ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Καθόρισαν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Το πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης της εργατικής τάξης της περιοχής, για το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και ο απολογισμός της δράσης των ταξικών δυνάμεων στο μεγάλο συλλαλητήριο του Ναυπλίου, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή πολλών συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Στην εισήγησή του ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Αντώνης Ταβουλάρης, αναφερόμενος στη μεγάλη κινητοποίηση του Ναυπλίου επισήμανε πως «αποτέλεσε μια επιτυχημένη αφετηρία για το ταξικό, το μαζικό λαϊκό κίνημα που άφησε παρακαταθήκη για τη συνέχεια που πρέπει να υπάρξει», ενώ στη συνέχεια παρουσίασε το αγωνιστικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από όλους. Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, στις κινητοποιήσεις για δωρεάν και δημόσια Παιδεία 1 και 2 Μάρτη, συμμετοχή στην απεργία που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 20 Μάρτη παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 20 - 21 - 22 Ιούνη, ενώ ενδιάμεσα τα συνδικάτα θα δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» σ' όλες τις εκδηλώσεις που θα συνοδεύουν την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ.

Κοινός τόπος στις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών που ακολούθησαν, ήταν η ανάγκη ανάπτυξης της ταξικής πάλης απέναντι στη σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης που συρρικνώνει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στον επικείμενο βρώμικο πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ και την ανάγκη μαζικής αντίδρασης του λαϊκού κινήματος για την αποτροπή του.


ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Από τη Δευτέρα αρχίζουν κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, διοργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη, στις 4.30 το απόγευμα και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος για να απαιτήσουν 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Η κινητοποίηση εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης που έχει αποφασίσει ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοτών να καταργήσουν την αργία της Κυριακής και να απελευθερώσουν περαιτέρω το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Ετσι, μετά το υπουργείο Εργασίας οι εμποροϋπάλληλοι τη Δευτέρα, 24 Φλεβάρη, στις 4.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν πικετοφορία και πορεία στη Βουλή όπου θα επιδώσουν ψήφισμα στα κόμματα.

Για την εξασφάλιση της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση στον πεζόδρομο της Ερμού, ενώ θα τοποθετηθούν αεροπανό με τα αιτήματα του κλάδου σε συνοικίες της Αθήνας, όπως Περιστέρι, Ν. Ιωνία, Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Δάφνη.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο κρούσμα για την περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σημειώθηκε πρόσφατα. Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, με επιστολή της ζητά να αρθούν οι νόμοι που ισχύουν για το ωράριο. Μετά από αυτό ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας ανακοίνωσε με δηλώσεις του στον Τύπο ότι ανοίγει ουσιαστικά το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου το οποίο και θα συζητηθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αυτές τις μέρες στην «Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης», για να εφαρμοστεί στις «τουριστικές περιοχές».

Υπενθυμίζουμε ωστόσο ότι τον περασμένο Αύγουστο με έγγραφο που κοινοποίησε τότε το υπουργείο Εργασίας στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ζητούσε τη σύμφωνη γνώμη της, για επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ στις τουριστικές περιοχές αφού όμως πρώτα χαρακτήριζε όλη την Ελλάδα τουριστική!


ΟΣΥΠΑ
Πραξικόπημα στο πραξικόπημα από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ

Σε νέο πραξικόπημα προχώρησαν τα ... συνεταιράκια ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), καταργώντας αυτή τη φορά αυθαίρετα και παράνομα την Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) από όργανο της Ομοσπονδίας, όπως ορίζει ρητά το άρθρο 8 του καταστατικού!

Είχε προηγηθεί από τις δύο αυτές παρατάξεις, ο πραξικοπηματικός αποκλεισμός της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) από την ΕΕ της ΟΣΥΠΑ. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα και το δικαστήριο επέβαλε την εκλογή της ΕΕ με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως προβλέπει ο νόμος 1264/82, γεγονός που εξασφάλιζε στην ΕΣΚ συμμετοχή στην ΕΕ. Ομως, το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ), με την άκρως προκλητική άποψη «δε θέλουμε την ΕΣΚ στην ΕΕ διότι με αυτό τον τρόπο δίνονται δικαιώματα στις μειοψηφίες», αποφάσισε την κατάργηση της ΕΕ από όργανο της Ομοσπονδίας!

Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ καταγγέλλει ότι ο λόγος αποκλεισμού των εκπροσώπων της από την ΕΕ, που είναι το τελικό κέντρο λήψης αποφάσεων, δεν είναι άλλος, παρά το γεγονός ότι η ΕΣΚ αποτελεί τη μόνη παράταξη στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΥΠΑ, που αντιστέκεται στις αντιλαϊκές - αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που προωθούν το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στο χώρο των αερομεταφορών. Επίσης, ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δε θέλουν να βγαίνουν τα «άπλυτά τους» στη φόρα. Ποια είναι αυτά; Η αντικανονική και αντισυνδικαλιστική λειτουργία της ΕΕ, όπου δεν τηρούνται πρακτικά, καταστρατηγούνται, σε πολλές περιπτώσεις, διατάξεις του καταστατικού και των νόμων, λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς απαρτία κλπ. Η διαρκής υποβάθμιση των σοβαρών θεμάτων που αφορούν την ΥΠΑ και τους εργαζόμενους (η απώλεια του πρώτου αερολιμένα της χώρας, που ήταν το «Ελληνικό», η ίδρυση ιδιωτικών αεροδρομίων, όπως είναι το αεροδρόμιο Σπάτων, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της ΥΠΑ σε άλλες Αρχές, όπως έγινε με τη διερεύνηση των αεροπορικών ατυχημάτων. Η προώθηση του "ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού", η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, η μεθόδευση απόσχισης της εναέριας κυκλοφορίας από την ΥΠΑ, η πλήρης απελευθέρωση των αερομεταφορών που η ελληνική προεδρία έχει αναλάβει να υλοποιήσει. Ενας ακόμα σοβαρός λόγος είναι να κρατηθούν κρυφά τα όσα σήμερα συμβαίνουν στα οικονομικά του ταμείου αλληλοβοήθειας (ΤΑΟΣΥΠΑ).

Αυτοί και πολλοί άλλοι ακόμα είναι οι πραγματικοί λόγοι που καθιστούν «ενοχλητική» την παρουσία της ΕΣΚ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Παράταξης ξεκαθαρίζουν ότι αυταπατώνται όσοι πιστεύουν πως η ΕΣΚ θα εγκαταλείψει τον αγώνα για την επικράτηση διαδικασιών που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα, όσο και αν σκοπεύουν κάποιοι να το καταστήσουν ανενεργό.

Η ΕΣΚ στηλιτεύει επίσης το «παραλήρημα» του προέδρου της ΟΣΥΠΑ Βασ. Αλεβιζόπουλου και τον ακραίο αντικομμουνισμό που εξέμεσε στο συνέδριο, εναρμονιζόμενος πλήρως με τη γενικότερη αντιΚΚΕ επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι, προκειμένου να αποπροσανατολίσει το Σώμα από τα κύρια ζητήματα και να δικαιολογήσει τον κυβερνητικό του συνδικαλισμό, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «παιδομάζωμα», αποδίδοντας στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, πρόθεση διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος και... προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων!!!!!

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν με την ψήφο τους τις επικίνδυνες ηγεσίες ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς υπέρ των συνεπών ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι δε θα πάψει να αγωνίζεται για τη διαμόρφωση κλίματος ενεργοποίησης και μαζικοποίησης όλων των εργαζομένων, στην κατεύθυνση της αποτροπής των κινδύνων που έρχονται και προωθούνται από συνδικαλιστικές ηγεσίες τύπου πλειοψηφίας της ΟΣΥΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ