ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Στους δρόμους θα δείξουμε την αντίθεσή μας

Παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου καλούν στα Προπύλαια και στην πορεία στις 15 του Φλεβάρη

Συνεχίζεται η εκδήλωση, με όλο και πιο αποφασιστικό τρόπο, της αγανάκτησης που διακατέχει τον ελληνικό λαό για τον άδικο πόλεμο που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται να κηρύξουν στο Ιράκ. Ολοι αντιλαμβάνονται πως η πολύμορφη αντιπολεμική δραστηριότητα ενάντια σ' αυτό το πόλεμο είναι μονόδρομος, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση που ήδη έχει εμπλέξει τη χώρα στο νέο τυχοδιωκτισμό να απεμπλακεί, αλλά και ως συμβολή στην πάλη των λαών όλου του κόσμου ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για όλ' αυτά μιλούν και σήμερα στο «Ρ» προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου, απευθύνοντας κάλεσμα παλλαϊκής συμμετοχής στα Προπύλαια και στην πορεία στη Βουλή και την Αμερικάνικη Πρεσβεία το ερχόμενο Σάββατο.

ΕΥΑ ΜΕΛΑ
Η «ειρήνη» τους είναι η άλλη όψη του πολέμου τους

Η γνωστή χαράκτρια, Εύα Μελά, μας είπε:

«Ο πόλεμός τους είναι το ίδιο αποκρουστικός με την "ειρήνη" τους. Αυτή η σκέψη του Μπρεχτ ηχεί σαν να γράφτηκε σήμερα... Αυτό πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε: Δεν υπάρχει ευτυχισμένο "εγώ", δεν υπάρχει η προοπτική μιας καλύτερης ζωής μέσα στην "ειρήνη" τους... Ο πόλεμός τους είναι η φρίκη, ο θάνατος. Η "ειρήνη" τους, αποκαλύπτει το αποκρουστικό της πρόσωπο: φέρνει τον πόλεμο. Φέρνει τη φτώχεια και την προσφυγιά, φέρνει τον βίαιο ξεριζωμό από τις πατρίδες, τη μετανάστευση, τον πόνο. Η "ειρήνη" τους, είναι η φτώχεια για τους πολλούς, η απραξία των πολλών μέσα στη φυλακή της καθημερινότητας, χαμένη σ' ένα λαμπερό περιτύλιγμα, μέσα στις ψευδαισθήσεις της προπαγάνδας τους, μέσα στο "δικό τους" τρόπο ζωής.

Η "ειρήνη" τους είναι η ζωή μας η κλεμμένη: Μας κλέβουν ό,τι πιο ακριβό όλοι έχουμε: το χρόνο μας. Μας κλέβουν τη ζωή μας στις "ουρές" των υπηρεσιών, στις "ουρές" για εύρεση εργασίας, στις υπερωρίες, στη διπλοβάρδια, στη δεύτερη δουλιά, για να ξαναπληρώσουμε αυτό που μας χρωστάνε: την Παιδεία, την Υγεία, τη ζεστασιά του σπιτιού μας, την ψυχή μας την ίδια.

Και επειδή η "ειρήνη" τους είναι η άλλη όψη του πολέμου τους, εμείς θα είμαστε εκεί στα Προπύλαια για να φωνάξουμε: Οχι στον πόλεμο. Ναι στη ζωή. Οχι στον ιμπεριαλισμό. Ναι στη λαϊκή εξουσία, στο σοσιαλισμό. Αυτός είναι ο μόνος "καλύτερος κόσμος", που είναι πραγματικά "εφικτός"»...


Εύα ΜΕΛΑ
Ζωγράφος - χαράκτρια

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΑΛΒΑΤΖΗ
Ας πορευτούμε στο δρόμο της ειρήνης και του αγώνα

Η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), μας δήλωσε:

«Ο ακήρυχτος πόλεμος στην Παλαιστίνη και ο άμεσα επικείμενος στο Ιράκ, καθώς και οι προηγούμενοι στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, δεν προκαλούν μόνο γενοκτονία στις σημερινές γενιές, προκαλούν απίστευτες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον και τη ζωή για εκατομμύρια χρόνια μετά. Ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που έχει στόχο την παγκόσμια κυριαρχία της Νέας Τάξης, τον έλεγχο των πετρελαίων, την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, την κατοχή χωρών και λαών, την καταρράκωση αξιών. Το φιάσκο των εμπειρογνωμόνων δεν πείθει κανέναν σκεπτόμενο άνθρωπο. Γιατί δεν έχει γίνει στο Ιράκ από τον ΟΗΕ ή άλλο Οργανισμό καμία επίσημη μέτρηση των ραδιενεργών και τοξικών ουσιών που έχουν ρίξει οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους στον πόλεμο του Κόλπου και μετά, καθώς και για τις συνέπειες στη ζωή και την υγεία των Ιρακινών.

Κανένας άνθρωπος δε δικαιολογείται να μείνει αδρανής, οι γιατροί και όλοι όσοι ασχολούμαστε με την υγεία και τη ζωή, έχουμε ακόμα μεγαλύτερο χρέος να αφυπνιστούμε, να ενημερώσουμε το λαό, να ενώσουμε τη δύναμή μας μαζί του, για να φράξουμε το δρόμο στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να απαιτήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση και από τη θέση της προεδρίας στην ΕΕ να πει καθαρά όχι στον πόλεμο, να σταματήσουν οι διευκολύνσεις και κάθε συμμετοχή της χώρας σ' αυτόν. Ολοι στα Προπύλαια το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, να πορευτούμε στο δρόμο της ειρήνης και του αγώνα στη Βουλή και στην Αμερικάνικη Πρεσβεία».

ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΝΗ
Να είμαστε το Σάββατο στα Προπύλαια

Η ηθοποιός Ελένη Φιλίνη, μας είπε:

«Πιστεύω ότι κανείς νοήμων δε θέλει τον πόλεμο, εκτός από αυτούς που έχουν συμφέροντα. Εκτός από τους λίγους. Να είμαστε όλοι εκεί το Σάββατο, στα Προπύλαια. Ο καλλιτέχνης είναι ευαίσθητος άνθρωπος. Δεν είναι πολεμοχαρής, θέλει την ειρήνη και είναι μπροστάρης».

ΛΙΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Ολη η Ελλάδα να κατέβει στα Προπύλαια

Η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη, με δήλωσή της σημειώνει:

«Πιστεύω ότι όλη η Ελλάδα πρέπει να κατέβει το Σάββατο στα Προπύλαια, να διαδηλώσει την αντίθεσή της σ' αυτό τον πόλεμο. Είμαστε η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε κατεβαίνοντας το Σάββατο και διαδηλώνοντας. Ολος ο πολιτισμένος κόσμος - και δεν εννοώ τον δυτικό κόσμο, αλλά τον κόσμο που σέβεται τον άνθρωπο και τη ζωή. Δεν είναι αυτονόητα όσα συμβαίνουν. Δεν μπορούμε να σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στην οποιαδήποτε υπερδύναμη και να γινόμαστε παρατηρητές. Ο παρατηρητής ενός εγκλήματος είναι συνένοχος».

ΣΑΣΑ ΚΑΣΤΟΥΡΑ
Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να το επιτρέψει

Η ηθοποιός Σάσα Καστούρα, μας είπε:

«Ο ελληνικός λαός ενώνει τη φωνή του με τη φωνή των απλών ανθρώπων όλου του κόσμου να μη γίνει πόλεμος στο Ιράκ. Αυτός ο πόλεμος είναι παράνομος και παράλογος. Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να τον επιτρέψει. Θα είμαστε όλοι εκεί, το Σάββατο στα Προπύλαια».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ
Αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να αρχίσει ποτέ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος(ΠΟΘΑ), Βασίλης Κολοβός, μας είπε:

«Κάθε υπεύθυνος πολίτης αυτής της χώρας και ειδικά εμείς οι καλλιτέχνες, με την ξεχωριστή ευαισθησία που μας χαρακτηρίζει, πρέπει, όλοι μαζί, να πούμε ΟΧΙ στον πόλεμο. Να πούμε, ΟΧΙ στο θάνατο των ανθρώπων. Οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε όλοι στα Προπύλαια στις 15 Φλεβάρη, γιατί αυτός ο προαναγγελθείς και προαποφασισμένος πόλεμος, δεν πρέπει να αρχίσει ποτέ. Γιατί οι συνέπειες από αυτόν τον πόλεμο θα πλήξουν και τη χώρα μας. Να μην ξεχνάμε ότι η Σούδα είναι ένα πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ, αλλά και οι πύραυλοι από την απέναντι πλευρά, μάλλον φτάνουν ως εκεί. Πρέπει όλοι μαζί να φωνάξουμε "ΟΧΙ στον πόλεμο"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ