Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΣΥΠΑ
Πραξικόπημα στο πραξικόπημα από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ

Σε νέο πραξικόπημα προχώρησαν τα ... συνεταιράκια ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), καταργώντας αυτή τη φορά αυθαίρετα και παράνομα την Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) από όργανο της Ομοσπονδίας, όπως ορίζει ρητά το άρθρο 8 του καταστατικού!

Είχε προηγηθεί από τις δύο αυτές παρατάξεις, ο πραξικοπηματικός αποκλεισμός της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) από την ΕΕ της ΟΣΥΠΑ. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα και το δικαστήριο επέβαλε την εκλογή της ΕΕ με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως προβλέπει ο νόμος 1264/82, γεγονός που εξασφάλιζε στην ΕΣΚ συμμετοχή στην ΕΕ. Ομως, το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ), με την άκρως προκλητική άποψη «δε θέλουμε την ΕΣΚ στην ΕΕ διότι με αυτό τον τρόπο δίνονται δικαιώματα στις μειοψηφίες», αποφάσισε την κατάργηση της ΕΕ από όργανο της Ομοσπονδίας!

Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ καταγγέλλει ότι ο λόγος αποκλεισμού των εκπροσώπων της από την ΕΕ, που είναι το τελικό κέντρο λήψης αποφάσεων, δεν είναι άλλος, παρά το γεγονός ότι η ΕΣΚ αποτελεί τη μόνη παράταξη στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΥΠΑ, που αντιστέκεται στις αντιλαϊκές - αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που προωθούν το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στο χώρο των αερομεταφορών. Επίσης, ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δε θέλουν να βγαίνουν τα «άπλυτά τους» στη φόρα. Ποια είναι αυτά; Η αντικανονική και αντισυνδικαλιστική λειτουργία της ΕΕ, όπου δεν τηρούνται πρακτικά, καταστρατηγούνται, σε πολλές περιπτώσεις, διατάξεις του καταστατικού και των νόμων, λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς απαρτία κλπ. Η διαρκής υποβάθμιση των σοβαρών θεμάτων που αφορούν την ΥΠΑ και τους εργαζόμενους (η απώλεια του πρώτου αερολιμένα της χώρας, που ήταν το «Ελληνικό», η ίδρυση ιδιωτικών αεροδρομίων, όπως είναι το αεροδρόμιο Σπάτων, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της ΥΠΑ σε άλλες Αρχές, όπως έγινε με τη διερεύνηση των αεροπορικών ατυχημάτων. Η προώθηση του "ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού", η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, η μεθόδευση απόσχισης της εναέριας κυκλοφορίας από την ΥΠΑ, η πλήρης απελευθέρωση των αερομεταφορών που η ελληνική προεδρία έχει αναλάβει να υλοποιήσει. Ενας ακόμα σοβαρός λόγος είναι να κρατηθούν κρυφά τα όσα σήμερα συμβαίνουν στα οικονομικά του ταμείου αλληλοβοήθειας (ΤΑΟΣΥΠΑ).

Αυτοί και πολλοί άλλοι ακόμα είναι οι πραγματικοί λόγοι που καθιστούν «ενοχλητική» την παρουσία της ΕΣΚ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Παράταξης ξεκαθαρίζουν ότι αυταπατώνται όσοι πιστεύουν πως η ΕΣΚ θα εγκαταλείψει τον αγώνα για την επικράτηση διαδικασιών που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα, όσο και αν σκοπεύουν κάποιοι να το καταστήσουν ανενεργό.

Η ΕΣΚ στηλιτεύει επίσης το «παραλήρημα» του προέδρου της ΟΣΥΠΑ Βασ. Αλεβιζόπουλου και τον ακραίο αντικομμουνισμό που εξέμεσε στο συνέδριο, εναρμονιζόμενος πλήρως με τη γενικότερη αντιΚΚΕ επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι, προκειμένου να αποπροσανατολίσει το Σώμα από τα κύρια ζητήματα και να δικαιολογήσει τον κυβερνητικό του συνδικαλισμό, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «παιδομάζωμα», αποδίδοντας στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, πρόθεση διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος και... προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων!!!!!

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν με την ψήφο τους τις επικίνδυνες ηγεσίες ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς υπέρ των συνεπών ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι δε θα πάψει να αγωνίζεται για τη διαμόρφωση κλίματος ενεργοποίησης και μαζικοποίησης όλων των εργαζομένων, στην κατεύθυνση της αποτροπής των κινδύνων που έρχονται και προωθούνται από συνδικαλιστικές ηγεσίες τύπου πλειοψηφίας της ΟΣΥΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ