η Σουηδία και η Αυστρία από 10, η Σλοβακία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία από 7, η Λετονία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο από 4 και η Μάλτα 3 ψήφους. Η αναστέλλουσα μειοψηφία καθορίζεται στις 91 ψήφους, κάτι που σημαίνει ότι τρεις «μεγάλες» και μια «μικρή» χώρα μπορούν να παρεμποδίσουν τη λήψη μιας απόφασης. Σήμερα για να συμβεί αυτό απαιτούνται δύο «μεγάλες» και δυο «μικρές» χώρες. Για να εγκριθεί πάντως μια απόφαση θα πρέπει, εφόσον το ζητήσει κάποιο κράτος - μέλος, να συγκεντρώνει κατ' ελάχιστον και το 62% του πληθυσμού της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπεται η εκλογή 732 μελών στις εκλογές του Ιούνη του 2004. Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η νέα θητεία της οποίας θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου 2004, προβλέπεται ότι κάθε ένα από τα 25 κράτη - μέλη θα διαθέτει από έναν επίτροπο. Οι επίτροποι των νέων χωρών θα αναλάβουν πάντως τα καθήκοντά τους την 1η Μαΐου 2004 οπότε ολοκληρώνεται η διεύρυνση. Η Συνθήκη της Νίκαιας προβλέπει ακόμη την προώθηση της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ κρατών - μελών, η οποία προϋποθέτει τη συμμετοχή οκτώ εταίρων στη σημερινή ΕΕ των «15». Μετά τη διεύρυνση η λήψη κοινοτικής πρωτοβουλίας με ενισχυμένη συνεργασία θα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ένα τρίτου των χωρών - μελών. Ετσι, στην ΕΕ των 27 χωρών, εννέα χώρες - μέλη θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να προχωρήσουν σε ενισχυμένες συνεργασίες.

Καθυστερεί η χορήγηση τηλεοπτικής συχνότητας στη Βουλή
  • Παρά τη συνταγματική πρόβλεψη, η κυβέρνηση επικαλείται έλλειψη συχνοτήτων
  • Α. Τζέκης: Πρέπει ο λαός να βλέπει και να κρίνει τις θέσεις βουλευτών και κομμάτων

Τη σκόπιμη κωλυσιεργία της κυβέρνησης για τη χορήγηση ελεύθερης συχνότητας, προκειμένου να μεταδίδονται τηλεοπτικά οι εργασίες της Βουλής κατήγγειλαν χτες βουλευτές όλων των κομμάτων, με αφορμή σχετική Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ.

Η πρόβλεψη για τη χορήγηση της συχνότητας υπάρχει στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, αλλά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια.

Στη χτεσινή συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει στη διάθεση συχνότητας στη Βουλή την ίδια στιγμή που διάφοροι ιδιώτες αυθαίρετα καταπατούν συχνότητες, οι οποίες αποτελούν δημόσιο αγαθό. Αναρωτήθηκε για το ποιους φοβάται η κυβέρνηση και στερεί από τη Βουλή αυτήν τη δυνατότητα και κατέκρινε την τηλεόραση και ειδικά την κρατική για άνιση προβολή των θέσεων των κομμάτων. Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι ορισμένες ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης του θυμίζουν τον Παττακό.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή το σχετικό νόμο για τη χορήγηση της συχνότητας, προκειμένου ο ελληνικός λαός να βλέπει και να κρίνει τις θέσεις βουλευτών, αλλά και πολιτικών κομμάτων.

Αναφερόμενος στο γενικότερο θέμα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ τόνισε ότι σε αυτά δεν εμφανίζονται οι θέσεις όλων των κομμάτων και ειδικά στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Το ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα άδειες, είπε, βολεύει και την κυβέρνηση που κρατάει στο χέρι τους καναλάρχες, αλλά και τους τελευταίους που μπορούν, μέσω των σταθμών, να παρεμβαίνουν και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κάθε είδους επιχειρήσεών τους.

Για τη σημερινή κατάσταση, είπε ο Α.Τζέκης, ευθύνες έχει και η ΝΔ που το 1990-'93 πρωτοστατούσε στην είσοδο των ιδιωτών, ισχυριζόμενη ότι έτσι θα αναβαθμιστεί η τηλεόραση. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ξαναδεί με ποια δεδομένα θα κάνει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και ζήτησε σε αυτή τη διαδικασία να έχουν λόγο οι κοινωνικοί φορείς, αλλά και τα πολιτικά κόμματα. Αναφέρθηκε και στον «902», υπενθυμίζοντας ότι παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα καλύπτει με σοβαρότητα τα σημαντικά θέματα του τόπου, αλλά και το έργο της Βουλής σε εβδομαδιαία βάση.

Ο υπουργός Τύπου Χ. Πρωτόπαππας, στην απάντησή του, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση μη χορήγησης της συχνότητας, αλλά η καθυστέρηση οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους, αφού υπάρχει έλλειψη συχνοτήτων. Η ΕΡΤ, είπε, δε διαθέτει αυτή τη στιγμή πανελλαδική συχνότητα, για να την παραχωρήσει στη Βουλή. Θα υπάρξει, είπε, λύση εάν προχωρήσει το δορυφορικό άνοιγμα της ΕΡΤ και ελευθερωθούν συχνότητες ή εάν οι πανελλαδικές άδειες μειωθούν σε πέντε αντί για έξι και η μία παραχωρηθεί στη Βουλή.

Εκδηλώσεις του Ελληνοκουβανικού

- Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους του κουβανικού λαού στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευσή του, που γίνεται αύριο, Κυριακή 2.2.2003 και ώρα 11 το πρωί, στην αίθουσα του ΕΚ Θεσσαλονίκης. Σύνθημα όλων, να σταματήσει ο αποκλεισμός της Κούβας.

- Αύριο Κυριακή, 2 Φλεβάρη, στις 10.30 το πρωί, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1 πλ. Κάνιγγος, εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 44 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας, Χόρχε Κεσάδα.

Προ ημερησίας για το κράτος και τα σκάνδαλα

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση θα γίνει στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη για «τη λειτουργία του κράτους και τα σκάνδαλα». Η συζήτηση, που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα αρχίσει στις 6.30 μ.μ. και θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ.

Η πίτα της ΕΔΥΕΘ

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, οργανώνει σήμερα, Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (είσοδος από την οδό Πλούτωνος). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για προσκλήσεις στη Γραμματεία της ΕΔΥΕΘ, καθώς και στις τοπικές επιτροπές ειρήνης.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 «Το βήμα της Βουλής». Θέμα «Κοινοβουλευτικός έλεγχος και ψηφοφορία άρσης της ασυλίας των βουλευτών». Επιμέλεια - παρουσίαση Ζωή Κούλια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ