Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΓΙΝΑ
«Στο πόδι» για τις τρελές αυξήσεις στα εισιτήρια

Οι τρελές αυξήσεις στα εισιτήρια, οι περικοπές των δρομολογίων και, γενικά, η ασύδοτη δράση των ακτοπλόων εφοπλιστών έχουν ξεσηκώσει το λαό της Αίγινας. Στις 23 Φλεβάρη, οι Αιγινήτες θα αποκλείσουν προειδοποιητικά για 24 ώρες όλα τα λιμάνια του νησιού και θα υπάρξει κλιμάκωση αν δε ληφθούν μέτρα. Η απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις πάρθηκε προχτές το βράδυ στη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού, με πρωτοβουλία του Δήμου και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που έχουν συγκροτήσει δεκάδες Σύλλογοι και μαζικοί φορείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης, τα προβλήματα ξεκίνησαν από την 1η Νοέμβρη, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 2932/2001 περί «απελευθέρωσης» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, το οποίο συντάχθηκε με βάση το διαλυτικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 3577/92 για την άρση του καμποτάζ. Κανονισμό, που αποδέχτηκε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και τον εναρμόνισε με την ελληνική νομοθεσία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Από την 1η Νοέμβρη, οι Αιγινήτες είδαν την τιμή των εισιτηρίων να αυξάνεται κατά 40% και από 3,5 ευρώ να πληρώνουν 5,20. Αύξηση, βέβαια, που έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις συνολικά στη διαβίωση των νησιωτών. Τους μείωσαν τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα το τελευταίο δρομολόγιο, από και προς Αίγινα να είναι στις 7.20 το απόγευμα, αντί στις 8.20 που ήταν πριν την 1η Νοέμβρη. Και επιπλέον, αν ο αριθμός των επιβατών δεν ικανοποιεί τον εφοπλιστή, το δρομολόγιο δεν εκτελείται.

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των νησιωτών και επισημαίνει ότι τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα «αναπτύχθηκαν με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν παραιτηθεί από κάθε μέτρο προστασίας του επιβάτη, του νησιώτη και του ναυτεργάτη. Αυτή είναι η "ελεύθερη αγορά" που επικαλούνται. Μια ζούγκλα, όπου η ανθρώπινη ζωή, οι ανάγκες μας, τα νησιά μας και η ανάπτυξή τους, είναι γι' αυτούς συνώνυμα του κέρδους. Τις δικές μας αξίες τις αντιμετωπίζουν σαν εμπορεύματα».

Υπογραμμίζει ότι ο αγώνας δείχνει το σωστό δρόμο και παρουσιάζει συνοπτικά την πρότασή της: «Η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, η διακίνηση εμπορευμάτων και κοινωνικών αγαθών, που σχετίζονται με την ομαλή ζωή και την ανάπτυξη των νησιών μας, δεν μπορεί να αποτελεί πηγή πλουτισμού κανενός! Η ακτοπλοΐα πρέπει να είναι στα χέρια ενιαίου δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο και σύγχρονα - ασφαλή πλοία στη δικιά του ιδιοκτησία. Με επιδοτούμενο φτηνό εισιτήριο και πυκνά δρομολόγια, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των νησιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ