ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
«Αυτός ο πόλεμος να μη γίνει»

Με τα τραγούδια της Μαρίας Φαραντούρη και τον «Αντώνη» του Ματχάουζεν άρχισε η συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ακολούθησαν ο Κ. Θωμαΐδης, η Ν. Βενετσιάνου, ο Μ. Πασχαλίδης, ο Δ. Κοντογιάννης, η Π. Βέττα κ.ά. Μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο, πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος ζήτησε «αυτός ο πόλεμος να μη γίνει. Να σταματήσει η γενοκτονία και η δοκιμασία του λαού του Ιράκ». Παρά όμως τον έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν τόλμησε να διαβεί τον Ρουβίκωνα... Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην επίσημη θέση της χώρας μας, στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και στις διευκολύνσεις που παρέχει απλόχερα στην αρμάδα του θανάτου. Προφανώς είναι πιο εύκολο να ζητάς από κάποιους άλλους «διεθνείς οργανισμούς», «ευρωπαϊκά όργανα» και ηγεσίες «να σταματήσουν τον πόλεμο» και όχι από τη δική σου κυβέρνηση...

«Από εκατόμβη σε εκατόμβη. Εξοντώνοντας τον ένα λαό μετά τον άλλο, στρώνεται ο δρόμος της Pax Americana», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Μ. Θεοδωράκης. Ρίχνοντας τα βέλη του αποκλειστικά κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης - τα τραγούδια του οποίου γέμισαν την πλατεία και τις καρδιές των συγκεντρωμένων - κατήγγειλε το «δίκιο του ισχυρότερου, που είναι ο νόμος της ζούγκλας». Στο ερώτημα «τι θα κάνουμε εμείς;» ο Μίκης απάντησε: «"Οχι" στον Μπους. "Οχι" στον πόλεμο. "Ναι" στην αντίσταση και στην ειρήνη». Και από τη δική του ομιλία έλειψαν οι αναφορές στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και στο γεγονός ότι από τη Σούδα εξορμούν οι φονιάδες των λαών.

«Ο Μπους είναι ο αντικαταστάτης του Χίτλερ», είπε στην ομιλία του ο Μ. Γλέζος, για να σημειώσει: «Είμαστε εδώ, πιστοί στο χρέος και στην ιστορία μας». Παράλληλα, ο ομιλητής ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί σε αντιστοιχία με τη θέληση του ελληνικού λαού και έμπρακτα να αποδείξει τη φιλειρηνική θέση, αποσύροντας τα πολεμικά πλοία και κλείνοντας τη βάση της Σούδας.

Πάντως, με εξαίρεση την τελευταία αναφορά, το πνεύμα των ομιλιών βρισκόταν σε αναντιστοιχία ακόμα και με το κοινό ψήφισμα που είχαν υιοθετήσει οι συνδιοργανωτές της συγκέντρωσης του Συντάγματος. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον γραμματέα του, Κ. Λαλιώτη, του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Ν. Κωνσταντόπουλο, ενώ μεταξύ άλλων διακρίναμε τους Μ. Αποστολάκη, Κ. Γείτονα, Χ. Παπουτσή, Τ. Μαντέλη, Λ. Κύρκο, Π. Λαφαζάνη, στελέχη των δύο κομμάτων.

Οι γνωστοί «άγνωστοι»

Για μια ακόμα φορά, οι γνωστοί κουκουλοφόροι έπαιξαν το περασμένο Σάββατο τον προβοκατόρικο ρόλο τους με μεμονωμένα επεισόδια αρκετά όμως για να γεμίσουν τα δελτία ειδήσεων, αλλά και για να προχωρήσει η αστυνομία σε συλλήψεις.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, παρακολουθούσαν τους κουκουλοφόρους προβοκάτορες, να σπάνε βιτρίνες και να καίνε αυτοκίνητα, επεμβαίνοντας όταν και αφού οι συγκεκριμένες ομάδες είχαν ολοκληρώσει το «έργο» που είχαν ανάγκη τα κανάλια.

Σε μία περίπτωση τα ΜΑΤ επενέβησαν «δυναμικά» με χημικά, στο ύψος του Πάρκου Ελευθερίας, περίπου στις 4.30 όπου εκεί έκαναν και συλλήψεις... Η επέμβαση όμως έγινε, χτυπώντας κυρίως άσχετους με τους προβοκάτορες διαδηλωτές την ώρα που αυτοί οι ίδιοι επιχειρούσαν να απωθήσουν τους προβοκάτορες...

Τα πρώτα επεισόδια έγιναν στις 2.15 το μεσημέρι στην πλατεία Κολοκοτρώνη, με μια ομάδα «αναρχικών» να πετάει μολότοφ στο κτίριο των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα», στην οδό Χρ. Λαδά και να καίνε δύο αυτοκίνητα. Λίγο αργότερα στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την οδό Βουκουρεστίου, εξελίχτηκε ένας κλεφτοπόλεμος, με δακρυγόνα από τη μια και πέτρες από την άλλη.

Η αστυνομία συνέλαβε τελικά 13 άτομα από τα οποία οι 10 οδηγήθηκαν χτες στον εισαγγελέα. Μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ στους πέντε από τους απολογηθέντες επιβλήθηκε περιοριστικός όρος εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Οι «δέκα» αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της φθοράς, αντίστασης κατά της αρχής, εξύβρισης, απειλής κ.ά. Σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι.

«Οχι» και από τη Σταδίου

Το γεγονός ότι οι λαοί είναι σε θέση να μπλοκάρουν τον πόλεμο και να σταματήσουν τα όποια πολεμοχαρή σχέδια των ΗΠΑ, ήταν το κυρίαρχο σημείο της ομιλίας του Χ. Μπίστη, βασικού ομιλητή εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003». Η συγκέντρωση της «Πρωτοβουλίας» πραγματοποιήθηκε στη Σταδίου, στην παλιά Βουλή, μπροστά από το Αγαλμα Κολοκοτρώνη, όπου ήταν συγκεντρωμένες δυνάμεις του ΝΑΡ, άλλες δυνάμεις της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και φοιτητικοί σύλλογοι. Εκεί, βρίσκονταν και ομάδες αναρχικών με δικό τους πανό και ξεχωριστό μπλοκ. Πιο πίσω, στην πλατεία Κλαυθμώνος, βρίσκονταν οι δυνάμεις του λεγόμενου «αντιεξουσιαστικού» χώρου.

Στη συγκέντρωση της Κολοκοτρώνη, χαιρέτισαν επίσης ο Μάικλ Ουλ Αμερικάνος βετεράνος του Βιετνάμ, ο Ρόζερ από το Απελευθερωτικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ο Γ. Μητροβγένης από τη «Μαχόμενη Αριστερή Δάφνη» και ο Γιλντιρίμ από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία. Μετά το τέλος των χαιρετισμών, ακολούθησε συναυλία. Νέοι, κάθε ηλικίας βρίσκονται στο χώρο ανάμεσα από τις δύο πλατείες. Στις συζητήσεις των παρευρισκομένων, η φράση που κυριαρχούσε ήταν «αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να γίνει».

Προβοκάτορες εν δράσει

Κάθε άλλο παρά «γνωστοί - άγνωστοι» είναι για τις δυνάμεις της καταστολής και την αστυνομία οι προβοκάτορες που για μια ακόμη φορά έδρασαν ανενόχλητοι στο μεγαλειώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Σαββάτου. Γιατί, πώς αλλιώς δικαιολογείται το γεγονός ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν μαζικά σε μπλοκ της πορείας, τη στιγμή που οι διαδηλωτές είχαν έρθει σε σύγκρουση με τους προβοκάτορες και είχαν «πιάσει» μερικούς από αυτούς; Η αστυνομική επιδρομή - την είδαμε «ζωντανά» στην τηλεόραση του «Αλφα» - έδωσε τη χρυσή ευκαιρία στους προβοκάτορες να απεγκλωβιστούν και να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους! Και κάτι ακόμη που έχει τη σημασία του: Ο τηλεοπτικός σταθμός, «έκοψε» από τα δελτία ειδήσεων όλα τα κρίσιμα πλάνα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ