Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αίσχος και ντροπή

Οι λέξεις αίσχος και ντροπή δεν αποδίδουν την εικόνα της αθλιότητας, που παρουσίασαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί το περασμένο Σάββατο, μέρα των κινητοποιήσεων και των μεγάλων συλλαλητηρίων κατά του πολέμου. Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών ιδιωτικών σταθμών απαξίωσαν την ειρήνη, τον ελληνικό λαό και, για άλλη μια φορά, «εξοστράκισαν» την πληροφόρηση, «αμαυρώνοντας» την αλήθεια.

Εβγαλαν το προσωπείο τους, για μια ακόμη φορά, αποκαλύπτοντας πως κάθε έννοια δεοντολογίας, σεβασμού στον τηλεθεατή έχει χαθεί. Την ώρα που στην Αθήνα, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, ο κόσμος είχε ξεχυθεί στις λεωφόρους της ειρήνης, φωνάζοντας ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου και στις συνέπειές του, εκείνοι, οι «σεφ» των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, έφτιαχναν το δικό τους «μενού» για να το προσφέρουν στον κόσμο. Η ενημέρωση κατατροπώθηκε, μέσα από τη διαστρέβλωση, από τους «δημοσιογράφους» που κατασυγκινημένοι... ακολουθούσαν βήμα προς βήμα τον τέως και την οικογένειά του. Συγκινημένοι (!) οι «δημοσιογράφοι - σεφ», συγκινημένη και η οικογένεια του τέως που πήγε στο Τατόι να προσκυνήσει. Η Αννα Μαρία σκόνταψε, το πουλμανάκι έπεσε σ' έναν κορμό δέντρου, ο τέως δάκρυσε όταν ακούμπησε στο σκάφος του και η ειδησεογραφία ζει το δικό της εφιαλτικό κόσμο. Τον κόσμο της παραπληροφόρησης, της υποταγής στο κέρδος της «επιχείρησης» χειραγώγησης νου και ψυχής.

Από τη μεγαλειώδη διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, «εκείνοι», οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών, μαζί με διάφορα παπαγαλάκια, «είδαν» μόνον κουκουλοφόρους, έβγαλαν τίτλους όπως «χάος στο κέντρο της Αθήνας», «πεδίο μάχης η Αθήνα», «επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας», μολότοφ εδώ, μολότοφ εκεί, οι καναλάρχες μαζί με τους υπευθύνους τους έβαζαν τις δικές του «βόμβες» στην πληροφόρηση. Εσπειραν τον πανικό, γύρισαν τις κάμερες εκεί που ήθελαν, εκεί που τους συνέφερε. Μεγαλοποίησαν τα μικροεπεισόδια, εξαφανίζοντας το ποτάμι των διαδηλωτών, την ειρηνική πορεία.

Ο πόλεμος είναι προ των πυλών με δραματικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα. Παιδιά πεινάνε, παιδιά και λαοί δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και «εκείνοι», οι «σεφ» της δημοσιογραφίας, έστρωναν το δικό τους «τραπέζι» με συνταγές του τέως. «Σφυρίδα στη σχάρα», «γαλλικά φιλετάκια», «σουφλέ σοκολάτα», ενώ το «σοβαρό» κανάλι ξενάγησε τους τηλεθεατές και στη σουίτα όπου έμεινε το ζεύγος Κωνσταντίνος και Αννα Μαρία.

Χωρίς αιδώ, απαξίωσαν τις εκατοντάδες χιλιάδες, που κατέβηκαν να διαδηλώσουν για καλύτερες μέρες, μακριά από τους πολέμους που ετοιμάζουν οι ισχυροί της Γης, «οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Οι λεγόμενοι «σοβαροί» ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, για να κάνουν καλύτερη τη γαρνιτούρα του τέως, έβγαλαν από τα αρχεία τους και συνομιλίες με τον Κωνσταντίνο ντε γκρέτσια. Ο Χατζηνικολάου, από τη μία, η Στάη, από την άλλη. Εν τω μεταξύ, τα τηλεφωνικά κέντρα των τηλεοπτικών σταθμών είχαν πάρει φωτιά από τις αντιδράσεις των τηλεθεατών για το κατάπτυστο και προκλητικό θέαμα, για την υποτίμηση της νοημοσύνης τους. Αλλά στου «κουφού την πόρτα», όπως λέει ο λαός μας, «όσο θέλεις βρόντα», ή, κατά τον Νίκο Χατζηνικολάου, όπως έλεγε η γιαγιά του, «χέστηκε η φοράδα στο αλώνι» για τον άνθρωπο, που αγωνίζεται ενάντια στον πόλεμο, παλεύοντας στους δρόμους της ειρήνης. Γιατί, όπως έλεγε και ο ποιητής μας Τάσος Λειβαδίτης, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις να παλεύεις ούτε στιγμή, ν' αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο». Τι γνωρίζουν, όμως, οι «σεφ» της ενημέρωσης από δίκιο και ειρήνη;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν επαίνους για τις... αθλιότητες (2006-11-09 00:00:00.0)
Οι «έμποροι» του ανθρώπινου πόνου (2003-03-14 00:00:00.0)
Η «αυτοκριτική» του κ.Χατζηνικολάου (2003-02-19 00:00:00.0)
Ασκήσεις πειθαρχίας... (2001-05-23 00:00:00.0)
Επιστρέφοντας στα ίδια; (2000-09-19 00:00:00.0)
Προσφυγή για την προστασία των παιδιών (1996-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ