ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για τη δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν τη δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στον τόπο τους (Νέα Πέραμο) είναι οι κάτοικοι του Δήμου Ελευθερών Καβάλας και ήδη προχώρησαν στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Στο πλευρό των κατοίκων τάσσεται το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και με υπόμνημά του προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ζητά την αναβολή της δημοπράτησης του έργου. Από την πρώτη ώρα εναντιώθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει ΝΑΤΟικό λιμάνι στη Ν. Πέραμο, οι Νομαρχιακές Επιτροπές Καβάλας του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας και η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελευθερών, προκειμένου να πάρει θέση για το ζήτημα. Στο μεταξύ, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΔΑΣΥ Δ. Ζαχαριάδης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΝΣ καλεί το Σώμα να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να πάρει θέση ενάντια στην κατασκευή του ΝΑΤΟικού Λιμανιού.

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα ήδη ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεσή τους. Στο κείμενο της Επιτροπής Αγώνα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι λόγοι που οι κάτοικοι λένε Οχι στο ΝΑΤΟικό λιμάνι. Οπως εξηγούν, η κατασκευή του «θα καταστρέψει το περιβάλλον της περιοχής στη φυσική ομορφιά του οποίου στηρίζεται το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Θα αποβεί μοιραίο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με όποιες συνέπειες για την οικονομία. Θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας και θα προδιαγράψει το μέλλον των παιδιών μας. Θα εγκυμονεί κινδύνους για ατυχήματα που μπορούν να αποβούν ολέθρια. Θα μεταβληθεί σε στρατιωτική ζώνη μια ειρηνική κατοικημένη περιοχή, εξυπηρετώντας ξένα προς τον τόπο μας συμφέροντα. Γι' αυτούς τους λόγους και για να μην αφήσουμε μαύρη υποθήκη στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές διαμαρτυρόμαστε και ζητούμε την αμέριστη συμπαράσταση όλων των φορέων».

Στο μεταξύ, το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αποκαλύπτει με το κείμενό του ότι το ΝΑΤΟικό λιμάνι που σχεδιάζει να κατασκευάσει η κυβέρνηση με τις υπηρεσίες της, προβλέπεται να γίνει σε περιοχή που με τις μέχρι τώρα εγκεκριμένες μελέτες, προβλέπεται η δημιουργία ήπιων λιμενικών έργων, ενταγμένων στο χαρακτήρα, τις συνθήκες και τις ανάγκες της περιοχής. Και σημειώνει: «Ο όρμος των Ελευθερών είναι μια περιοχή ευαίσθητη στη μεταβολή των φυσικών και ανθρωπογενών χαρακτηριστικών της. Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που θα έχει ο νέος αυτός σχεδιασμός στις φυσικές συνθήκες, αλλά και στο χαρακτήρα της περιοχής».

Μάλιστα, αποκαλύπτοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τα σχέδιά της από τους φορείς της περιοχής, ζητά: «Δεδομένου ότι δε γνωρίζουμε, όπως και οι λοιποί φορείς και αρχές, τα στοιχεία της μελέτης της προβλεπόμενης νέας επέμβασης, παρακαλούμε να μας σταλεί η σχετική μελέτη και να αναβληθεί η δημοπράτηση του έργου, ώστε στο μεταξύ διάστημα να ενημερωθούν και να γνωματεύσουν οι φορείς, οι αρχές και οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την ανάπτυξη και το μέλλον της περιοχής».

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ
Διαψεύδει τα σχέδια για περιορισμό των διαδηλώσεων

Απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου

Τη δήλωση ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετικά ή άλλα μέτρα για τον περιορισμό ή την απαγόρευση των διαδηλώσεων, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έκανε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιος.

Για το θέμα είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος επικαλούμενος και σχετικά δημοσιεύματα όπως το προσχέδιο της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004 στο οποίο όχι μόνο περιορίζονταν οι διαδηλώσεις, αλλά επιτρέπονταν ακόμα και κατ' οίκον έρευνες.

Ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε ρυθμίσεις περιορισμού των διαδηλώσεων ούτε τώρα ούτε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κυβέρνηση, τόνισε, έχει την ευθύνη για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων και έτσι τα μέτρα που θα πάρει θα αφορούν τη διακίνηση των επισήμων και των αθλητών και την ομαλή λειτουργία της πόλης. Ως παράδειγμα έφερε την είσοδο των σταδίων ή των αεροδρομίων, όπου θεώρησε μη φυσικό να γίνουν εκεί συγκεντρώσεις την ώρα των αγώνων ή της έλευσης των επισήμων.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «σημειώνουμε την κατηγορηματική δήλωση του υφυπουργού ότι δε θα υπάρξουν περιορισμοί των διαδηλώσεων», αλλά επισήμανε ότι και στο παρελθόν έχουν δοθεί ανάλογες διαβεβαιώσεις που στη συνέχεια όμως αναιρέθηκαν. Είπε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης στον Μ. Χρυσοχοΐδη είχε ειπωθεί από τον υπουργό ότι υπάρχουν σχετικά σχέδια, αλλά όχι πολιτική απόφαση. Υπενθύμισε δε το προσχέδιο της Οργανωτικής Επιτροπής του Αθήνα 2004, σύμφωνα με το οποίο όχι μόνο περιορίζονταν το δικαίωμα των διαδηλώσεων, αλλά προβλέπονταν ακόμα και έρευνες σε σπίτια.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ετοιμάζουν «υποδοχή» στη ΝΑΤΟική αρμάδα

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ., σύσκεψη στην ΠΕΜΕΝ για το συντονισμό της δράσης για τη διοργάνωση κινητοποίησης

Από την προπέρσινη «υποδοχή» των ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων από τον λαό της Θεσσαλονίκης
Από την προπέρσινη «υποδοχή» των ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων από τον λαό της Θεσσαλονίκης
Σύσκεψη με αντικείμενο την αντίδραση του πειραϊκού λαού στην επίσκεψη - πρόκληση της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο λιμάνι του Πειραιά το διάστημα από 19 έως 24 του Φλεβάρη, διοργανώνουν σήμερα Τρίτη η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Επιτροπή Πειραιά της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 24). Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης για τη διοργάνωση κινητοποίησης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των πολεμικών πλοίων της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στις κινήσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα πλαίσια της πολεμικής προετοιμασίας που έχουν διατάξει οι Αμερικάνοι, που με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης έχουν μετατρέψει όλη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και σε ξέφραγο αμπέλι. Ετσι στον Πειραιά, το διάστημα 19-24 Φλεβάρη, θα καταπλεύσει η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, που θα αποτελείται από 6 φρεγάτες και άλλα συνοδευτικά πλοία. Τα 6 κύρια πλοία θα δέσουν στην προβλήτα του ΟΛΠ (Εκθεσιακό Κέντρο Πειραιά), ενώ για τις 20 του Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Ανάλογη επίσκεψη θα πραγματοποιήσουν ΝΑΤΟικά πλοία και στην Πάτρα. Το διάστημα 28 Φλεβάρη - 8 Μάρτη θα καταπλεύσει όλη η δύναμη, από 8 πλοία της μόνιμης ΝΑΤΟικής δύναμης ναρκαλιευτικών της Μεσογείου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για συγκρότηση Επιτροπής της «Δράσης»

Σε σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής στα πλαίσια της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 13 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη) στο δεύτερο όροφο.

ΑΚΤΙΟ
Θα περικυκλώσουν τη ΝΑΤΟική βάση

Σε περικύκλωση της Νατοϊκής βάσης των «ΑΒΑΚΣ» του Ακτιου στις 23 Φλεβάρη 2003 καλεί το λαό της περιοχής η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος της Βορειοδυτικής Ελλάδας, για να εκφράσει την αντίθεσή του στον επιθετικό πόλεμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον του λαού του Ιράκ. Η Συντονιστική Γραμματεία, με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό της περιοχής να συσπειρωθεί και να αντιπαρατεθεί με τη στρατηγική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στο σύνολό της. Επίσης, σημειώνει πως ήδη η Νατοϊκή βάση του Ακτιου με τα δολοφονικά «ιπτάμενα γεράκια» των ΑΒΑΚΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα και συντονίζει τις πολεμικές προετοιμασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ