ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Τεράστια αντιπολεμική διαδήλωση στην Ινδονησία

Associated Press

Τεράστια αντιπολεμική διαδήλωση στην Ινδονησία
ΜΟΝΑΧΟ-ΓΚΡΑΤΣ-ΤΖΑΚΑΡΤΑ-ΜΑΝΙΛΑ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Διήμερο κινητοποιήσεων ήταν το Σαββατοκύριακο που πέρασε αφού σε πολλές πόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Την παράσταση στην Ευρώπη έκλεψε βέβαια η μαζική αντιπολεμική και αντιΝΑΤΟική πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μόναχο, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της Διεθνούς Διάσκεψης για την ασφάλεια, στην οποία παραβρέθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Περίπου 25.000 διαδηλωτές αψήφησαν το χιόνι και συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Μονάχου φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Στοπ στον πόλεμο στο Ιράκ» και «Στοπ στο ΝΑΤΟ».

Διαδηλώσεις, ωστόσο, ενόψει και των μεγάλων συγκεντρώσεων που αναμένονται στις 15 του Φλεβάρη, υπήρξαν και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Χαρακτηριστικά, στην Αυστρία, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γκρατς, μερικές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε αντιπολεμική διαδήλωση με κύριο σύνθημα «Οχι αίμα για πετρέλαιο». Αλλά και στη Βουλγαρία, την Κυριακή, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Σόφιας αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση στο Σαράφοβο και να στείλει περίπου 150 Βούλγαρους «εθελοντές» στον Κόλπο σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Τέλος, και εκατοντάδες Ρώσοι ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στον πόλεμο σε διαδήλωση που διοργανώθηκε το Σάββατο στη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή το αντιπολεμικό κίνημα φουντώνει σε κάθε πλευρά της Γης. Στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας του κόσμου, Ινδονησίας, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αντιπολεμική διαδήλωση της χώρας. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Τζακάρτας και ειρηνικά καταδίκασαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για το πετρέλαιο που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχες κυβερνήσεις. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Νέο Δελχί στην Ινδία αλλά και στη Μανίλα στις Φιλιππίνες, όπου την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία και καταδίκασαν την υποκρισία της αμερικανικής κυβέρνησης, αφού διατηρεί τα περισσότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον κόσμο. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και στην Αυστραλία.

Λίγες μέρες πριν από την παγκόσμια μέρα κατά του πολέμου στις 15 του Φλεβάρη, το μήνυμα που στέλνουν πλέον καθαρά όλοι οι λαοί είναι ότι δε θα ανεχτούν ένα ακόμα αιματοκύλισμα.

Οξύνονται οι αντιδράσεις των λαών

Αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς το ποσοστό της διεθνούς κοινής γνώμης που τάσσεται ενάντια σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, ακόμη και σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν σπεύσει να συμπαραταχτούν με τα σχέδια της Ουάσιγκτον. Αποκαλυπτικές είναι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε Ιαπωνία, Ισπανία και Γερμανία.

Το 91% των Ισπανών τάσσεται ενάντια σε μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό «Καντένα Σερ» της Μαδρίτης. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια δημοσκόπηση, το 70% των Ισπανών δεν πείστηκαν για την αναγκαιότητα μιας επίθεσης από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την περασμένη εβδομάδα και το 84% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις επιθεωρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Κιόντο», το 78,7% των Ιαπώνων τάσσεται ενάντια στην εξαπόλυση μιας επίθεσης στο Ιράκ ενώ, περίπου, το 48% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την κυβέρνηση της χώρας, εάν επιλέξει να συμπαραταχτεί με μια απόφαση στρατιωτικής επέμβασης. Σε μια άλλου είδους δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γερμανία, από το Ινστιτούτο «Φόρσα», το 70% των Γερμανών εξέφρασαν την άποψη ότι η αμερικανική ηγεσία «επιθυμεί πάση θυσία τον πόλεμο» και γι' αυτό ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική, ενώ μόλις το 6% εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος Μπους «ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνη».

Συντριπτικό, όμως, είναι το ποσοστό που τάσσεται ενάντια σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και στην Τουρκία. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσίευσε, χθες, η «Τέρκις Ντέιλι Νιουζ», το 94% των Τούρκων είναι κάθετα αντίθετο στην προοπτική ανάληψης στρατιωτικής δράσης, και το 78% τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε παραχώρηση στρατιωτικής διευκόλυνσης προς τις αμερικανικές δυνάμεις. Να κατευνάσει τα πνεύματα προσπάθησε, εκ νέου, χτες, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι τίθεται θέμα διοίκησης των τουρκικών δυνάμεων που «πιθανώς χρειαστεί να εισέλθουν στο βόρειο Ιράκ για να αποτρέψουν ένα κύμα προσφύγων» από Αμερικανούς αξιωματικούς.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι «μια τέτοια λύση θα ήταν ταπεινωτική για τους Τούρκους και δε θα γίνει ποτέ αποδεκτή». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ έσπευδε να επαναλάβει ότι για την Αγκυρα υπάρχει ακόμη ελπίδα ειρηνικής επίλυσης και ότι, παρά το γεγονός ότι δόθηκε άδεια στις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν τις στρατιωτικές τους βάσεις, το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα αμερικανικά αιτήματα παροχής διευκολύνσεων την επόμενη βδομάδα. Προς το παρόν, πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η τουρκική ηγεσία δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να πείσει τον τουρκικό λαό...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
«Συνδέουν» τον Ιρακινό πρέσβη με την «Αμπού Σαγιάφ»

ΜΑΝΙΛΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων δημοσιοποίησε χτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο β' γραμματέας της ιρακινής πρεσβείας στη Μανίλα Χουσάμ Ζ. Χουσάιν, και άλλα στελέχη της πρεσβείας, συνδέονται με περυσινή «βομβιστική ενέργεια» της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ», η οποία είχε αποτέλεσμα ένας Αμερικανός στρατιώτης να χάσει τη ζωή του στην πόλη της Ζαμπόανγκα. Τα «στοιχεία» που διαθέτουν οι αρχές των Φιλιππίνων είναι «υποκλοπές τηλεφωνημάτων» ανάμεσα στον Χουσάιν και τους «τρομοκράτες», σύμφωνα με τον Μπλας Οπλε, υπουργό Εξωτερικών. Στο μεταξύ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόλο Γκόμεζ διέπραξε μια «διπλωματική γκάφα» το Σάββατο, δηλώνοντας ότι η πρεσβεία των Φιλιππίνων στη Βαγδάτη θα κλείσει - πράγμα που εξαναγκάστηκε να διαψεύσει μια ημέρα αργότερα.

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ
Λαϊκή αντίθεση στον πόλεμο

ΤΑΛΙΝ - ΒΙΛΝΙΟΥΣ - ΡΙΓΑ.--

Κύμα αντίδρασης έχει προκαλέσει η απόφαση των κυβερνήσεων των Βαλτικών Δημοκρατιών να υπογράψουν, την προηγούμενη βδομάδα, την κοινή ανακοίνωση της ομάδας «Βίλνιους 10» (10 χωρών της ανατολικής Ευρώπης) που υποστηρίζει μια πιθανή επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Ακτιβιστές κατά του πολέμου, πολλά αντιπολιτευτικά κόμματα, ακόμα και τμήμα του αστικού Τύπου, καταδίκασαν την απόφαση που πάρθηκε την προηγούμενη βδομάδα με τόση μυστικότητα και βιασύνη και κατηγόρησαν τις κυβερνήσεις για ανευθυνότητα. Το ισχυρό κύμα αντίδρασης πάντως δε θα πρέπει να εκπλήσσει αφού και στις Βαλτικές χώρες η λαϊκή αντίθεση στον πόλεμο (σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της προηγούμενης βδομάδας) φτάνει τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

Τώρα πλέον αναμένονται με ενδιαφέρον οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις της 15 του Φλεβάρη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κύμα αρνητών στράτευσης

Ενας στους πέντε Βρετανούς εφέδρους που κλήθηκαν να είναι έτοιμοι για έναν πιθανό πόλεμο στο Ιράκ απάντησαν ότι δεν μπορούν να πάνε και άλλοι απλώς αγνόησαν την εντολή. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα Independent.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Τζεφ Χουν, ο υπουργός Αμύνης της Βρετανίας, τονίζοντας ότι εκατοντάδες οπλίτες μερικής απασχόλησης του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Ναυτικού που κλήθηκαν να επανδρώσουν τη μεγάλη στρατιωτική δύναμη ζήτησαν αναβολή ή εξαίρεση.

Συγκεκριμένα, πάνω από 600 εκ των 3.300 εφέδρων που έλαβαν φύλλο πορείας, αρνήθηκαν να απαντήσουν μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των δύο εβδομάδων και τώρα αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη, καθώς, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 1996 διαταγή των εφεδρικών στρατιωτικών δυνάμεων, κάθε στρατεύσιμος μερικής απασχόλησης, ο οποίος αρνείται να απαντήσει στο κάλεσμα του στρατού οδηγείται στο στρατοδικείο ή στα αστικά δικαστήρια και στην περίπτωση που βρεθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μηνών.

Τέλος, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ο Χουν αναφερόμενος και στο μέγα ζήτημα της εμπλοκής των βρετανικών στρατευμάτων στον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, δε διευκρίνισε εάν και σε ποια έκταση θα εμπλακούν στις πολεμικές επιχειρήσεις, τόνισε όμως ότι «τα βρετανικά στρατεύματα θα εμπλακούν στις διαδικασίες οικοδόμησης της ειρήνης και της ανοικοδόμησης του Ιράκ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ