ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Θρασύτατη πρόκληση από Μίλερ

Αξιώνει από τους διαδηλωτές να πάνε στην πρεσβεία του Ιράκ!

ICON

Βάναυση πρόκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας αποτέλεσε η χτεσινή ωμή επέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος συνεχίζει, με την ανοχή κυβέρνησης και ΝΔ, να συμπεριφέρεται ως ανθύπατος της αμερικάνικης «αυτοκρατορίας».

Δείχνοντας την έντονη ενόχλησή του για το γεγονός ότι το αυριανό συλλαλητήριο θα καταλήξει στην αμερικάνικη πρεσβεία, ο Τ. Μίλερ δε δίστασε να υποδείξει με περίσσιο θράσος στους διαδηλωτές να πάνε ...στην πρεσβεία του Ιράκ να διαμαρτυρηθούν για τα όπλα μαζικής καταστροφής που δήθεν κατέχει το Ιράκ. «Οσοι θέλουν να διαδηλώσουν να πάνε έξω από την ιρακινή πρεσβεία να μιλήσουν για τα όπλα μαζικής καταστροφής και όχι οπουδήποτε αλλού», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Μίλερ μετά από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό, αλλά επιχειρώντας τη χειραγώγηση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, τόνισε ότι «όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε και εκεί να επικεντρωθούμε ότι το καθεστώς του Ιράκ έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία σύμφωνα με την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι πολύ επικίνδυνα».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησής του είπε ότι είναι σημαντικό να μιλήσει η διεθνής κοινότητα με μια φωνή, σημειώνοντας ότι εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες το τελευταίο διάστημα. Γι' αυτό χαρακτήρισε υπερβολικά τα σενάρια για έναρξη του πολέμου τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, απέρριψε τις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι αν θα έχουμε περισσότερους επιθεωρητές ή αν θα υπάρξει δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ότι όλοι συμφωνούμε -και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε- ότι πρόκειται για ένα καθεστώς που κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής».

Ο Αμερικανός πρέσβης θα πρέπει να εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο της ΝΔ για τη θέση του κόμματός του να αποσυνδέσει τον πόλεμο με τις ΗΠΑ -«αντιπολεμικό δε σημαίνει αντιαμερικανικό» αποφάνθηκε προχτές ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ- καθώς και να ταχθεί κατά της συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Στο πόδι η Θεσσαλονίκη

Με λάβαρο την πίστη πως μόνον οι λαοί μπορούν να σταματήσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και την απόφασή τους να ματοκυλήσουν και πάλι το λαό του Ιράκ, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να δώσουν μαζικά το «παρών» στην αυριανή μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση της ΕΔΥΕΘ και της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο μεταξύ, καθημερινά στις γειτονιές και στους χώρους δουλιάς, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και εξορμήσεις ενημέρωσης και καταδίκης του προετοιμαζόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Μέλη της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», της ΕΔΥΕΘ, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη (ΝΔΕ), του ΠΑΜΕ, πραγματοποιούν περιοδείες και καλούν το λαό της Θεσσαλονίκης, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιπολεμική διαδήλωση. Σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθούν πικετοφορίες με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης Τούμπας, Τριανδρίας, Αμπελοκήπων. Αύριο, Σάββατο, τα μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, από τις 10 το πρωί θα πραγματοποιούν μαζική εξόρμηση ενημέρωσης στο κέντρο της πόλης, για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 12 μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Την Κυριακή η ΝΔΕ προγραμματίζει συναυλία στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις των φορέων στον επικείμενο πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Παύλου με ομόφωνο ψήφισμά του καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους. Επίσης, εκφράζει την ομόθυμη αντίθεση των δημοτών του Αγίου Παύλου και της Ευαγγελίστριας στη νέα ληστρική επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην παράσχει οποιαδήποτε διευκόλυνση, να μην εμπλακεί στον επικείμενο πόλεμο.

Η ΦΕΑΠΘ, 12 φοιτητικοί σύλλογοι και δύο σπουδαστικοί σύλλογοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΣΔΟ, ΣΕΥΠ) δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ (ΤΕΕ/ΤΚΜ) καλεί σε συμμετοχή στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και εκφράζει την αντίθεσή του στον «πόλεμο, που θα διεξαχθεί για τον έλεγχο των πετρελαίων της περιοχής, σπέρνοντας το θάνατο και ολοκληρώνοντας την καταστροφή μιας χώρας, η οποία την τελευταία δεκαετία δοκιμάζεται σκληρά από το εμπάργκο και τις αεροπορικές επιδρομές».

Ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος, σε δήλωσή του, σημειώνει πως «όταν τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν κοντά μας με τεράστιες και πολυδάπανες πολεμικές προετοιμασίες, η ανθρωπότητα πρέπει να αντιδράσει».

Το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και εκφράζει την αντίθεσή του στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ, επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί με κανέναν τρόπο στον πόλεμο αυτό με οποιοδήποτε πρόσχημα».

Στάσεις εργασίας

Στο μεταξύ, σήμερα από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας και αντιπολεμικές εκδηλώσεις στους χώρους δουλιάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η απόφαση πάρθηκε από τις διοικήσεις του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ μετά από πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό δίωρη στάση θα κάνουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ.

Στις 11 το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου θα συναντηθούν οι διοικήσεις των σωματείων και στη συνέχεια συγκροτημένα με πορεία θα κατευθυνθούν στο αμερικανικό προξενείο, όπου θα επιδώσουν τα ψηφίσματα καταδίκης του πολέμου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Δεν αντέχει τα πανό της «Δράσης»

Τη συνδρομή της Ασφάλειας ζήτησε ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης, προκειμένου να εξασφαλίσουν σε συνεργεία του δήμου τη δυνατότητα απρόσκοπτα να κατεβάζουν, με εντολή του, πανό - κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμάτας και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, όταν κάτοικοι της πόλης διαμαρτυρήθηκαν έντονα γι' αυτή την απαράδεκτη ενέργεια.

Μάλιστα ο δήμαρχος Γ. Κουτσούλης, ο οποίος θα συμμετάσχει όπως δήλωσε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο κάτω από την «ομπρέλα» του Φόρουμ, «χρησιμοποιεί» τα συνεργεία του δήμου στο όνομα του περιορισμού της «ρύπανσης» για να μην προβάλλονται οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμάτας και μιας σειράς φορέων που καλούν για το Σάββατο στις 6 μ.μ. στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Ο Γ. Κουτσούλης την πρώτη φορά, όταν τα συνεργεία του δήμου κατέβασαν τα πανό, είχε δηλώσει στο Δημοτικό Σύμβουλο της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Καλαμάτας Νίκο Διασάκο που του επισήμανε το γεγονός πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Το πώς εννοούσε «ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί» φάνηκε στη συνέχεια, όταν, μαζί με τα συνεργεία του δήμου που συνέχιζαν να κατεβάζουν τα πανό βρέθηκαν περιπολικά της Ασφάλειας και τους άνδρες της να προσπαθούν να περιορίσουν τις οργισμένες αντιδράσεις κατοίκων της πόλης.

Η προκλητική στάση του εκσυγχρονιστή δημάρχου δε σταμάτησε εκεί, αλλά όταν αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Ειρήνης, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και εκπροσώπων άλλων μαζικών φορέων προσπάθησαν να ζητήσουν εξηγήσεις για την απαράδεκτη στάση του αρνήθηκε κάθε συζήτηση μαζί τους. Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Διασάκος κατήγγειλε την αντιδημοκρατική ενέργεια του δημάρχου και του αντιδημάρχου κ. Μασούρα να κατεβάσουν τα πανό επισημαίνοντας πως σε συνεργασία με την Ασφάλεια «στρέφονται ενάντια στο αντιπολεμικό κίνημα της πόλης, ώστε να μην πάρουν έκταση οι φιλειρηνικές διαθέσεις του λαού» για να συμπληρώσει: «Εχει βρωμίσει η πόλη, έχει γεμίσει λακκούβες και το μόνο που κάνει ο δήμος είναι να κατεβάζει τα αεροπανό της Επιτροπής Ειρήνης και να ξεπουλάει την καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες στους ιδιώτες. Δεν υπάρχει "καλάθι" για να αλλάξει τις λάμπες στους δρόμους αλλά βρήκε για να κατεβάσει τα αντιπολεμικά αεροπανό».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Επιτροπή Ειρήνης και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σημειώνουν πως ενοχλεί το περιεχόμενο και τα συνθήματα των αεροπανό και γι' αυτό τα κατεβάζουν, απευθύνουν μαζικό κάλεσμα στο λαό της περιοχής τονίζοντας: «Η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην αντιιμπεριαλιστική και φιλειρηνική δράση του λαού μας είναι η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ