Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πάγος» στο Μέγαρο Μαξίμου

Η νίκη του Τ. Παπαδόπουλου δεν ενθουσίασε την Αθήνα.

Το αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών δεν ενθουσίασε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, καθώς όπως λέγεται παρασκηνιακά άσκησε την «επιρροή» του και έπεισε τον Γλαύκο Κληρίδη να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία, με το σκεπτικό ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να υπογράψει το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.

Πιθανότατα, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο αντανακλά και την αντίθεση του κυπριακού λαού στο «σχέδιο Ανάν», γεγονός που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του, τόσο ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη.

Παρά το «πάγωμα» από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός συνεχάρη το νικητή των εκλογών, σημειώνοντας ότι «η συνεργασία μας θα είναι πολύ καλή, όπως ήταν και η συνεργασία με την κυπριακή ηγεσία μέχρι τώρα». Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 24 του μήνα.

Ο νέος Πρόεδρος

Μικρή πίστωση χρόνου, προκειμένου να ενημερωθεί, ζήτησε από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος.

Ο Τ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Ντε Σότο μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και τον διαβεβαίωσε πως θα αρχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό «με θετικό πνεύμα».

«Ο κ. Παπαδόπουλος μου είπε ότι θα είναι έτοιμος σε μερικές μέρες να συμμετάσχει στις συνομιλίες, γιατί δεν επιθυμεί να διακοπούν. Εχει γνώση του ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος», ανέφερε ο Περουβιανός διπλωμάτης, τονίζοντας, για άλλη μια φορά, ότι οι συνομιλίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, ώστε να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ, στις 16 Απριλίου.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ότι ο σύμβουλος του ΟΗΕ ασκεί πιέσεις προς τις δύο πλευρές, ο κ. Ντε Σότο αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας, είπε, όμως, ότι «υποθέτω ότι υπερβάλλει λίγο, όσον αφορά στη δύναμή μου».

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι σκοπός του είναι να μην υπάρξει κενό στις απευθείας συνομιλίες και διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Ο Τ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι η διαπραγματευτική ομάδα θα έχει ισχυρή στήριξη από συνταγματολόγους και νομικούς, ενώ σε ό,τι αφορά τις τεχνικές επιτροπές είπε ότι η σύνθεσή τους θα παραμείνει βασικά η ίδια και απλώς θα προστεθούν κάποια πρόσωπα.

Ως έχει θα παραμείνει και η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου, οι συναντήσεις, όμως, θα θεσμοθετηθούν, θα είναι πιο τακτικές «με πλήρη και αληθινή ενημέρωση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο νέος Πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πλαισιώνεται από επιτροπές εμπειρογνωμόνων και η ημερήσια διάταξη στις συνεδρίες θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, προτάσεις και μελέτες για να γίνεται εποικοδομητική δουλιά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντενκτάς ότι τις εκλογές κέρδισαν οι αδιάλλακτοι, ο Τ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για προσχήματα του Τουρκοκύπριου ηγέτη, προκειμένου να αποσείσει από τους ώμους του την ευθύνη για την αδιαλλαξία που επιδεικνύει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ