ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπήρξε εντολή να εμποδιστούν τα ΑμΕΑ;

Στα επεισόδια που προκλήθηκαν έξω απ' το Μέγαρο Μουσικής, στις 24 Γενάρη 2003, όταν αστυνομικοί εμπόδισαν Ατομα με Ειδικές Ανάγκες να πλησιάσουν το κτίριο, αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη.

«Η βάρβαρη και αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης εκφράστηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Ελληνικής Προεδρίας για το 2003 - Ευρωπαϊκό Ετος Αναπήρων, στο Μέγαρο Μουσικής, την Παρασκευή 24 Γενάρη. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες που συγκεντρώθηκαν για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πλήθος αστυνομικών, ιδιωτικούς αστυνομικούς και κλούβες. Στις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων η απάντηση των αστυνομικών ήταν ότι υπάρχει άνωθεν ρητή κυβερνητική εντολή με στόχο να μην προσεγγίσουν το Μέγαρο Μουσικής», επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές.

Οι Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη ερωτούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη εάν υπήρξε εντολή απ' το υπουργείο για απαγόρευση της πορείας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες προς το Μέγαρο Μουσικής.

ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τους υποσχέθηκαν ραντεβού με τον υπουργό!

Κατά τα άλλα το 2003 έχει ανακηρυχτεί Ευρωπαϊκό Ετος Ατόμων με Αναπηρίες

«Ο αγώνας είναι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των παιδιών μας», τονίζουν οι γονείς
«Ο αγώνας είναι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των παιδιών μας», τονίζουν οι γονείς
Μια... υπόσχεση για ραντεβού, κάποια στιγμή, με τον υπουργό Υγείας ήταν η απάντηση που πήρε η Κίνηση Γονέων για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Παιδιού στα προβλήματά τους, στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας της έξω απ' το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Η γγ Πρόνοιας Σ. Μπερδέκου δεν είχε να δώσει απαντήσεις στους γονείς, παρόλο που στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 30.000 αυτιστικά άτομα, ενώ δεν υπάρχει παρέμβαση από κρατικές δομές στο 99% των αυτιστικών ατόμων. Το δρόμο της εμπορευματοποίησης ακολουθεί η κυβέρνηση και σ' αυτό το ζήτημα υγείας, αφού η συντριπτική παρέμβαση γίνεται από την οικογένεια, αν αυτή έχει την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα.

«Ο αγώνας είναι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, τα δικαιώματα των παιδιών μας», είπε στο «Ρ» πατέρας δύο αυτιστικών παιδιών. Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά και οι γονείς, χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος. Το ελάχιστο κόστος είναι 735 ευρώ για ιδιωτικά κέντρα πεντάωρης φύλαξης σε άθλιες συνθήκες, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 1.500 ευρώ για ιδιωτικά κέντρα με ανεκτή ποιότητα υπηρεσιών, τιμές απλησίαστες για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών.

Οσο για το κράτος, δε λειτουργεί κανένα δημόσιο κέντρο αυτισμού από τα έξι που εξαγγέλθηκαν την περίοδο 1995-97 και που μειώθηκαν σε τρία με το νόμο 2646/98.«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία μέριμνα, το μόνο που κάνει είναι να βελτιώνει τις διαφημίσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες...», δήλωσε μητέρα αυτιστικού παιδιού.

Μόνο 362 ευρώ το δίμηνο «παρέχει» η πολιτεία σε άτομα με αναπηρία 67%, ενώ για τα παιδιά που έχουν δείκτη νοημοσύνης μικρότερο του 30, κάτι που συναντάμε σε αυτιστικά παιδιά, 482 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα η πολιτεία, ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρτιά που υποβάλλουν οι γονείς κάθε χρόνο, τους υποχρεώνει να υπογράφουν εξευτελιστική υπεύθυνη δήλωση πως θα ξοδέψουν το επίδομα μόνο για τις ανάγκες του παιδιού!

Τα ασφαλιστικά ταμεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, καλύπτουν μόλις 10 ευρώ για μία ώρα λογοθεραπείας και ψυχοθεραπείας με ψυχίατρο και 2 ευρώ με ψυχολόγο. Για εργοθεραπεία και ειδική διαπαιδαγώγηση συμπεριφοράς 1,3 ευρώ. Οι πραγματικές τιμές είναι πολλαπλάσιες και η διαφορά επιβαρύνει τις οικογένειες, αν φυσικά έχουν τις οικονομικές δυνατότητες...

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, η Κίνηση Γονέων για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Παιδιού μαζί με το λαϊκό κίνημα αγωνίζεται για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Διεκδικεί Δημόσια και Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια με εξειδικευμένη παρέμβαση στις πιο βαριές αναπηρίες, όπως είναι ο αυτισμός. Σαν πρώτο βήμα την ίδρυση μέσα στο 2003 δημόσιων κέντρων σε όλες τις περιοχές της χώρας, κοινωνική σύνταξη τουλάχιστον 900 ευρώ ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες, δημόσιες μονάδες πρώιμης παρέμβασης για παιδιά ηλικίας 2,5 με 6,5, δημόσια κέντρα περιστατικών κρίσης αλλά και κέντρα ημιαυτόνομης και αυτόνομης διαβίωσης, γενικότερα συνθήκες για την αξιοπρεπή διαβίωση των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους.

424 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Στάση εργασίας των εργαζομένων

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι πολιτικοί υπάλληλοι του νοσοκομείου. Διεκδικούν την καταβολή επιδόματος ύψους 176 ευρώ, το οποίο χορηγήθηκε σε πολλούς άλλους χώρους του δημόσιου τομέα για να καλύψει τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, καθώς και προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών στα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ.

Με πανό και συνθήματα διαδήλωσαν «Οχι άλλος εμπαιγμός, αγώνας διαρκείας από εδώ κι εμπρός» και προειδοποίησαν με κλιμάκωση του αγώνα τους.

Οπως κατήγγειλε ο Α. Κούρτης, πρόεδρος του Ενιαίου Σωματείου Πολιτικών Υπαλλήλων ΥΠΕΘΑ Νομού Θεσσαλονίκης και του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, από την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος εξαιρέθηκαν μόνο οι πολιτικοί υπάλληλοι των στρατιωτικών νοσοκομείων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι, προσλήψεις πολιτικού προσωπικού έχουν να γίνουν από το 1986! Ετσι σταδιακά, μέσα από συνταξιοδοτήσεις κλπ., το πολιτικό προσωπικό από 24.000 εργαζόμενους, μειώθηκε σε 13.000. Ειδικότερα στα στρατιωτικά νοσοκομεία από 2.500 (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό κλπ. προσωπικό) απέμειναν 1.300 και στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο από 160 άτομα απέμειναν 95. Ορισμένα κενά θέσεων καλύπτονται από επαγγελματίες οπλίτες, ενώ άρχισε και η είσοδος των εργολάβων σε τομείς όπως π.χ. η καθαριότητα.

Ούτε μιλιά

Τετράωρη επίσκεψη πραγματοποίησε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιώλας στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού και το μόνο που βρήκε να ανακοινώσει ήταν ότι το έργο προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ευτυχώς, που κατά την επίσκεψή του παρενέβη το Παράρτημα Εργαζομένων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο έργο για να του υπενθυμίσει και να του καταγγείλει ότι αυτό, όπως και τα άλλα έργα, χτίζεται από εργαζόμενους που γίνονται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης από τις κατασκευαστικές εταιρίες, καθώς τα φαινόμενα παραβίασης των συμβάσεων εργασίας, του πενθημέρου, των απλήρωτων μεροκάματων και άλλα είναι καθημερινά.

Ομως για αυτά ο Λ. Τζιώλας ως «γνήσιος» υφυπουργός Εργασίας δεν έβγαλε μιλιά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
Απαιτούν μονιμοποίηση

Με 24ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι σε εργολήπτες και εκτελέσεις έργων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε περίπτωση που δεν προωθήσει το υπουργείο Παιδείας το αίτημά τους για απόκτηση μόνιμης εργασιακής σχέσης, με δεδομένο ότι στο σύνολό τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος.

Ο νέος αγωνιστικός κύκλος ξεκίνησε με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας 3 του μήνα. Χτες το ΔΣ του σωματείου ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τη συνάντηση που έγινε με τον Πρύτανη, στη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστό ότι το θέμα της μονιμοποίησής τους εξετάζει ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΕΠΘ. Θυμίζουμε ότι η πρόταση από την επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις διαρκείας των εργαζομένων το φθινόπωρο, έχει κατατεθεί από τον περασμένο Νοέμβρη.

Μέσα στην επόμενη βδομάδα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Οι 500 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω εργολαβιών, ζητούν να αποκτήσουν μόνιμη εργασιακή σχέση με τον πραγματικό εργοδότη τους, το ΑΠΘ, να φύγουν οι εργολάβοι από τα πανεπιστήμια, να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του πανεπιστημίου και κυρίως να μπει τέρμα στην ομηρία των εργαζομένων και του πανεπιστημίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ