ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προειδοποιήσεις της ΛΔ Κορέας απέναντι στις αμερικανικές απειλές

Από στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα

Associated Press

Από στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- «Οι ΗΠΑ λένε πως μετά το Ιράκ, εμείς είμαστε οι επόμενοι... Δε θα κάτσουμε να περιμένουμε πότε θα ολοκληρωθεί η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν την αποκλειστικότητα των προληπτικών επιθέσεων...» διαμήνυσε μιλώντας προχτές στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο αναπληρωτής διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, Ρι Πιονγκ-γκαπ.

Σύμφωνα με το χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε πως η σημερινή κρίση που προκαλεί η αμερικανική επιθετικότητα είναι «πολύ πιο επικίνδυνη και πολύ πιο σοβαρή» απ' εκείνη του '93, οπότε οι ΗΠΑ (επί Προεδρίας Κλίντον) σχεδίαζαν να εξαπολύσουν προληπτική πυραυλική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Γιονγκμπιόν... Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να ζήτησε απ' το Λονδίνο να παρέμβει για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πολέμου. Σε άλλο σημείο απέρριψε τους αστήριχτους και αβάσιμους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον περί επανεργοποίησης των πυρηνικών σταθμών στη ΛΔ Κορέας τάχα για παραγωγή πυρηνικών όπλων, σημειώνοντας: «Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τις αποστολές πετρελαίου στη χώρα μας για να αντιμετωπίσουμε ενεργειακές ελλείψεις... Οι πυρηνικές μας δραστηριότητες περιορίζονται μόνον στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας!».

Ο Ρι Πιονγκ-γκαπ δεν παρέλειψε, τέλος, να επαναλάβει το αίτημα της Πιονγιάνγκ για την υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης με την Ουάσιγκτον ως μόνη λύση για την εκτόνωση της έντασης...

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλούμενο τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου KCNA, που αναφερόταν σε χτεσινό δημοσίευμα της βορειοκορεατικής εφημερίδας «ΡΟΝΤΟΝΓΚ ΣΙΝΜΟΥΝ» ,αναμετέδωσε την ακόλουθη είδηση ως προειδοποίηση της ΛΔ Κορέας: «Οταν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των πυρηνικών μας εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για ειρηνικό σκοπό, θα ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος. Είναι ανόητο να σκέφτονται οι ΗΠΑ ότι θα μείνουμε αδρανείς με τα όπλα στις θήκες τους μέχρις ότου δώσουν διαταγές για να εξαπολυθεί προληπτική επίθεση... Θα απαντήσουμε σε μια προληπτική επίθεση με μια δυναμική αντεπίθεση και σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο».

Ράμσφελντ: «Τρομοκρατικό καθεστώς»...

Ωρες πριν, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μιλώντας (σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες») σε Αμερικανούς δημοσιογράφους είχε επαναλάβει πως η Ουάσιγκτον εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα» έναντι της ΛΔ Κορέας και πως «όλος ο κόσμος θα πρέπει να πάρει πολύ σοβαρά την κατάσταση». Γιατί; Επειδή σύμφωνα με τον Ράμσφελντ «η χώρα αυτή έχει ένα τρομοκρατικό καθεστώς... που έχει αναμειχθεί σε επιβλαβή για άλλες χώρες πράγματα... όπως παραγωγή πυρηνικών όπλων για πώληση ή ιδία χρήση»!

Και ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, επαναλάμβανε χτες με τη σειρά του πως οι ΗΠΑ «διαθέτουν ισχυρά, προληπτικά σχέδια για κάθε περίπτωση, ακόμη και για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση κατά της ΛΔ Κορέας», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ φάνηκε να επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Μπους να προχωρήσει σε μελλοντικές συζητήσεις με τη ΛΔ Κορέας. Ο Πάουελ ισχυρίστηκε πως εάν η Πιονγιάνγκ τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα αποκομίσει «σοβαρά οικονομικά οφέλη»... Η τοποθέτηση Πάουελ έγινε κατά τη διάρκεια χτεσινής κατάθεσής του στο Κογκρέσο, όπου η πολιτική της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους δέχτηκε πυρά τόσο από Ρεπουμπλικανούς όσο και από Δημοκράτες, με κάποιους εξ αυτών να ζητούν είτε πιο επιθετική, είτε διπλωματικότερη πολιτική έναντι της Πιονγιάνγκ...

Πολεμικές προετοιμασίες...

Πάντως, η ατμόσφαιρα πέριξ της Κορεατικής Χερσονήσου μοιάζει να ανεβαίνει ανησυχητικά κύρια απ' την κινητικότητα που εμφανίζει η αμερικανική στρατιωτική μηχανή. Πέρα απ' το αμερικανικό αεροπλανοφόρο KITTY HAWK (που σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ) έχει ήδη λάβει θέση βολής λίγο έξω απ' τα θαλάσσια ύδατα της Κορεατικής Χερσονήσου, χτες ανακοινώθηκε πως στην περιοχή ίσως σταλεί και δεύτερο αεροπλανοφόρο (το USS CARL VINSON). Επιπλέον, χτες, το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων ΚΙΟΝΤΟ μετέδωσε πως η Ιαπωνία εξετάζει την αποστολή δύο σκαφών σε περιοχή πλησίον της ΛΔ Κορέας, «με σκοπό την ανίχνευση στοιχείων που να εντοπίζουν κινητικότητα πυραυλικών συστημάτων ή εκτόξευση πυραύλων».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Οι (άνισες) μάχες συνεχίζονται

Μια μέρα μετά το θάνατο μιας γηραιάς γυναίκας σε κατεδάφιση σπιτιού Παλαιστινίου, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο νεαρούς νοσοκόμους σε γηροκομείο...

Η καταστροφή σπιτιών Παλαιστινίων «μαχητών» είναι πλέον καθημερινή

Associated Press

Η καταστροφή σπιτιών Παλαιστινίων «μαχητών» είναι πλέον καθημερινή
ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χτες, στη νέα έξαρση βίας που έχει πυροδοτηθεί από την «εκλογική νίκη» του κόμματος Λικούντ του Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Γαλλικού Πρακτορείου» και του «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι μάχες ξεκίνησαν χτες το πρωί, όταν δύο Παλαιστίνιοι, μέλη, αντίστοιχα, της Ταξιαρχίας του Αλ-Ακσα και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), επιτέθηκαν σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού κοντά στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης, και σκότωσαν δύο στρατιώτες, για να πέσουν στη συνέχεια και εκείνοι νεκροί από τα πυρά των υπολοίπων ανδρών που εκτελούσαν υπηρεσία στο φυλάκιο.

Λίγο αργότερα, στη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά επιθετικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ με τα βαριά τους πολυβόλα εναντίον περιοχής όπου βρίσκεται γηροκομείο, με αποτέλεσμα δύο Παλαιστίνιοι νοσοκόμοι να βρουν το θάνατο και άλλοι δύο να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι συνέβη τέτοιο περιστατικό: Ενα από τα ελικόπτερά του, ανέφερε εκπρόσωπός του, «έριξε προειδοποιητικά πυρά» στη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη «καταζητούμενου»...

Αλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τη συνοριακή φρουρά του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, στην αραβική ισραηλινή πόλη Ουμ αλ Φαχμ. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι οι φρουροί άνοιξαν πυρ εναντίον του επειδή «μαχαίρωσε αστυνομικό και τον τραυμάτισε ελαφρά». Στην Τούλκαρεμ, οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν άοπλο Παλαιστίνιο - χωρίς να υπάρξει εξήγηση γιατί.

«Ζυμώσεις» στο Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω από τη σορό του ενός Παλαιστίνιου από τους δύο που επιτέθηκαν σε φυλάκιο στη Νάμπλους

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω από τη σορό του ενός Παλαιστίνιου από τους δύο που επιτέθηκαν σε φυλάκιο στη Νάμπλους
Η συνεχιζόμενη έξαρση των «προληπτικών» επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού σημειώνεται παράλληλα με το αποκορύφωμα των εσωτερικών πολιτικών διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ. Ο Σαρόν, κατά το ρεπορτάζ της «Χααρέτζ» χτες, φέρεται να πέτυχε συμφωνία «προσάρτησης» στο άρμα του, του ακραιφνώς εθνικιστικού κόμματος Γίσραελ μπ' Αλίγια, αν και διαθέτει μόνο δύο έδρες (αυξάνει δηλ. τις έδρες της υπό σχεδιασμό κυβέρνησης στην Κνεσέτ σε 40). Ο ηγέτης του κόμματος, Νεϊτάν Σαράνσκι, να προορίζεται για το πόστο του υπουργού Διασποράς στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Σαρόν. Το βέβαιο είναι πως το Εργατικό Κόμμα του Μίτζνα, που υπέστη βαριά εκλογική ήττα, δε θα συμμετάσχει, αφού η άποψη του τελευταίου είναι ότι «έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες», πολιτικά, ιδεολογικά και σε πρακτικό επίπεδο.

Χτες ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, κάλεσε και επίσημα τον Σαρόν σε συνάντηση την Κυριακή το απόγευμα, όταν αναμένεται και να του ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η παλαιστινιακή πλευρά εκφράζει έντονες ανησυχίες για την πολιτική ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης. Δηλώσεις στελεχών της Παλαιστινιακής Αρχής στο BBC κάνουν λόγο για πιθανή «απόπειρα του Σαρόν, εν μέσω του επερχόμενου πολέμου του Κόλπου, να εισβάλει στη Γάζα και να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει» από την ΠΑ, και να πετύχει τον διακηρυγμένο του στόχο να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ.

Χτεσινό άρθρο της «Palestinian Chronicle» εκτιμά ότι η πολιτική της «μεταφοράς» του παλαιστινιακού πληθυσμού - που χαρακτηρίζει «ευφημισμό των εθνικών εκκαθαρίσεων» -, θα αποτελέσει την ετεροχρονισμένη συνέχεια των σφαγών του 1948 και των σχεδίων του 1956, όταν ο Σαρόν ήταν συνταγματάρχης. Συνυφασμένη με αυτούς τους στόχους είναι κι η ραγδαία επέκταση των εποικισμών, που σύμφωνα με την (ισραηλινή) οργάνωση Peace Now χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προτροπές Σολάνα για θεμελίωση του ενωσιακού υβριδίου...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους της νέας «Ενωσης» Σερβία -Μαυροβούνιο έδωσε χτες στο Βελιγράδι ο επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα...

«Είναι απαραίτητο να δημιουργεί ένα σχέδιο δράσης... για τη δημιουργία των κοινών θεσμών και μιας κοινής αγοράς... Και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα» είπε ο Σολάνα, μετά τις συναντήσεις του με τον απερχόμενο Πρόεδρο της «πρώην» Ομοσπονδίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τους πρωθυπουργούς Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς και Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο Σολάνα δεν παρέλειψε να προσθέσει πως εάν δε στεριώσει η ένωση, Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα δεν πρόκειται να δουν ένταξη στην ΕΕ....

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου έσπευσε - λεκτικώς τουλάχιστον... - να συμφωνήσει με τις προτροπές Σολάνα. Ο Τζουκάνοβιτς, που εδώ και χρόνια ακολουθεί φιλοδυτική πολιτική με εμμονή στην ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, δήλωσε: «Θεωρώ πως η νέα ένωση θα λειτουργήσει. Είναι δύσκολο έργο, αλλά όχι ακατόρθωτο»...

Ο Τζίντζιτς, απ' την πλευρά του, προτίμησε να μην αναφερθεί στο εάν θα πετύχει ή όχι η βιωσιμότητα του ενωσιακού υβριδίου Σερβία - Μαυροβούνιο, αλλά στα συμφέροντά του, όπως είπε, που «η διεθνής κοινότητα πρέπει να τιμήσει, καθορίζοντας το τελικό καθεστώς» (ανεξάρτητο ή μέρος της σερβικής επικράτειας...) του Κοσσυφοπεδίου. Φέρεται επιπλέον να είπε στο Σολάνα πως το Βελιγράδι «δεν αποδέχεται το επιχείρημα» της ΕΕ «πως τώρα είναι πολύ νωρίς» για να καθοριστεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Νωρίτερα δε ο Σέρβος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως θα πιέσει τη Δύση για έναρξη των συνομιλιών για τον καθορισμό του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο «την τέταρτη επέτειο απ' την έναρξη της αποστολής του ΟΗΕ στην επαρχία» (δηλαδή τον προσεχή Ιούνιο)...

Σερβικές προεδρικές εκλογές;

Στο μεταξύ, η άρνηση της Νατάσα Μίτσιτς, προέδρου του Σερβικού Κοινοβουλίου και εκτελούσα χρέη προσωρινού Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Σερβίας και να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής τους προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο Κοστούνιτσα, που είχε συμμετάσχει στις δύο φορές ακυρωθείσες προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους και που αναζητεί νέο ρόλο μετά την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, κατηγόρησε την Μίτσιτς για μη σεβασμό του Συντάγματος και πως επιχειρεί με τη στάση της να στηρίξει περαιτέρω την κυβέρνηση του Ζόραν Τζίντζιτς.

Η Μίτσιτς δικαιολόγησε τη στάση της επαναλαμβάνοντας πως προτιμά να αναμένει την επικύρωση του νέου Σερβικού Συντάγματος.

ΙΝΔΙΑ - ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
«Εξαφανίστηκαν» 213 οικονομικοί μετανάστες

ΝΤΑΚΑ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Αγνωστη είναι η τύχη των 200 οικονομικών μεταναστών που βρίσκονταν στα σύνορα Μπαγκλαντές - Ινδίας, που οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αρνούνταν κατηγορηματικά να δεχτούν στο έδαφός τους αποδίδοντας την ευθύνη η μία στην άλλη. Το μεν Σώμα Συνοριακών Φρουρών της Ινδίας ισχυρίστηκε ότι οι 213 «επέστρεψαν στο Μπαγκλαντές από όπου είχαν έρθει». Αντίθετα, η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές διατείνεται πως οι μετανάστες, μουσουλμάνοι που μιλούν τοπική διάλεκτο της Βεγκάλης, κατέφυγαν στην Ινδία όπου «ανήκουν». Το BBC επικαλούμενο ανταποκρίσεις από τη μεθόριο μεταδίδει ότι η ομάδα εθεάθη για τελευταία φορά χτες πριν τα μεσάνυχτα, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες με πυκνή ομίχλη.

Η περίεργη «εξαφάνιση» φαίνεται να «μειώνει την ένταση» ανάμεσα στις δύο χώρες, που είχαν θέσει τις Ενοπλες Δυνάμεις τους σε συναγερμό τις τελευταίες μέρες. Ενταση όμως που αναμένεται να επανέλθει, με δεδομένη τη χτεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ινδικής κυβέρνησης Λαλ Κρίσνα Αντβάνι (σύμφωνα με την «India Times») ότι «τα εκατομμύρια των οικονομικών μεταναστών από το Μπαγκλαντές δεν είναι δυνατό να παραμείνουν στην Ινδία».

ΛΑΟΣ
Πολύνεκρη επίθεση «αγνώστων»

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Ενοπλοι άνοιξαν πυρ χτες εναντίον λεωφορείου στην πόλη Βανγκβιάνγκ, περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Βιεντιάν, με αποτέλεσμα «τουλάχιστον 10» από τους επιβαίνοντες σε αυτό, περιλαμβανομένων δυο γαλλόφωνων αλλοδαπών, να βρουν το θάνατο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δηλώσεις των οποίων επικαλείται το «Ρόιτερ».

Η ίδια πηγή μεταδίδει ότι η επίθεση έγινε από «περίπου 20 ένοπλους», οι οποίοι «γάζωσαν» με αυτόματα το λεωφορείο. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ