Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
«Αυτός ο πόλεμος να μη γίνει»

Με τα τραγούδια της Μαρίας Φαραντούρη και τον «Αντώνη» του Ματχάουζεν άρχισε η συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ακολούθησαν ο Κ. Θωμαΐδης, η Ν. Βενετσιάνου, ο Μ. Πασχαλίδης, ο Δ. Κοντογιάννης, η Π. Βέττα κ.ά. Μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο, πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος ζήτησε «αυτός ο πόλεμος να μη γίνει. Να σταματήσει η γενοκτονία και η δοκιμασία του λαού του Ιράκ». Παρά όμως τον έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν τόλμησε να διαβεί τον Ρουβίκωνα... Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην επίσημη θέση της χώρας μας, στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και στις διευκολύνσεις που παρέχει απλόχερα στην αρμάδα του θανάτου. Προφανώς είναι πιο εύκολο να ζητάς από κάποιους άλλους «διεθνείς οργανισμούς», «ευρωπαϊκά όργανα» και ηγεσίες «να σταματήσουν τον πόλεμο» και όχι από τη δική σου κυβέρνηση...

«Από εκατόμβη σε εκατόμβη. Εξοντώνοντας τον ένα λαό μετά τον άλλο, στρώνεται ο δρόμος της Pax Americana», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Μ. Θεοδωράκης. Ρίχνοντας τα βέλη του αποκλειστικά κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης - τα τραγούδια του οποίου γέμισαν την πλατεία και τις καρδιές των συγκεντρωμένων - κατήγγειλε το «δίκιο του ισχυρότερου, που είναι ο νόμος της ζούγκλας». Στο ερώτημα «τι θα κάνουμε εμείς;» ο Μίκης απάντησε: «"Οχι" στον Μπους. "Οχι" στον πόλεμο. "Ναι" στην αντίσταση και στην ειρήνη». Και από τη δική του ομιλία έλειψαν οι αναφορές στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και στο γεγονός ότι από τη Σούδα εξορμούν οι φονιάδες των λαών.

«Ο Μπους είναι ο αντικαταστάτης του Χίτλερ», είπε στην ομιλία του ο Μ. Γλέζος, για να σημειώσει: «Είμαστε εδώ, πιστοί στο χρέος και στην ιστορία μας». Παράλληλα, ο ομιλητής ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί σε αντιστοιχία με τη θέληση του ελληνικού λαού και έμπρακτα να αποδείξει τη φιλειρηνική θέση, αποσύροντας τα πολεμικά πλοία και κλείνοντας τη βάση της Σούδας.

Πάντως, με εξαίρεση την τελευταία αναφορά, το πνεύμα των ομιλιών βρισκόταν σε αναντιστοιχία ακόμα και με το κοινό ψήφισμα που είχαν υιοθετήσει οι συνδιοργανωτές της συγκέντρωσης του Συντάγματος. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον γραμματέα του, Κ. Λαλιώτη, του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Ν. Κωνσταντόπουλο, ενώ μεταξύ άλλων διακρίναμε τους Μ. Αποστολάκη, Κ. Γείτονα, Χ. Παπουτσή, Τ. Μαντέλη, Λ. Κύρκο, Π. Λαφαζάνη, στελέχη των δύο κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ