ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»
Προώθηση της ευελιξίας μέσα από την Αυτοδιοίκηση

Απασχόληση και «τοπική ανάπτυξη», ενίσχυση της περιφέρειας, εμπλοκή των δήμων και των κοινοτήτων σε δραστηριότητες που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο το «νέο περιβάλλον Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Οι παραπάνω όροι αντανακλούν την κεντρική επιλογή της ΕΕ οι δήμοι να γίνουν φορείς μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής και με το πρόσχημα της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης, να εξυπηρετούν με ακόμη καλύτερο τρόπο τους βασικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην «Ευρώπη των 25».

Ολοι οι «υψηλοί» ομιλητές στη χτεσινή ημερίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας για το «ρόλο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις νέες πολιτικές για την απασχόληση και την ανάπτυξη», συνέκλιναν στην ανάγκη οι δήμοι να αναλάβουν το βάρος υλοποίησης αυτής της πολιτικής, να λειτουργήσουν ως πολιτικοί ιμάντες, με «όπλα» προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιβάλλουν την «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις και μετατρέπουν ακόμα περισσότερο τους ΟΤΑ σε επιχειρήσεις οι οποίες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες αρμοδιότητες - ευθύνες του κράτους.

Κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον «οικονομικής στενότητας», που περιορίζει τις χρηματοδοτήσεις προετοιμάζοντας το έδαφος ώστε όλα τα βάρη να περάσουν στους εργαζόμενους, που φορολογούνται ήδη σκληρά.

Η κοινοτική Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου ήταν σαφής: Στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η τάση είναι η αποκέντρωση. Εθνικές πολιτικές θα αφαιρεθούν από τις κυβερνήσεις και θα περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που με τη σειρά της θα διευρύνει το ρόλο της περιφέρειας.

Η Α. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι τα λεφτά δε θα φτάσουν για όλους. Ετσι, δήλωσε εμμέσως ότι οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ένας δήμος δεν είναι δυνατόν να έρχονται σε αντίθεση με τα όσα θα ορίζει η ΕΕ. Η ίδια έδωσε μερικά παραδείγματα για το τι είναι «επιτρεπτό». Πρότεινε μεταξύ άλλων να αξιοποιηθεί τουριστικά η... μυθολογία μας στην περιοχή του Ολύμπου. Οσο για την παραγωγική ανάπτυξη, ήταν επίσης ξεκάθαρη. «Πριν από 30 χρόνια - είπε - οι θέσεις εργασίας δημιουργούνταν από τη βιομηχανία. Σήμερα έχει αλλάξει αυτό. Οι θέσεις εργασίας βρίσκονται στις υπηρεσίες».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του Π. Κουκουλόπουλου, προέδρου της ΚΕΔΚΕ, ο οποίος επιτέθηκε και σε εκείνους που αρνούνται το δήθεν αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και του διευθυντή της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Γ. Μαρκοπουλιώτη.

Οι λέξεις «ανάπτυξη», «συμμετοχή», «συνεργασία», αναφέρθηκαν πάρα πολλές φορές και από τους άλλους ομιλητές, στη χτεσινή πρώτη μέρα της ημερίδας, τους υπουργούς Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδη και Εργασίας Δ. Ρέππα.

Βεβαίως ο συντονισμός των πολιτικών υπηρετών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου δεν είναι πάντα επιτυχημένος, όταν μάλιστα σκοπός είναι η παραπλάνηση. Αμέσως μετά την Α. Διαμαντοπούλου, η οποία επισήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις θα είναι περιορισμένες, ο Ν. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για «περίοδο αναπτυξιακής ευμάρειας»!!! Κι αυτός όμως δε βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για παραγωγική ανάπτυξη στη χώρα. Μόνο υπηρεσίες, η διαβόητη «κοινωνία της πληροφορίας» και πολιτισμικές παρεμβάσεις.

Ο Δ. Ρέππας ξεκαθάρισε από την πλευρά του το ζητούμενο της ανάληψης από τους δήμους και τις κοινότητες της άσκησης της αντιλαϊκής πολιτικής και του κόστους της. «Το "κέντρο", είπε, έχει πλέον περισσότερο το ρόλο της εμψύχωσης, του συντονισμού και της διάθεσης οριζόντιων εργαλείων για την ενίσχυση της διαδικασίας αυτής», προκειμένου οι αντεργατικές κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση να συνδυάζονται με τους τοπικούς και περιφερειακούς σχεδιασμούς.

Ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε σαφές ότι χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των δήμων, για να μπορούν να υλοποιήσουν τις επιταγές της Κομισιόν και αυτό θα γίνει με το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους τον Απρίλη.

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλαίσιο αιτημάτων για διεκδίκηση

Να προβάλουν και να απαιτήσουν την ικανοποίηση των πραγματικών προβλημάτων τους από τη διοίκηση του σωματείου και τις άλλες παρατάξεις, καλεί σε ανακοίνωση η Γραμματεία της ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας όλους τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν: Αμεση νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη των Ταμείων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας με όρους, προϋποθέσεις και παροχές των καταστατικών τους. Απασχόληση για όλο το προσωπικό και όχι στη μείωση των θέσεων εργασίας, αποκρούοντας κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης της Τράπεζας της Ελλάδας. Υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής σύμβασης με βάση το πλαίσιο που επανειλημμένα η ΕΣΑΚ έχει δημοσιοποιήσει. Μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, να ορθώσουν μέτωπο στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ, ΣΕΒ και τραπεζιτών, που προωθούν και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κλπ.), ανατροπή εργασιακών σχέσεων, μείωση εισοδημάτων. Τέλος, άμεση καταγγελία της συλλογικής σύμβασης της ΟΤΟΕ και διεκδίκηση 1.000 ευρώ για το 1ο κλιμάκιο όπως πρότεινε η ΕΣΑΚ Τραπεζών στο ΓΣ της ΟΤΟΕ.

Αντίθετοι στη διεύρυνση του ωραρίου

Την αντίθεσή της στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), που καλεί τους εμποροϋπάλληλους να δώσουν συσπειρωμένοι και αγωνιστικά την απάντηση στην κυβέρνηση, με την ανάπτυξη των αγώνων για τη ματαίωση των αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Η ανακοίνωση της ΕΕΘ υπογραμμίζει ότι η διεύρυνση του ωραρίου θα κάνει ακόμα πιο άσχημες τις συνθήκες εργασίας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, που είναι ήδη απ' τις χειρότερες, με σωρεία ανασφάλιστων υπαλλήλων, απλήρωτων υπερωριών και ωρομίσθια.

«Οσο και να θέλει η κυβέρνηση», τονίζει η ανακοίνωση, «να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των Ελλήνων μεγαλεμπόρων, δε θα τα καταφέρει, γιατί θα βρει μπροστά της τους εργαζόμενους, όχι μόνο στο εμπόριο, αλλά και τους μικρομεσαίους, που κι αυτούς θα τους εξαφανίσει η διεύρυνση του ωραρίου».

Με ανακοίνωσή του, εξάλλου, για το ίδιο θέμα, το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Θεσσαλονίκης απορρίπτει χωρίς συζήτηση τις προσπάθειες για διεύρυνση του ωραρίου και δηλώνει ότι δε δέχεται κανένα διάλογο και θα απαντήσει αγωνιστικά στις αντεργατικές αυτές μεθοδεύσεις, μαζί με τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Επιχειρούν αποπροσανατολισμό

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει σε ιδιώτες την κατασκευή τριών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 2007 στους ιδιώτες, δίνοντάς τους σκανδαλώδη κίνητρα ώστε να εξασφαλίσουν δισεκατομμύρια κέρδη επιβεβαιώθηκε, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΑΣ), στη συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Οπως καταγγέλλει συγκεκριμένα, στη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος για να δικαιολογήσει τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, προσπάθησε με ψευδή επιχειρήματα να πείσει την αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ ότι έδωσε άδεια στη ΔΕΗ να κατασκευάσει μονάδα στο Λαύριο όταν με παρεμβάσεις του εδώ και τόσο καιρό έχει αναβάλει αυτή τη διαδικασία. «Αυτό είναι το ήθος αυτής της κυβέρνησης και οι μέθοδοί της για την εφαρμογή των αντεργατικών, αντιλαϊκών επιλογών της» που όπως σημειώνει, οι καταναλωτές θα πληρώσουν με αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με τη μείωση των θέσεων εργασίας και κλείσιμο μονάδων.

Καταλήγοντας η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και να βάλουν φραγμό τώρα στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Στάση εργασίας

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Τρίτη 4.2.2003 από τις 9 π.μ - 1 μ. πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΝΙΜΤΣ, ενώ προγραμματίζουν και συγκέντρωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Διεκδικούν προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου πολιτικού προσωπικού και όχι αντικατάστασή του από στρατιωτικό και άμεση χορήγηση των αναδρομικών του 2002, που αφορά στη διαφορά του νοσοκομειακού επιδόματος και του επιδόματος Ειδικής Παροχής που δόθηκε στους υπόλοιπους πολιτικούς υπαλλήλους του υπουργείου.

ΑΠΘ
Νέα απεργία των εργαζομένων στις εργολαβίες

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις έργων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αφού τρεις μήνες μετά την αναστολή του αγώνα τους ακόμη δε δόθηκε λύση στο αίτημα της μονιμοποίησής τους.

Οι 500 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω εργολαβιών, ζητούν να αποκτήσουν άμεση και μόνιμη εργασιακή σχέση με τον πραγματικό εργοδότη τους, το ΑΠΘ. Επίσης ζητούν να φύγουν οι εργολάβοι από τα πανεπιστήμια, να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του πανεπιστημίου και κυρίως να μπει τέρμα στην ομηρία των εργαζομένων και του πανεπιστημίου.

Θυμίζουμε ότι μετά τις κινητοποιήσεις τους τον περασμένο Οκτώβρη, η πρυτανεία του ΑΠΘ ζήτησε χρονικά περιθώρια για την επίλυση του προβλήματος. Οι εργαζόμενοι περίμεναν 3 μήνες και τίποτε δεν προχώρησε. Αντίθετα, παρά τις υποσχέσεις για θετική επίλυση του αιτήματός τους, σήμερα εμφανίζεται επιδείνωση της κατάστασης. Οι εργολάβοι εγκαθίστανται για άλλα 2 χρόνια στο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της γενικότερης επιλογής της κυβέρνησης να επεκτείνει τις εργολαβίες σε περισσότερους χώρους και κλάδους δουλιάς. Μάλιστα - προφανώς στηριζόμενοι στις πλάτες κάποιων - αποθρασύνονται. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, απειλούν εργαζόμενους, εκβιάζουν, προετοιμάζουν απολύσεις και προκαλούν, δηλώνοντας ότι «οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, οι εργολάβοι ποτέ».

Μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και καλούν σε συντονισμό τους συναδέλφους τους στις εργολαβίες και σε άλλες επιχειρήσεις. Καλούν σε συμπαράσταση όλους τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστικούς φορείς και την πανεπιστημιακή κοινότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ