Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Οι (άνισες) μάχες συνεχίζονται

Μια μέρα μετά το θάνατο μιας γηραιάς γυναίκας σε κατεδάφιση σπιτιού Παλαιστινίου, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο νεαρούς νοσοκόμους σε γηροκομείο...

Η καταστροφή σπιτιών Παλαιστινίων «μαχητών» είναι πλέον καθημερινή

Associated Press

Η καταστροφή σπιτιών Παλαιστινίων «μαχητών» είναι πλέον καθημερινή
ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χτες, στη νέα έξαρση βίας που έχει πυροδοτηθεί από την «εκλογική νίκη» του κόμματος Λικούντ του Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Γαλλικού Πρακτορείου» και του «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι μάχες ξεκίνησαν χτες το πρωί, όταν δύο Παλαιστίνιοι, μέλη, αντίστοιχα, της Ταξιαρχίας του Αλ-Ακσα και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), επιτέθηκαν σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού κοντά στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης, και σκότωσαν δύο στρατιώτες, για να πέσουν στη συνέχεια και εκείνοι νεκροί από τα πυρά των υπολοίπων ανδρών που εκτελούσαν υπηρεσία στο φυλάκιο.

Λίγο αργότερα, στη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά επιθετικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ με τα βαριά τους πολυβόλα εναντίον περιοχής όπου βρίσκεται γηροκομείο, με αποτέλεσμα δύο Παλαιστίνιοι νοσοκόμοι να βρουν το θάνατο και άλλοι δύο να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι συνέβη τέτοιο περιστατικό: Ενα από τα ελικόπτερά του, ανέφερε εκπρόσωπός του, «έριξε προειδοποιητικά πυρά» στη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη «καταζητούμενου»...

Αλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τη συνοριακή φρουρά του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, στην αραβική ισραηλινή πόλη Ουμ αλ Φαχμ. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι οι φρουροί άνοιξαν πυρ εναντίον του επειδή «μαχαίρωσε αστυνομικό και τον τραυμάτισε ελαφρά». Στην Τούλκαρεμ, οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν άοπλο Παλαιστίνιο - χωρίς να υπάρξει εξήγηση γιατί.

«Ζυμώσεις» στο Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω από τη σορό του ενός Παλαιστίνιου από τους δύο που επιτέθηκαν σε φυλάκιο στη Νάμπλους

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω από τη σορό του ενός Παλαιστίνιου από τους δύο που επιτέθηκαν σε φυλάκιο στη Νάμπλους
Η συνεχιζόμενη έξαρση των «προληπτικών» επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού σημειώνεται παράλληλα με το αποκορύφωμα των εσωτερικών πολιτικών διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ. Ο Σαρόν, κατά το ρεπορτάζ της «Χααρέτζ» χτες, φέρεται να πέτυχε συμφωνία «προσάρτησης» στο άρμα του, του ακραιφνώς εθνικιστικού κόμματος Γίσραελ μπ' Αλίγια, αν και διαθέτει μόνο δύο έδρες (αυξάνει δηλ. τις έδρες της υπό σχεδιασμό κυβέρνησης στην Κνεσέτ σε 40). Ο ηγέτης του κόμματος, Νεϊτάν Σαράνσκι, να προορίζεται για το πόστο του υπουργού Διασποράς στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Σαρόν. Το βέβαιο είναι πως το Εργατικό Κόμμα του Μίτζνα, που υπέστη βαριά εκλογική ήττα, δε θα συμμετάσχει, αφού η άποψη του τελευταίου είναι ότι «έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες», πολιτικά, ιδεολογικά και σε πρακτικό επίπεδο.

Χτες ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, κάλεσε και επίσημα τον Σαρόν σε συνάντηση την Κυριακή το απόγευμα, όταν αναμένεται και να του ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η παλαιστινιακή πλευρά εκφράζει έντονες ανησυχίες για την πολιτική ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης. Δηλώσεις στελεχών της Παλαιστινιακής Αρχής στο BBC κάνουν λόγο για πιθανή «απόπειρα του Σαρόν, εν μέσω του επερχόμενου πολέμου του Κόλπου, να εισβάλει στη Γάζα και να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει» από την ΠΑ, και να πετύχει τον διακηρυγμένο του στόχο να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ.

Χτεσινό άρθρο της «Palestinian Chronicle» εκτιμά ότι η πολιτική της «μεταφοράς» του παλαιστινιακού πληθυσμού - που χαρακτηρίζει «ευφημισμό των εθνικών εκκαθαρίσεων» -, θα αποτελέσει την ετεροχρονισμένη συνέχεια των σφαγών του 1948 και των σχεδίων του 1956, όταν ο Σαρόν ήταν συνταγματάρχης. Συνυφασμένη με αυτούς τους στόχους είναι κι η ραγδαία επέκταση των εποικισμών, που σύμφωνα με την (ισραηλινή) οργάνωση Peace Now χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ