ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32

Αρχίζουν οι «ειδήσεις»,

κλείστε τη ...μύτη σας

Μαλλιά κουβάρια.

Εκδότες, καναλάρχες, εντιμότατοι επιχειρηματίες και εργολάβοι, ένα κουβάρι στις οθόνες μας, ανακατεμένοι με εκβιαστές, εκβιαζόμενους, τρομοκράτες και κυπατζήδες. Ενα κουβάρι που από το περασμένο καλοκαίρι, με το που έσκασε η βόμβα του Ξηρού, πάει να μας παγιδεύσει στο στόμιο του οχετού.

Κάθε φορά δε, που το έργο κινδυνεύει να χάσει το κοινό του, ο «σκηνοθέτης» βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή. Η τεχνική πάνω κάτω ίδια: Απλώς, από το «λίγο αίμα, λίγο σπέρμα, λίγο ψέμα» έχουμε περάσει στο «λίγο υψηλή κοινωνία, λίγο εκβιασμοί, λίγο τρομοκρατία, λίγο μυστήριο από τον άγριο κόσμο της νύχτας».

Δε λείπουν βέβαια και τα ειδικά εφέ: Ενας λυγμός του Τράγκα, λίγη από την ψυχρή αδέκαστη ματιά του Τριανταφυλόπουλου, λίγο από το κύρος του Χατζηνικολάου, λίγο από την απατεωνιά του κύριου τηλεοπτικού μαϊντανού «τάδε». Νάτο το έργο. Νάτη η ψηφιακή μας πραγματικότητα, νάτοι οι πρωταγωνιστές, οι ήρωές μας.

Κάθε βράδυ. Οπως χτες που το δάκρυ του Τράγκα κύλησε πηγαία στις οθόνες χτες, 7 με 9 σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Οπως προχτές ο σπαραγμός του Ψωμιάδη. Οπως στο ενδιάμεσο η υψηλού επιπέδου αντιπαράθεση επιχειρημάτων μεταξύ Τριανταφυλόπουλου και Κούγια.

Για τη συνέχεια στο βραδινό δελτίο «ειδήσεων»...

Η φωτογραφία του κυρίου ίσως δε σας λέει τίποτα. Πιθανώς το ίδιο ισχύει και με το όνομά του. Πρόκειται για τον κ. Τασούλα Κωνσταντίνο, βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ. Είναι - για όσους σας ξέφυγε - ο κύριος βουλευτής ο οποίος εκφώνησε λόγο προχτές στη Βουλή, συνηγορώντας με την κυβέρνηση και επικυρώνοντας την αμερικανόπνευστη σύμβαση περί δήθεν «καταστολής της τρομοκρατίας», που, ούτε λίγο-ούτε πολύ, δίνει τη δυνατότητα ακόμα και για έκδοση στις ΗΠΑ κάποιου διαδηλωτή, που ενδεχομένως «ενοχλήσει» τον κ. Μίλερ ή την πρεσβεία του!

Το «κλου» της τοποθέτησης του κυρίου βουλευτού υπέρ της σύμβασης, ήταν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να την κυρώσουμε, κατ' εντολήν των ΗΠΑ, διότι ακριβώς είμεθα «υπόχρεοι» στις ΗΠΑ, και τούτο επειδή οι ΗΠΑ μάς «έσωσαν» ως λαό και ως χώρα από τον «ανταρτοπόλεμο» του 1946-'49!

Τα γράφουμε όλα αυτά όχι γιατί ο κ. Τασούλας συνιστά κάτι το πρωτότυπο στο δημόσιο βίο, αλλά για να πάρετε ένα μικρό δείγμα από ποιους απαρτίζεται ένα μέρος της «στρατιάς» της οποίας ηγείται ο κ. Κ. Καραμανλής, στην πορεία του για την «ένωση των Ελλήνων» και τη (γαλάζια) «αλλαγή» σε αυτή τη χώρα...

(Και μην το ξεχνάμε: Και η «γαλάζια στρατιά» και η «πράσινη στρατιά» μαζί ψηφίζουν τέτοιες συμβάσεις, οι μεν διότι - όπως λέει ο κ. Τασούλας - είναι κατά του «ανταρτοπόλεμου», οι δε διότι - όπως λέει ο κ. Σημίτης - είναι κατά του «σιδηρού παραπετάσματος»...)

1862 Ο λαός του Ναυπλίου ξεσηκώνεται ενάντια στον Οθωνα και στους Βαυαρούς. Η νεολαία της πόλης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα. Η εξέγερση αυτή ήταν η αρχή για το ξήλωμα του Οθωνα.

1918 Η Μόσχα ορίζεται πρωτεύουσα του Σοβιετικού κράτους. Ως τότε πρωτεύουσα ήταν η Πετρούπολη.

1929 Οι μεταλλωρύχοι του Λαυρίου κηρύσσουν απεργία που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 του Μάρτη και εξελίσσεται σε μια από τις πιο μαχητικές απεργίες αυτής της περιόδου.

1946 Ο εκπρόσωπος της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ, μιλώντας για το ελληνικό ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, καταγγέλλει ότι αιτία της κατάστασης στην Ελλάδα είναι η παρουσία των βρετανικών στρατευμάτων και απαιτεί εκ μέρους της σοβιετικής κυβέρνησης, την άμεση και χωρίς όρους αποχώρησή τους.

1992 Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Κοινότητας υπογράφουν επίσημα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δημιουργείται και τυπικά η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα το βράδυ στην Κίνα γιορτάζουν τη δική τους Πρωτοχρονιά. Αλλη χώρα, άλλος πολιτισμός, άλλα ήθη, συνεπώς εξηγείται το άλλο ημερολόγιο.

Αλλά δε χρειάζεται να κοιτάξει κανείς στην Κίνα. Τέτοια φαινόμενα έχουμε και στην Ελλάδα. Σκεφτείτε ότι μόλις πριν λίγες μέρες ο κ. Λαλιώτης «ντύθηκε» σαν φιλειρηνιστής διαδηλωτής (!) κατά του πολέμου στο Ιράκ!

Οπως βλέπετε, για άλλους η Πρωτοχρονιά έρχεται ένα μήνα μετά από μας, για άλλους το Τριώδιο ανοίγει ένα μήνα πριν από μας...

«Η παρουσία της Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ισχυροποιεί την ΕΕ στις διεργασίες και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας»!

Είναι μια δήλωση που ανήκει στον κ. Σημίτη... Βέβαια, αυτή η εκτίμηση του πρωθυπουργού έχει γίνει κομμάτια και θρύψαλα, πια, δεδομένου ότι 2 από τις 4 χώρες, που, όπως λέει, «ισχυροποιούν» τη θέση της ΕΕ - λόγω της παρουσίας τους στο ΣΑ του ΟΗΕ - είναι ακριβώς οι δυο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ που συντάχθηκαν με το κείμενο των «8»...

Και κάτι ακόμα: Η παραπάνω τοποθέτηση του κ. Σημίτη, περί «ισχυροποίησης» της ΕΕ, περιλαμβάνεται σε συνέντευξή του σε περιοδικό που κυκλοφόρησε ...χτες! Μια μέρα, δηλαδή, μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου των «8» και την εξόφθαλμη αντιμετώπιση της ΕΕ σαν άθυρμα στα χέρια των ΗΠΑ...

Σημειώστε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο προχτές ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπλερ, στην οποία συζήτησαν για το Ιράκ. Μάλιστα μετέφερε στους υπουργούς και τις εκτιμήσεις του από αυτή τη συνομιλία. Μια μέρα μετά, όμως, εκδόθηκε η δήλωση των «8», στη σύνταξη της οποίας πρωτοστάτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως άλλωστε δήλωσε ο συνυπογράφων το κείμενο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Κι όμως, ο Μπλερ, παρ' ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Σημίτη, φαίνεται «ξέχασε» να τον ενημερώσει για την πρωτοβουλία του. Είναι κι αυτό ένα δείγμα του «κύρους» της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ...

«Μόλις 20 λεπτά χρειάζονται από σήμερα οι οδηγοί για να φτάσουν στο αεροδρόμιο», έλεγε όλο χαρά χτες ο τηλεπαρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ.

Τέτοιο λεπτομερές, δε, και διθυραμβικό ρεπορτάζ, όσο αυτό για την παράδοση τμήματος της Αττικής Οδού, δύσκολα θα ξαναδείτε στην ιδιωτική τηλεόραση. Βέβαια, έλειπαν μερικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ...πόσο στοίχισε και πόσο θα στοιχίσει ακόμα στον ελληνικό λαό η Αττική Οδός.

Βλέπετε, αυτή είναι μια «λεπτομέρεια», που δε θέλει να απασχολεί τους τηλεθεατές του ΜΕΓΚΑ ο κ. Μπόμπολας, ένας εκ των ιδιοκτητών του ΜΕΓΚΑ, που τυγχάνει και εργολάβος - κατασκευαστής της Αττικής Οδού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ